Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949992    








Honlapkeszites

Soltész Miklós a szociális intézmények sorsáról, az önkormányzatok adósságáról

Soltész Miklós, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára a szociális területet érintõ változásokról, szociális intézmények további sorsáról és az önkormányzatok adósságállományát érintõ kormányzati intézkedésekrõl beszélt a HSMK-ban tartott sajtótájékoztatóján. Szólt továbbá a Nagykanizsaiak és a környékbeli településeken élõk számára fontos, leendõ javító-nevelõ intézet jelenlegi állásáról is.

Elöljáróban elmondta: zajlanak az elõkészületek, a tervezések elindultak, a pályázat elbírálásáról néhány hónapon belül dönt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és utána történik meg a közbeszerzési eljárás kiírása. Az intézménynek a tervek szerint 2014-ben mûködnie kell.


A szociális intézmények állami átvételével kapcsolatban az államtitkár kiemelte: a gyermekvédelmi ellátás – a gyermekotthonokban, nevelõotthonokban, vagy nevelõszülõknél élõ gyermekek ellátása – állami feladat lesz január 1-tõl. Szociális területen – az idõsotthonok és a hajléktalan ellátás kivételével minden más –, így a fogyatékkal élõk, a pszichiátriai sérültek, a szenvedélybetegek ellátása országosan állami irányítás alá kerül. Bizonyos adósságokat, a korábbi fenntartók által elkezdett fejlesztések hiteleit itt is átvállalja a kormány.
A másik nagy területet, a Dunántúlra tervezett gyermekvédelmi intézmény kérdését is érintette Soltész Miklós államtitkár. Megjegyezte, a munkatársai, és a város vezetõi körültekintõen vizsgálták meg a rendelkezésre álló helyszíneket. Magyarországon ilyen jellegû gyermekvédelmi intézmény Debrecenben mûködik, érdemes lenne megnézni az itt élõknek. Felajánlotta, szívesen megszervezik az utat a jövõben is, hogyha érdekel valakit. A kertvárosi lakóterület kellõs közepén található intézmény mûködése nem zavarja az ott élõk életét, sõt sokkal biztonságosabbá és rendezettebbé vált a környéke. Azok a szerencsétlen fiatalok, fiúk, akik valamilyen bûnt követtek el az életben, kell, hogy segítséget kapjanak a társadalomtól annak érdekében, hogy a nevelõintézetbõl kikerülve ne essenek vissza a bûn útjára. A közel 2,2 milliárdos beruházással hasonló a tervünk itt Nagykanizsán is – folytatta az államtitkár. Cseresnyés Péter polgármester úr és a munkatársai már több helyszínt is felajánlottak, végül azt választottuk, amelyik a legtávolabb helyezkedik el a lakott területtõl, és önkormányzati tulajdon, így a városnak bevétele is származik az értékesítésbõl. A négyhektáros terület környezetét rendbe fogjuk tetetni, a pályázat lebonyolításával, a tervezéssel és a kivitelezéssel a debreceni intézmény vezetését bíztuk meg. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, a foglalkoztatás-bõvítõ, munkahelyteremtõ nagyberuházással Nagykanizsa sokkal jobb helyzetbe kerül, és a környék közbiztonság is jobb lesz, mert ezekre az intézményekre különösen figyelünk.
A szociális és gyermekvédelmi intézkedéseken felül a miniszterelnök hétvégi bejelentésérõl is szólt Soltész Miklós, miszerint a jövõ évben 1956 önkormányzat adósságát vállalja át a kormány. A bajok forrása és talán eredõje az eladósodás. Az ország, és a devizahitellel rendelkezõ családok eladósodottsága mellett az elmúlt nyolc-tíz évben olyan mértékben futott föl az önkormányzatok adóssága, ami már kezelhetetlen. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy az 5000 fõ alatti településeknél teljes mértékben átvállalja az adósságállományt, hisz’ pont a kistelepüléseknek nincsenek saját adóbevételeik. A nagyobb települések pedig az adóbevételük arányában kapnak adósságállomány-csökkentõ támogatást.
Cseresnyés Péter az elhangzottakhoz hozzáfûzte: az elmúlt két ciklusban olyan helyzetbe hozták az önkormányzatokat, hogy kénytelenek voltak kölcsön felvételéhez folyamodni, ha fejleszteni akartak, míg a rosszabb helyzetben lévõk már a napi mûködtetés problémái miatt vettek fel kölcsönt. A város jelenleg 6,9 milliárd forint hitelállománnyal rendelkezik. Az állam által átvállalt adósság 2,5 – 3 milliárd forintos könnyebbséget jelent a költségvetésben, ezáltal mintegy 200 millió forinttal kevesebb hiteltörlesztést kell fizetnünk a bankok felé évente. Ha minden így alakul, az önkormányzatok tervezhetõbben tudják indítani a 2013-as évet.
 

B.E.



2012-10-31 13:15:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül