Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949962    








Honlapkeszites

I. Kanizsai Sörfesztivál és Fúvószenekari Találkozó

Sok érdeklõdõt vonzott az Erzsébet térre az I. Kanizsai Sörfesztivál és Fúvószenekari Találkozó a hétvégén. A rendezvényt Karádi Ferenc alpolgármester nyitotta meg ünnepélyes sörcsapolással. 

Pénteken, a kora délutáni órákban a határon innen és túlról érkezõ nyolc fúvós zenekar – a lengyel Orkiestra Deta Sobolow, Letenye Város Fúvószenekara, a Balaton M&K-, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar, a Karos Fúvósegyüttes, a Kanizsa Big Band és a Nagykanizsai Fúvószenekar – felvonulása invitálta a térre a lakosságot. 

 


 Köszöntõjében Karádi Ferenc emlékeztette a megjelenteket arra is, hogy Nagykanizsa város neve hosszú évtizedeken keresztül összeforrt a sörgyártással, hiszen annak idején, a hõskorban másfél millió hektoliter sört fõztek évente a gyárban. Ellátták az országot az északi sarkától a dél-nyugati csücskéig, a Balaton környékét, sõt a MALÉV gépeken is Nagykanizsán készült sört szolgáltak fel. Beszédét annak reményében fejezte be, hogy lesz még sörgyártás Nagykanizsán. Mielõtt a sörcsapolással útjára indította a fesztivált, néhány percig még a színpadon maradt Karádi Ferenc, hiszen ajándékot vett át a városvezetés nevében a lengyelországi Sobolowból érkezett zenekar vezetõjétõl, Stanislav Chmielektõl.
A fúvósok mûsora után este 20 órakor Gönczi Gábor és a Smile lépett a színpadra. Koncertjüket követõen még nem ment mindenki haza, a sörsátorban éjfél után fél kettõig folytatódott a Retro-party.
Jó volt kijönni szombaton is az Erzsébet térre. A Kanizsa Turizmusáért Egyesület által szervezett I. Kanizsai Sörfesztivál és Fúvószenekari Találkozó minden korosztályt megmozgatott. Több mint húszféle sörrel olthatta a szomját a lakosság.
Míg a színpadon a Zorall együttes zenélt, a tér négy sarkára sÖrömzene csábította a járókelõket, ahol két-két együttes adott egymásnak randevút. A Centrál elõtt a lengyelországi és a szigetvári fúvósok fergeteges hangulatot teremtõ muzsikája táncra késztette a babakocsiból kiszállni képes emberpalántákat ugyanúgy, mint a kampósbotjára támaszkodó idõs hölgyet.
A tér nyugati sarkán újabb zenei csemege fogadta a nagyérdemût. Az áruház elõtt a letenyei, míg a Rendõrség elõtt a zalaegerszegi fúvósok randevúztak. Eleinte csak átmuzsikáltak egymásnak, késõbb a letenyeiek átsétáltak az egerszegiekhez, s még a Házasságkötõ Terembõl kivonuló lakodalmas menetet is köszöntötte egy alkalomhoz illõ indulóval a Proszenyák István karnagy által dirigált két csapat.
A fesztivál fénypontját a nyolc rezesbanda együttmuzsikálása jelentette. Elsõként a lengyel karnagy állt a dobogó tetejére, õt Tatár Csaba tanítványa, Dominkó Péter követte, aki korosztályának megfelelõ karmesterpálcával, lézerkarddal dirigálta a háromszáz zenészt. Végül Tatár Csaba ugrott az emelvényre egy segéd-dirigenssel. Õ azonban a hely szelleméhez illõen – sörcseppeket hullatva a közönségre és a muzsikusokra –, egy pohár sörrel a kezében diktálta a ritmust a fúvósoknak.
Még csengett a tömeg fülében a polka, az induló, a filmzene, amikor már hangolta a színpadon a Firkin a hangszerét, a hagyományteremtõ céllal indított I. Kanizsai Sörfesztivál és Fúvószenekari Találkozó utolsó fellépõ együtteseként.

B.E.

Tekintse meg az elsõ nap, valamint a második nap fotóit galériánkban.



2012-10-15 12:34:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül