Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950344    








Honlapkeszites

Pályát építenek, nem rombolnak

Több internetes hírportálon és hírmûsorban is negatív színben jelent meg a napokban a városunkban mûködõ Hevesi iskola, ahol elkezdõdtek a mûfüves pálya kialakításának munkálatai. A tévhitek eloszlatása végett az iskolavezetés nyilatkozott adott ki.

Téves és valótlan információk jelentek meg a sajtóban a Hevesi-iskolában létesítendõ mûfüves pálya építésével kapcsolatban. Az intézmény vezetõsége visszautasítja az alaptalan vádaskodást.
A mûfüves sportpálya kialakítása során az intézmény udvarán lévõ 100-nál több fa közül 11 olyat vágtak ki, amely méreténél és a harminc évvel ezelõtti, rosszul megválasztott telepítési helyénél fogva, közvetlenül akadályozta a csapadék- és szennyvízrendszer üzemszerû mûködését, valamint a gyökérzete a jelenlegi aszfaltos játéktér alá nyúlt.


 A híradásokban megjelent információkkal szemben az intézmény udvarának növényzete nem áll védettség alatt, és az ésszerû mértékû ritkítás sem engedélyköteles ezen a területen. Az új belsõ tér kialakításakor rendkívül figyelmesen jártak el a szakemberek, így több mint 50 terjedelmes lombkoronájú fa megmaradhatott az épülõ pálya közvetlen környezetében, az udvar többi részén pedig a növényzet érintetlen maradt.
Érthetetlen, hogy egyesek miért akarják az iskola diákjai számára örömteli fejlesztést értelmetlen rombolásnak feltûntetni. Sajnáljuk, hogy néhányan a pontos tájékozódás és tájékoztatás helyett újra vihart próbálnak kavarni, ráadásul egy olyan fejlesztést támadva, amely gyermekek százainak teremt újabb sportolási, szabadidõs lehetõséget, s ezzel az egész közösség érdekét és javát szolgálja.

Nagykanizsa, 2012. április 16.

Dominikné Papp Edit igazgató


Mirõl is szól a projekt?

„Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2011. szeptember 15-i soron kívüli testületi ülésén döntött – határozatszám 300/2011. (IX.15) - a Hevesi iskolában a meglévõ rossz állapotú aszfaltos sportpálya felújításaként a mûfüves sportpálya építésérõl, az ehhez kapcsolódó pályázat benyújtásáról. Az elõterjesztés már akkor tartalmazta a kiviteli tervdokumentáció alapján járulékos munkaként a fakivágásokat (költségvetési fõösszesítõ az elõterjesztés szerves része volt). Az elõterjesztést a közgyûlés Városfejlesztési és Üzemeltetési, Oktatási- Kulturális- és Ifjúsági, illetõleg Pénzügyi Bizottsága a Közgyûlés számára tárgyalásra alkalmasnak nyilvánította. A projekt a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázat keretében 70%-os támogatottsággal bír. (...)

A pálya jelenlegi aszfalt-beton szerkezete meglehetõsen töredezett, repedezett, balesetveszélyes, az észak-keleti része alaptestében megsüllyedt.
Az új 40X20 m-es mûfüves sportpálya a jelenlegi tornacsarnoktól mintegy 5 m-re kerül kialakításra, többek közt ezért is volt indokolt a 7 db szomorúfûz-fa kivágása, mindamellett, hogy a 7 fából 3 már belül korhadt állapotban volt, az életveszélyessé válásuk várható volt.

Ezen túlmenõen 2 db ezüst és 2 db vörösfenyõ került kivágásra, mert a pályatest burkolatának – 3 cm szálhosszúságú hozzávetõlegesen 11.000.- szál/m2 mûfû-burkolat - egyik legnagyobb ellensége a gyantás tûlevél, mely a pálya késõbbi karbantartása során nagy gondot okozott volna.

A szomorúfûzfák a jelentõs mennyiségû lombhulladék mellett azért is problémát jelentettek, mivel a gyökérzetük belenõtt a csapadékvíz-elvezetõ hálózatba, illetõleg a tornacsarnok alá. A csapadékhálózat azért fontos, mert a pálya vízelvezetése e hálózatba történik.

A 2012. március 15-én hatályos, az épített környezet helyi védelmérõl szóló rendeletben a Hevesi Iskola udvarának növényzete nem szerepel a védendõ növényzetek közt.
A kivágás megrendelése elõtt osztályunk egyeztetett a Közigazgatási osztállyal, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel nem közterületrõl van szó, továbbá a növényzet nem minõsül az említett helyi rendelet szerint védendõ növényzetnek, továbbá a szóban forgó ingatlan nem közterület, így a kivágáshoz nem szükséges a jegyzõ részérõl engedély.

Fentieket figyelembe véve lett a pálya a tornacsarnokhoz közel tájolva, nehogy az iskola északi oldalán levõ mintegy 40 db fa kivágásáról kelljen gondoskodni szemben a felsorolt 11 fával. A pálya körül több fa kivételére a beruházás során nem kell számolni.

Javasoljuk a projekt záródását követõen a kivágott növényzet pótlására örökzöld cserjék telepítését."



2012-04-17 14:42:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül