Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950086    








Honlapkeszites

Emlékezni és emlékeztetni

A magyar-lengyel baráti kapcsolatok csaknem ezer éves múltja elevenedett meg a Halis István Városi Könyvtárban csütörtökön megtartott kötetbemutatón. Lengyelország volt budapesti nagykövete, Grzegorz Lubczyk és felesége Krystyna Lubczyk „Emlékezés” címû könyvük 2. részével ismertették meg városunk középiskolás diákjait, mindemellett rendhagyó történelmi óra keretében feltárták a két nemzet közti összetartozás történelmi jelentõségét is.

Nem elsõ alkalommal látogatott városunkba az egykori konzul. Tavaly is ünnepélyesen fogadta s köszöntötte Cseresnyés Péter polgármester a lengyel-magyar kapcsolatok megszilárdításán és elmélyítésén ma is aktívan munkálkodó nagykövetet. Aki egyfajta kultúrmissziót is végez írói tevékenységével: célja az, hogy minél szélesebb körnek feltárja a lengyel és a magyar nép közös történetét, történelmét. Fõként gazdagon fotókkal illusztrált hiteles egykori dokumentumokkal. 


A két nemzet együvé tartozásának egyik legékesebb bizonyítéka Grzegorz Lubczyk legújabb kötete, mintegy 600 fényképekkel és korabeli levelekkel, melyek az olvasókat a második világháború zivataros korszakába is visszarepítik. A könyv egyik érdekessége, a sok közül, hogy nemcsak a borús, hanem a derûs események vetületét is taglalja. Azt az idõszakot, 1939-tõl 1946-ig, amikor lengyel menekültek éltek Nagykanizsán, akik igazán otthonuknak érezték városunkat. Habár errõl a 7 évrõl kevés sajtóhír maradt fenn, az egykori lengyel nagykövet és felesége idõt, fáradtságot nem sajnálva a hiteles élménybeszámolókat, fotókat gyûjtött össze, a teljesség igényére törekedve- mondta el köszöntõjében Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.
„ Különleges a két nemzet összetartozásának története, hiszen a magyarok és a lengyelek is hányatott sorsúak voltak évszázadokon keresztül. A nehézségek azonban összehozták az egykoron szomszédos országokat, folyamatosan segítették, támogatták egymást. Ennek egyik ékes bizonyítéka az is, hogy a magyarok otthont adtak a 2. világháború lengyel menekültjeinek, akik közül sokan Nagykanizsán kezdtek új életet” – ismertette könyvének fõbb mondanivalóját, értelmét Grzegorz Lubczyk. Arra is rávilágított, hogy a lengyelek mindezt a segítséget soha nem felejtették el, mellyel a magyarok egy új esélyt, egy új lehetõséget adtak nekik. Ennek köszönhetõen ma is él és virágzik a szívélyes baráti viszony a két ország között.
Sz.Zs.



2012-09-28 08:48:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül