Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949858    








Honlapkeszites

Esztelen SZMSZ-eszmecsere (Közgyûlés)

A közgyûlés szervezeti és mûködési szabályzatával kapcsolatban szinte parttalan vita alakult ki a testületben, ami miatt legalább egy óra felesleges adok-kapokkal telt. De aztán felpörgött a testület, s késõ délutánra végeztek is a több, mint háromtucatnyi, nyílt ülésen tárgyalandó napirendi ponttal.

A közgyûlés kezdetén egy perces néma felállással adóztak a képviselõk a közelmúltban elhunyt Harkány László és Trombitás István emléke elõtt, majd Tóth László (MSZP) bejelentette, hogy március tizenötödike alkalmából Dúll Gábor, a kórház volt orvos-igazgatója Batthyány-Stratmann Díjban részesült.


Közgyûlésnek indult, vitaest lett belõle

A képviselõk ezt követõen elsõként elfogadták a város költségvetési rendeletével kapcsolatos módosítást, s röviddel a kezdés után itt hosszú idõre meg is állt az érdemi munka, vita alakult ki ugyanis a közgyûlés szervezeti és mûködési szabályzatának módosításával kapcsolatban. Az elõterjesztés határozati javaslatában ugyanis az állt, hogy vegyék ki az SZMSZ-bõl a közgyûlés idõtartamának végpontjaként megjelölt 23 órát, így aztán akár hajnalig is folyhatna a munka. Röst János (SZDSZ) azonban módosító indítványt nyújtott be, amelyben többek közt azt javasolta, hogy a közgyûlés ne délután egy, hanem reggel kilenc órakor kezdõdjön, melynek idõtartamát tíz órában maximalizálják. Marton István polgármester válaszában elmondta, hogy a reggeli kezdés sok képviselõ munkahelyi kötöttsége miatt nem lehetséges.

Ezt követõen Marton István egyben bocsátotta szavazásra Röst módosító javaslatait, ám miután a szavazás elkezdõdött, a képviselõ bejelentette, hogy egyenkénti szavazást kér valamennyi pontot illetõen.

A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az SZMSZ-bõl nem következik automatikusan, hogy valamennyi javaslatot külön kell megszavaztatnia, s ezt megerõsítette Dr. Tuboly Marianna jegyzõ is. Végül a többség elutasította Röst János javaslatait, aki viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazást csak azt követõen lehetett volna elrendelni, miután meghallgatták valamennyi hozzászólót. Bene Csaba frakcióvezetõ (Fidesz-KDNP) hozzászólásában úgy vélekedett, nem lenne szabad a közgyûlésben – a sajtónyilvánosságot is kihasználva – vitákra pazarolni az idõt, az igazi viták helyszíne a bizottsági ülés kellene, hogy legyen.

Dr. Fodor Csaba (MSZP) szerint érthetõ az ellenzék protestálása, mert az elmúlt idõszakban a közgyûlési többség megcsonkította a jogaikat, amelyeket vissza szeretnének kapni.

Marton István reagálásában azt válaszolta, hogy a meghozott intézkedésekkel csak a parttalan vitákat szerették volna kiküszöbölni.

Végül a többség nem támogatta az eredeti határozati javaslatot sem, így a közgyûlések a továbbiakban is maximum huszonhárom óráig tarthatnak.

Ezt követõen a térfigyelõ kamera rendszer mûködésének hatásairól, további fejlesztésének lehetséges irányairól hallgatott meg tájékoztatót a testület Dr. Molnár József alezredestõl, városi rendõrkapitánytól.

A nagy testvér (egyszer majd) mindent lát

Halász Gyula (SZDSZ) kérdésére a kapitány elmondta, a kamerák által készített felvételek nyújtottak már segítséget bizonyítási eljárás során, ám a legnagyobb hatásuk visszatartó erejükben rejlik, hiszen például a Sugár utcán megszûntek a korábban gyakori kocsifeltörések, s a Rozgonyi utca és a Magyar utca keresztezõdésében sem történnek már balesetek – pedig itt korábban mindennapos vendégek voltak a helyszínelõk.

Az elõterjesztésbõl az is kitûnik: a szakemberek tervezik a kamerák számának növelését, többek között ilyennel figyelnék meg többek közt a vasútállomás elõtti területet, a Vár utat, a Szepetneki utca végét, a Vásárcsarnok parkolóját.

A huszonnégy újabb helyszínnel tervezett bõvítés azonban pályázati források függvénye, a pályázati lehetõségek kihasználásáról, a fejlesztés ütemérõl a közgyûlés és az illetékes bizottságok döntenek majd – ám addig is a tájékoztatót elfogadták a képviselõk.

A napirendi pont kapcsán Dr. Kolonics Bálint (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy a város útjait versenypályának tekintõ motorosok nem tagjai a H-Turul motoros egyesületnek, sõt, a szervezõdés ki is zárja tagjai közül azokat, akik viselkedésükkel rossz fényt vetnek a motoros társadalomra.

A képviselõk elfogadták Egri Gyula alezredes, tûzoltóparancsnok tájékoztatóját is, melyben a Nagykanizsai Tûzoltóság elmúlt évi tevékenységérõl számolt be.

A közgyûlés jóváhagyta az iparosított technológiával épült lakóépület felújítási pályázatokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról és a pályázati kiírásról szóló javaslatot, csakúgy, mint a termoforkémények felújítását célzó rendeletet.

Ezt követõen a képviselõk tájékoztatót hallgattak meg a város csapadék- és szennyvízelvezetõ hálózatának helyzetérõl, melynek kapcsán Gyalókai Zoltán (Fidesz-KDNP) azt javasolta, hogy mivel a hálózat karbantartása fontos feladat, fordítsanak rá több pénzt a költségvetésbõl.

Rendelõket építenek, hogy megmentsék a patikákat

A testület elfogadta a Pharmanova Vagyonkezelõ Zrt. és az Aranyszarvas Gyógyszertár, illetve az Ignácz és Társa Bt. kezdeményezését is, miszerint elõbbi saját költségén felújítja a Kinizsi út 3. alatti orvosi rendelõt, utóbbi pedig a Vásárcsarnok közelében épülõ üzletház földszintjén – ugyancsak saját költségén – két orvosi rendelõt alakít ki, melyet tíz éves idõtartamra az önkormányzat rendelkezésére bocsát – térítésmentesen. A tervek szerint a Csengery úti háziorvosi szolgálat költözhetne ide.

A nap másik viszonylag nagy vitát kiváltó napirendi pontja a Bajza utca 2. alatt található, a GYIVI egykori épületével kapcsolatos adásvétel ügyét tárgyalta.

Korábban ugyanis egyszer már a testület leszavazta, hogy a város a megyei önkormányzattól harmincötmillió forintért megvásárolja az ingatlant, amelynek értékét az értékbecslõ mintegy ötvenhétmillió forintra becsülte. Az elõterjesztés szerint a város hatvanmillió forintért értékesítené az ingatlant.

Az ügy kapcsán Dr. Kolonics Bálint azt tudakolta: miképpen érinti az elõterjesztés tartalmát az, hogy az ingatlan védelem alá tartozik? Halász Gyula azt mondta, furcsállja, hogy ismét a testület elé került az elõterjesztés, amit egyszer már elutasítottak. Egyúttal azt firtatta, van-e összefüggés az ingatlan majdani értékesítése és a megüresedõ IKI-épület lehetséges vásárlója közt?
Dr. Kolonics Bálint azt mondta, az elõterjesztésben nincs szó arról, hogy az értékesítés elõtt a védettséget meg kell szüntetni, s a védelem tényével nem számolt az értékbecslõ sem, ezért nem reális a hatvanmilliós piaci érték – hiszen nem vettek figyelembe egy forgalmi érték-csökkentõ tényezõt.

Jó üzlet a városnak

Marton István Halász Gyulának szánt válaszában azt mondta: nincs összefüggés a két ingatlan értékesítése közt, s rámutatott arra, a Bajza utcai épület megvásárlása révén több elõnye is származhat a városnak.

Dr. Kolonics viszont jelezte, a környéken élõk minden bizonnyal nem örülnének annak, ha az ingatlan majdani vásárlója elbontja az épületet, s a helyére egy nagy méretû lakóparkot épít a családi házas, szolid környezetben.

Marton István ekkor arra figyelmeztette Dr. Kolonicsot, hogy igaz, hogy egy képviselõnek képviselnie kell a körzete érdekeit, ám ebben az esetben közérdekrõl van szó, s a városatya a város szolgálatára esküdött fel.

Végül a testület többsége az ingatlan megvásárlása mellett tört lándzsát.

A képviselõk jóváhagyták az Eötvös tér 1., 2., és 3. számú ingatlanokon lévõ, rendkívül rossz állapotú házak bontásra való meghirdetését is – az eredeti javaslatban mintegy húszmillió forintot szántak, ám több képviselõ javaslatára végül Marton István ezt a pontot kivette a határozati javaslatból.

Polai József (Fidesz-KDNP) a közbeszerzési terv jóváhagyásával kapcsolatban arról érdeklõdött, hogy mikor tervezik lebonyolítani a kiskanizsai egészségügyi centrum kivitelezõjének kiválasztásával kapcsolatos eljárást? Kérdésére Tárnok Ferenctõl, a városfejlesztési osztály vezetõjétõl azt a választ kapta, hogy reálisnak tûnik a kivitelezés 2008. év végi befejezése.

Vitatott útfelújítások

A tervezett útkarbantartásokkal, felújításokkal kapcsolatos elõterjesztéshez is volt hozzászólni valója Polai Józsefnek. A városatya azt sérelmezte, hogy a tervek között nem szerepel egyetlen utca sem a körzetébõl, miközben többek közt nagyon rossz állapotú a Bajcsy-Zsilinszky Endre út egy szakasza és a Március 15. tér.

Bicsák Miklós (MSZP) viszont éppen azt tette szóvá, hogy miért került be a kiskanizsai Kõrisfa utca az ottani autóbuszöböl felújításával, miközben Palinban szerinte égetõ feladatokra nem jut egy fillér sem.

Ekkor Tóth Nándor (Fidesz-KDNP) úgy érezte, neki is be kell szállnia a vitába, s arra figyelmeztette a szocialista képviselõt, hogy csupán háromszázezer forintot tételrõl van szó, s az utcában még járda sincs, a buszról való leszállás pedig balesetveszélyes a leszálló sziget hiánya miatt.

Szõlõsi Márta (Fidesz-KDNP) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Teleki út végén lévõ családok átmeneti otthona és az idõsotthon, illetve a Hevesi-Teleki körforgalom között nincs megfelelõ minõségû járda, így babakocsival, kerekes székkel, vagy bottal nehéz eljutni az itt élõknek akár csak a buszmegállóig is.

Végül Böröcz Zoltán javaslatára lezárták a parttalannak induló vitát, s elfogadták a tájékoztatót.

Horváth Attila



2008-03-28 11:01:10


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül