Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949707    








Honlapkeszites

Önkormányzati ingatlanokról, szociális földprogram indításáról

Gábris Jácint önkormányzati képviselõ a februári soros közgyûlésen a haszonbérbe és bérbeadott önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal, a helyi szociális földprogram indításával és az önkormányzati tulajdonú termõföldek rendeltetésszerû használatának ellenõrzésével kapcsolatban tett fel kérdéseket. 

- A Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Irodája 2005-tõl kiemelt hirdetésekkel hívja fel a figyelmet az önkormányzati tulajdonban levõ kivett területek és termõföldek hasznosítására. A hirdetések eredményeként a hasznosított területek mértéke évrõl-évre nõ. Az önkormányzat az elmúlt évben 60 hektár földterület hasznosítására 109 bérleti illetve haszonbérleti szerzõdést kötött – válaszolt a felvetésre Cseresnyés Péter polgármester.


 A bérlemények fele (31 hektár) belterületi kivett terület, nem termõföld, melyek egy része mezõgazdasági, másik része ettõl eltérõ hasznosításra került bérbeadásra.
A hasznosított területek másik fele (29 hektár) külterületi termõföld, valamint zártkerti ingatlan, melyek kizárólag mezõgazdasági mûvelés céljára kerültek bérbeadásra. A mûvelésben levõ ingatlanok hasznosítására vonatkozó szerzõdési elõírásokat minden évben legalább egy alkalommal a Vagyongazdálkodási Iroda ellenõrzi, az ellenõrzésrõl rendeltetésszerû használat esetén nem készül jegyzõkönyv. A szemlék során eddig csak egy esetben fordult elõ a szerzõdésben foglalttól eltérõ célú hasznosítás észlelése, melyrõl jegyzõkönyv készült, azt követõen pedig azonnal felmondták a szerzõdést. Amennyiben azonban az ingatlanok hasznosításáról Gábris Jácint személyesen is meg kíván gyõzõdni, úgy arra természetesen lehetõséget biztosítanak.
A szociális földprogram helyi színtû kialakítása ügyében több egyeztetés is történt, a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Irodája és a Szociális Osztály közösen vizsgálja a program indításának lehetõségét, azonban annak bevezetése elõtt – az országos szociális földprogramhoz hasonlóan – meg kell vizsgálni a tárgyi, technikai és személyi feltételeket, valamint ki kell dolgozni az ellenõrzés módszertanát. Továbbá meg kell határozni a jogosultak körét (a szociális rászorultságot), majd fel kell mérni a program elindításához az igényeket. Az elõbbieket jogszabályi keretekbe kell önteni és a program forrásigényét szerepeltetni kell a költségvetésben. Igény esetén a program indításáról a közgyûlés fog dönteni.
B.E.



2012-03-22 14:00:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül