Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949711    








Honlapkeszites

„Olyan beruházás valósul meg, amely hosszú idõre korszerû technikai hátteret biztosít a gyógyító munkának”

A Kanizsai Dorottya Kórház közel 3,5 milliárd forint európai-uniós támogatással megvalósuló, több mint 4 milliárd forint összköltségû rekonstrukciójának jelenlegi állásáról tájékozódott kórházbejáráson Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ. Mint korábbi projektgazda figyelemmel kíséri, hogy a kivitelezés indulásától eltelt közel hat hónapban hogyan haladt elõre a fejlesztés.

A munkaterületet április 27-én vette át a többségében helyi alvállalkozókat foglalkoztató kivitelezõ cég, a ZÁÉV Zrt., és utána elkezdték az épület alapozását.


A kórházrekonstrukció a mintegy 2,2 milliárd forintba kerülõ építkezésen kívül tartalmaz orvostechnológiai eszközbeszerzést, informatikai hálózatfejlesztést és bútorbeszerzést. A Prof. Dr. Bátorfi József fõigazgató által vezetett bejárásnak az esõs idõ ugyan nem kedvezett, de a résztvevõk így is teljes betekintést nyerhettek a kivitelezési munkákba, és képet alkothattak az építkezés során felmerült nehézségekrõl is. Az eseményen részt vett a kórház gazdasági igazgatója Szlávecz Lászlóné, a helyi építésvezetõ Biczó Lajos, a kórház mûszaki vezetõje Sebestyén István, valamint Mihovics Zoltán és Horváth István projektmenedzserek.
A kórházbejárás céljáról Cseresnyés Péter polgármester többek között kifejtette: az önkormányzat már nem fenntartója az intézménynek – mint az többször is elhangzott a közgyûlésen –, de ettõl függetlenül a kórház a városé még akkor is, hogyha a magyar állam az új tulajdonos. Tulajdonképpen a státuszban történt változás, de az érzelmekben, a hozzáállásban és a törõdésben nem. Ezért vagyok kíváncsi arra – hangsúlyozta –, hogy a hosszú éveken keresztül zajló elõkészítés után hogy áll jelenleg a beruházás kivitelezése, és sikerül-e határidõre elvégezni az egyes munkafázisokat.
– Azt a bíztató választ kaptam – folytatta a polgármester –, hogy igen. Talán a fõigazgató úr is egyetért velem abban, hogy a kórház és az egészségügy átalakításával Kanizsa nyert, és nyerni fog a jövõben. Meggyõzõdésem, hogy a kanizsai kórház jelentõsége a magyar egészségügyben növekedni fog, és ez a fejlesztés nemcsak a jelenlegi státuszának megerõsítéséhez járul hozzá, hanem erõsebb pozíciót tud kivívni magának a magyar egészségügy palettáján is.
Prof. Dr. Bátorfi József fõigazgató az elhangzottakhoz hozzáfûzte: alapvetõ változást jelent a két EU-s projekt megvalósulásában az a tény, hogy a kórházak államosítását, azaz 2012. május 1-jét követõen az egészségügyi intézmény lett mindkét uniós projekt gazdája. Tehát a beruházás megvalósításával kapcsolatos összes tennivaló a kórház feladata, kötelessége. A fõigazgató megerõsítette: a TIOP-2.2.2-08/2-2009-0005 regisztrációs számú „Kanizsai Dorottya Kórház sürgõsségi ellátásának (SO2) korszerûsítése” elnevezésû pályázat befejezésének határideje ez év végére várható, míg a TIOP-2.2.409/1-2010-0030 regisztrációs számú „Struktúraváltozást támogató infrastruktúrafejlesztés a Kanizsai Dorottya Kórházban” építési beruházások megvalósításáról szóló projekt a jövõ nyárra fejezõdik be.
– Láthatják a betegek és a kórház dolgozói is, hogy a központi épület bõvítése három emelet magasságban megtörtént, és a nyílászárókat is felszerelték. Ez a háromszintes épület-hozzáépítés a Sürgõsségi Betegellátó Osztály területének megnövelése és korszerûsítése mellett az addig szórványépületekben mûködõ Pathológia és Mikrobiológia központi épülethez való csatolását is lehetõvé teszi. Ezzel párhuzamosan folyik a központi épület több betegellátó egységének korszerûsítése: a Központi Mûtõblokk teljesen megújul, átépül az Intenzív Therápiás Osztály, a Szülészeti Osztályon az úgynevezett „bababarát” ellátás európai szintû feltételei valósulnak meg. Valamenynyi felsorolt egység a Központi Radiológiai Osztállyal és a Sterilizálóval együtt orvosi gépekkel és mûszerekkel gazdagodik. A közbeszerzési eljárások folyamatban vannak. Megújulnak a liftek, a négy betegfelvonó közül kettõt már átadtak az építõk. Átadásra került az urológiai endoszkópos mûtõ is, ahol két hónapja folyamatosan dolgozunk korszerû körülmények között.
Az építkezés a betegellátás mellett zajlik. Mindez türelmet, átgondolt szervezést és kompromisszumokat igénylõ megoldásokat kíván. A gépek zúgása-zakatolása mellett gyógyítjuk a betegeket, de mondhatom, hogy úgy a szakmai személyzet – orvosok, nõvérek, szakdolgozók –, mint ahogyan a betegek is elfogadják ezt az állapotot, hiszen ennek eredményeként egy olyan beruházás valósul meg, amely hosszú idõre korszerû technikai hátteret biztosít gyógyító munkánknak. Jónak nevezhetõ a kapcsolat a kivitelezõ ZÁÉV Zrt. és a kórház között, mert a betegellátás elsõdlegességére koncentrálva az elkerülhetetlen nehéz helyzeteket sikerült megoldanunk. A beruházás egybeesik az egészségügyben most folyó, struktúraátalakításként említett folyamattal. Ennek következtében kórházunk térségi szerepe megnövekedett, mert a kötelezõen ellátandó betegek köre szélesebb, és több osztályunk (sebészet, gasztroenterológia, neurológia, kardiológia, csecsemõ-és gyerekosztály, ITO, SBO, fül-orr-gége, urológia, rehabilitáció) magasabb progresszivitási szinten kapott feladatokat. Ugyanakkor aggodalommal tölt el bennünket, hogy a megnövekedett feladatokhoz – legalábbis egyelõre – nem rendeltek magasabb finanszírozást. A TIOP-fejlesztések, a struktúraváltás és az államosítás egybeesõ folyamata ettõl függetlenül is számos nehézséget generált és generál, amit igyekszünk a legjobb lelkiismeretünk és a legjobb szaktudásunk szerint megoldani.
Mihovics Zoltán és Horváth István projektmenedzserek elmondták, hogy két külön EU-s támogatással bõvül és korszerûsödik az intézmény. Két pályázat megvalósítása zajlik egy kivitelezõvel, mely beruházások szervesen összekapcsolódnak. A fejlesztés eredményeként 744 m2 újonnan épített és 307 m2 felújított területen folytatódik majd a gyógyítás. A mentõk számára egyszerûbbé és gyorsabbá válik az épület megközelítése.
Az épületben megkezdõdtek a válaszfalépítések, azt követõen pedig sorra kerülnek az épületgépészeti szerelések, beleértve az épület klímatechnikai rendszerének megújítását is. Korszerûsítik a betegellátáshoz kötõdõ informatikai rendszert, és a mûködtetéshez új bútorokat szereznek be.

B. E.

További képek a galériában.



2012-11-09 09:00:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül