Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950082    








Honlapkeszites

Közös többszörös - civil partnerek a hazai vállalatok támogatási programjaiban

A támogatási tevékenységek speciális helyet foglalnak el az üzleti és a nonprofit szektor kapcsolatai között, hiszen ezen a területen jelennek meg legkevésbé ellentétes érdekek vagy konfliktusok. A hazai nagyvállalatok és a nonprofit szervezetek együttmûködéseinek vizsgálata céljából indította el legújabb felmérését a Magyar Adományozói Fórum (MAF) 2012 tavaszán, amelynek során a TOP 200 nagyvállalat, valamint a TOP 20 pénzintézet és a TOP 10 biztosító szakemberei számoltak be a támogatási tevékenységeikbe bevont civil partnerekkel kapcsolatos tapasztalataikról.


A civilek egyötöde fordul a vállalati támogatások felé

A vállalatok és a civil szervezetek között a kölcsönös elõnyök elérését célzó kooperációknak számos formája létezik, mégis, ahogy azt a KSH statisztikái is bizonyítják, évek óta szinte változatlanul 20-23%-os azoknak a hazai nonprofit szervezeteknek az aránya, amelyek vállalati támogatásokban részesülnek, annak ellenére, hogy a forprofit szektor civilek felé irányuló támogatásainak nagysága folyamatosan növekszik.
 

A cégek kénytelenek rostálni

A Magyar Adományozói Fórum 2012 márciusában indított felmérésében részt vevõ 47 vállalat szinte mindegyike bevon civil szervezeteket is társadalmi befektetési programjainak megvalósításába. Fõleg hazai
alapítású nonprofit szervezetekkel lépnek kapcsolatba a cégek és jelentõs a közintézményekhez kötõdõ civil partnerek aránya is. Az együttmûködésekre az egyszeri, rövidtávú projektek jellemzõek, de hasonló súlyt kapnak már a közép vagy hosszú távú programok is. A kutatásban résztvevõ vállalatok közel feléhez (45%) évente 50-200 kérelem érkezik a nonprofit szervezetektõl, ugyanakkor egyes nagyvállalatok több mint 1000 felkérést kapnak egy évben. Bár a vállalatok többsége nyitott az újonnan jelentkezõ civil szervezetek támogatására, vélhetõen a megkeresések magas száma tette szükségessé, hogy a kérelmek elbírálását, a partnerek kiválasztását már intézményesült módon végezzék, leggyakrabban a vállalat támogatási stratégiáján alapuló szempontrendszer alapján. A stratégiai szempontok mellett döntõ lehet a civil szervezet által képviselt ügy társadalmi súlya, valamint a szervezet által lefedett földrajzi terület.
 

Szigorú elszámolást várnak el

A szakemberek a civilekkel történõ együttmûködés fõ elõnyének a támogatási programok relevanciájának, illetve hitelességének javítását tartják, valamint a civilek speciális tudása, és ennek segítségével a szakmai hatékonyság növelése is kiemelkedõen fontos. A közös munka során a nehézségek az eltérõ érdekek, attitûdök mellett leggyakrabban a célok és az elvárt eredmények konkretizálásakor, illetve az elszámoltathatóság, projektmenedzsment területén jelentkeznek, de ezek egyike sem jelent súlyos gondot.
A civil szervezeteknek, ha vállalatokkal kívánnak együttmûködni, elsõsorban az eredmények és a hatás mérése és követése terén érdemes fejlõdnie, ugyanis a nagyvállalatok több mint fele vár el részletes,
írásos és többnyire pénzügyi elszámolást is tartalmazó beszámolót támogatott partnereitõl.
További információ: dr. Molnár Klára igazgató, +36 30 210 3171, klara.molnar@donorsforum.hu
Magyar Adományozói Fórum, www.donorsforum.hu
 

OS- Kanizsa



2012-07-30 08:53:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül