Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949938    








Honlapkeszites

Idõsügyi Tanács: Tettek és javaslatok

Idei második kerekasztal ülését tartotta meg szerdán városunk Idõsügyi Tanácsa partnerszervezeteivel közösen a Honvéd Kaszinóban. A munkaértekezleten a szépkorúak életét megkönnyítõ javaslatokról és jövõbeni cselekvési tervekrõl esett szó.

Az „Idõsekért Nagykanizsán” ünnepi hét egyik mérföldkövét képezõ ülésen Büki Pálné, az Idõsügyi Tanács társelnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kihangsúlyozta: városunkban büszkék lehetünk arra, hogy az idõsekkel milyen jól bánnak. Mivel az Európa Parlament és Tanács döntése alapján 2012 az aktív idõsödés és a nemzedékek közti szolidaritás éve, ezért ennek a kezdeményezésnek köszönhetõen az idõsek a figyelem középpontjába kerültek, bár Nagykanizsa Önkormányzata eddig is sok, a szépkorúak életét megkönnyítõ intézkedéseket hozott, és folyamatosan gondoskodik róluk. Azonban fontos, hogy mindenkihez eljusson a segítség – mondta Büki Pálné, ezért kérte a megjelent kilenc partnerszervezet képviselõit a jövõbeni szorosabb kapcsolattartásra, együttmûködésre. 


 Maronicsné dr. Borka Beáta a Szociális Osztály vezetõje vitaindító beszédében azt emelte ki, hogy szükséges az idõsek társadalmi hasznosságának növelése. Elkészült az Önkormányzat Idõsügyi Koncepciója, mely sok egyéb más mellett az együttmûködésre és az idõsek aktív életének támogatására hivatott. Az osztályvezetõ rávilágított: Nagykanizsán, saját forrásból, évente 200 millió forintot költenek a szépkorúak szociális ellátására, amely országos szinten is kiváló. Ám – ahogy Maronicsné dr. Borka Beáta fogalmazott- elengedhetetlen az Idõsügyi Tanács és szervezeti tagjainak összefogása, hogy feltérképezzék, kik azok az idõsek, akik nehéz helyzetben vannak, mindezidáig segítség és támogatás nélkül. Ehhez a felvetéshez javaslattal is éltek az idõseket támogató szervek képviselõi. A jövõben el kívánják indítani a „SZEM- Szomszédok Segítése” mozgalmat, melynek jóvoltából egy idõskorú sem marad segítség és figyelem nélkül, hiszen a környezetükben élõk gondot fordítanak rájuk, akik – akár egészségügyi, akár szociális- probléma észlelése esetén jelentik a nehéz helyzetbe embertársaikat az illetékes szerveknek. Fontos azonban a megfelelõ kapcsolattartás is – hangsúlyozták a megjelentek – ezért hirdetmények útján és a világháló segítségével tájékoztatják az idõseket, érdekükben meghozott segítõ döntésekrõl, változásokról. A jövõ kulcsa valóban az internet, ebben egyetértettek a kerekasztal ülésen résztvevõk, ám a nyomtatott sajtó a jelen, ugyanis sok idõsnek nem telik számítógépre, net-elõfizetésre. Ezért a Kanizsa Hetilap, amely városunk lokálpatrióta újsága, arra is hivatott, hogy tájékoztasson, hírt adjon az idõsekért aktívan tevékenykedõ szervezetek munkájáról, akár hangsúlyos, közérdekû hirdetések formájában.

Sz.Zs.



2012-10-11 11:53:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül