Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950383    








Honlapkeszites

Járási megállapodások Zala megye – Teljesítve

Zala Megyei Kormányhivatal az országban elsõként állapodott meg teljes körûen minden Zala megyei települési önkormányzattal a járási kormányhivatalok kialakításáról. Ebbõl az alkalomból, ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentette be Rigó Csaba kormánymegbízott Zala megyei polgármesterek jelenlétében, a tárgyalási szakasz lezárultát és a megállapodások megszületését.

A lezajlott egyeztetések és tárgyalások során olyan tudatos tárgyalási módszert alkalmaztunk, amely hatékonyságát mutatja, hogy annak ellenére, hogy Zala az ország harmadik legnagyobb településszámú megyéje (258 település), elsõként egyeztünk meg teljes körûen és írtuk alá a megállapodásokat, amelynek eredeti tervezett határideje október 31 volt. Tárgyalási módszerünk az úgynevezett idõosztásos iterációs tárgyalási eljárás volt körjegyzõségi, járási és ha kellett megyei szinten.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5gLr1h08mb8

A közösségi, helyi jellegû feladatok az önkormányzatnál maradnak, azonban azokat az állami feladatokat, amelyek egységes szemléletmódot követelnek meg, a járási hivatalokhoz telepítjük. A járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyû hozzáférést. A járási rendszer 2013. január 1-tõl kezdi meg mûködését, majd 2013 végére kibõvült kormányablak-rendszerrel várja az állampolgárokat.

 

Megyénkben 6 székhelyen, Keszthelyen, Lentiben, Letenyén, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Zalaszentgróton mûködik majd járási hivatal és kormányablak. További 4 városban Hévízen, Pacsán, Zalakaroson és Zalalövõn kormányablak.
A tárgyalások során 310 fõ (köztisztviselõi státuszt) átvételében állapodtunk meg a települési önkormányzatokkal, melyek járásonkénti megoszlása a következõ: Zalaegerszeg 98, Nagykanizsa 88, Keszthely 60, Lenti 26, Letenye 20, Zalaszentgrót 18. A 310 fõhöz jön majd hozzávetõleg 260 fõ, akik jelenleg a megyei kormányhivatal kirendeltségein dolgoznak. Így alakul ki a 6 járásban egy 570 fõs állomány.
A mai nappal közös összefogással nagy lépést tettünk az egyablakos rendszer felé! A megállapodások alapját képezte többek között azon feltétel, hogy egyetlen ember sem kerülhet az utcára, továbbá mindenhol rendelkezésre álljon majd települési ügysegéd, ahol eddig állami ügyfélszolgálati feladat volt.

Kormánymegbízott Úr köszönetét fejezte ki minden polgármesternek, jegyzõnek és a képviselõ-testületeknek, hogy konstruktív hozzáállásukkal közremûködtek abban, hogy ez a folyamat gyorsan és zökkenõmentesen végbemehessen. Továbbá a járási biztosoknak és minden munkatársának a járások kialakításához nyújtott áldozatos munkájukért. Az egyeztetõ tárgyalásokban kiemelkedõ szerepet vállalt Héder Miklós fõosztályvezetõ, járási biztos, aki az alapfeladatain túl pluszokat vállalva segítette a másik 3 járási biztos munkáját, és az egész megyére kiterjedõen koordinálta a 6 járás tervezését az átvenni kívánt létszám, ingatan és ingóság tekintetében. Munkája elismeréseként kormánymegbízotti dícséretben részesült.

(Zala Megyei Kormányhivatal) - Kanizsa

 



2012-11-26 17:13:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül