Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949963    








Honlapkeszites

Nem kell Palinban sem a javító-nevelõ intézet

Lakossági fórumot szervezett Palinban Bicsák Miklós, a terület önkormányzati képviselõje, melyen megjelent Cseresnyés Péter polgármester és Dr. Molnár József rendõrkapitány. A találkozás apropóját az a hír adta, hogy az állam a lazsnaki-kastély területén kívánja létrehozni a fiatalkorúak javító-nevelõ intézetét.

Decemberben a Maort-telepen élõk fejtették ki ellenvéleményüket az esetleges helyszín, az egykori határõr laktanya területén történõ építkezés miatt. Most a paliniak tiltakozásuknak hangot adva 1500 aláírást gyûjtöttek a beruházás megvalósítása ellen, mely véleményük szerint rontja a lakó- és pihenõövezet közbiztonságát, valamint hosszú távon elértékteleníti ingatlanjaikat.


Cseresnyés Péter polgármester tájékoztatója elején megjegyezte, nagy örömmel jött ide, mert úgy gondolta, ha kérdések merülnek fel, arra megfelelõ választ tudnak adni, mivel olyan tapasztalatok vannak hasonló intézmény mûködésérõl, hogy a környezetében élõ emberek mindennapi életét egyáltalán nem zavarta és nem zavarja. Elõször õsszel merült fel Nagykanizsa neve potenciális beruházási területként, amikor az állam a javító-nevelõ intézet helyét kereste. Akkor volt egy Kanizsához nem méltó lakossági fórum, majd egy másik, ami már kulturált körülmények között zajlott le, és a résztvevõk tényleg az intézményre voltak kíváncsiak.
A polgármester elmondta, ha szükség van rá, egy késõbbi idõpontban szakemberek is adnak tájékoztatást a lakosság számára, sõt, aki akarja meg is nézheti a debreceni intézmény mûködését. A 17 éve mûködõ teljesen zárt intézménybõl csak engedéllyel és kísérettel jöhetnek ki a bent lakók, és szökés még nem fordult elõ. A közvetlen közelében élõket semmiféle atrocitás nem érte. Azt állítják, az õrséggel és bekamerázott kerítéssel körülvett épület környéke biztonságosabb lett, és emiatt a környék ingatlanjai felértékelõdtek.
A minisztérium képviselõi Kanizsán a határõr laktanyát, a lazsnaki-kastélyt a hozzá tartozó területtel, továbbá a volt Dózsa György laktanya területét választották ki, de ez utóbbit elvetették.
Földrajzi elhelyezkedése miatt Kanizsa a legalkalmasabb. Ha városunkra esik a választás – folytatta Cseresnyés Péter, és a közgyûlés is úgy dönt, hogy ezt a területet az állam rendelkezésére bocsátja, abban az esetben itt építik meg.
A 100-120 férõhelyes intézményben 14-18 éves gyerekeket látnak el, minden bent lakóra egy-egy foglalkoztatott jut, így 120 munkahelyet teremthet a beruházás. A városban ezt a területet tartották megközelíthetõségi szempontból a legalkalmasabbnak, mivel más helyszínen a közmûvek kiépítése óriási összeget igényel.
Dr. Molnár József rendõrkapitány más városok tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal. Az országban jelenleg három helyen mûködik javító-nevelõ intézet: Aszódon, Debrecenben és Budapesten, a Szõlõ utcában. Ezek a vonatkozó jogszabály szerint zárt intézetek, ami azt jelenti, lényegében börtön. Onnan engedély nélkül senki nem jöhet ki. A jogszabályok elõírják azokat a kivételes eseteket, amikor az ott nevelt az intézet területét elhagyhatja. Szökés nem történt, az viszont elõfordult, hogy a szabadságra engedett személy nem utazott vissza, amit az intézet szökésként kezelt. A rendõrkapitány biztosan állította, ha Kanizsára kerül az intézet, a rendõrjárõr sûrûség meg fog nõni azon a területen, mégpedig azért, mert a neveltek egészségügyi ellátását, vagy kihallgatásra, tárgyalásra vitelét a rendõrség fogja megoldani. Sokkal több rendõr fog mozogni azon a környéken. Az ott nevelt gyerekeknek van esélyük arra, hogy jó útra térítsék õket. Ezt az esélyt meg kellene adni számukra. Pozitív példák mutatják, hogy többen végeztek közülük szakiskolát, és letértek a bûnözõi útról. Arra kérte jelenlévõket, ne indulatoktól vezérelve vonjanak le következtetéseket, mert szakmai szempontból az a véleménye, nem jelent közbiztonsági veszélyt egy ilyen intézet mûködése. A fejlesztési terveikben 68 térfigyelõ kamera szerepel, Palin teljes levédéséhez 6 kamerára lenne szükség, melynek költsége a beruházásba is beleférne.
A fórum résztvevõi többek között megkérdezték: miért Kanizsára esett a minisztérium választása, ha megnövekedik az ingatlanok értéke, van-e arra lehetõség, hogy az önkormányzat megvásárolja. A fórumnak csak párbeszéd jellege van? Õk más információt is hallottak az ilyen intézetekrõl, mint a rendõrkapitány. Lehet rendõri, szakmai szempontból tökéletes a mûködésük, de ez számukra nem megnyugtató. Ha termelõüzemet hoznánk ide, akkor nem tiltakoznának. Voltak akik normális indokot kértek arra, hogy miért ebbe a paradicsomi környezetbe akarják az ide nem illõ létesítményt építeni, és miért Nagykanizsának kell a 120 gyereket istápolni. Azt nem kívánják, hogy a határõr laktanyában alakítsák ki, de itt se. Mi kell ahhoz, hogy itt ne valósuljon meg, és keressék meg azt a városrészt, ahol támogatja a lakosság. Amennyiben a város nem áll el a beruházástól, a polgármester mutasson egy olyan helyet, ahol nem tiltakoznak. Nem lehetne szebb dologra használni ezt a gyönyörû környezetet? A képviselõk minket képviselnek, azt kell tenni, amit mi kérünk. Egy hozzászóló kivételével – aki azt ajánlotta, hogy meg kellene adni a fiataloknak a lehetõséget –, valamennyien kijelentették, hogy nem kell Palinba a javító-nevelõ intézet, és nem kell meghívni a debreceni igazgatót sem.



2012-05-31 15:22:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül