Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950138    








Honlapkeszites

Palackzsugorítót ajándékoztak a Kõrösiben

A Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület újabb palackzsugorító készüléket adtak át, ezúttal a Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.

Az egyesület több nagykanizsai iskola számára szeretné megteremteni annak a lehetõségét, hogy a környezetvédelemre való nevelés mellett az iskolák egyre szûkülõ pénzügyi kereteit lehetõségeihez mérten, akcióival is tágítsa. Ahogy arról már beszámoltunk elsõ alkalommal a Hevesi Sándor Általános Iskolának adományoztak készüléket, ahonnan pár nap elteltével azt a hírt kapták, hogy az elsõ zsákok már megteltek.


A készülék lehetõvé teszi a környezetvédelemre és az ésszerû hulladékgazdálkodásra való nevelést, illetve az intézmények filléres gondjainak enyhítéséhez is hozzájárulhat, hiszen minden egyes palackért két forint begyûjtési díjat kap az iskola.
A nemzetközileg is védett magyar szabadalom lényege, hogy a benne lévõ, elektromos áramot hõvé alakító fûtõbetét hõjének hatására a készülékbe helyezett PET palack anyaga meglágyul, és a palack belseje felé zsugorodva, a készülék felsõ részének súlya alatt harmonikaszerûen önmagába csukódik. A vízszintes asztallapra és a falra egyaránt felszerelhetõ készülékbe 0,5 literestõl 2,5 literesig helyezhetõek be normál szájméretû palackok, kupak és címke nélkül. A közepes szájméretû palackok zsugorítását, melyben eredeti térfogatuk 8 százalékára zsugorodnak össze, a készülék úgynevezett szûkítõ tartozéka teszi lehetõvé.
Az iskolának nem kerül pénzbe a palackok zsugorításához elhasznált villamos energia, mert az összegyûjtött palackok számát a Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület felszorozza a felhasznált energia költségével és az egyesület téríti az iskola felé ezt az összeget, a palackok darabárán felül. A raktározást is vállalta az egyesület. A zsákok vonalkóddal ellátott címkével rendelkeznek, ami egyedi azonosítót tartalmaz, az átvételkor a szállító szignózza a darabszámot.



2012-06-13 13:08:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül