Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949912    








Honlapkeszites

Répa! Nem retek, nem mogyoró!

Habár az idõjárás tavaly nyári szélsõséges szárazsága miatt nem termett sok kerekrépa a miklósfai földeken, mindez nem gátolta a 13. alkalommal, a településrészen megtartott Répafõzõ Fesztivál sikerét. Ezúttal is, az elmúlt évekhez hasonlóan, gasztro-kulináris élvezetek tömkelege és jó hangulat fémjelezte a Mindenki Házában lebonyolított rendezvényt.

Nemcsak miklósfaicummá, hanem mára már igazi hungaricummá vált a Nagykanizsa peremkerületében (is) nagy mennyiségben termesztett kerekrépa. Országos hírét minden bizonnyal annak köszönheti, hogy 2001 óta – töretlen érdeklõdés övezte sikerrel – rendezik meg a nyersen lilás-barnás színû, kesernyés, míg savanyítva különleges íz orgiát adó, vízigényes zöldségbõl készített ételek köré szervezõdött eseményt.


A Miklósfai Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület és a szakmai munkát, értékelést segítõ Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület ezúttal is karöltve munkálkodott az öregfiúk foci-répatornájával, kulturális mûsorokkal színesített, kerekrépás gasztro-csata sikerén, melyet a hóhelyzet kissé szabotált, ám a versenyzõk által készített ételek körül, és az evés-ivást követõ hangulaton- a mínuszok ellenére- sem volt fagyos a légkör. Ugyanis 18 helyi-és környékbeli csapat hozta el, mintegy 25 fajta ételét – hagyományos és különleges kategóriában- megmérettetni. Babos-füstös-csülkös, tárkonyos, fahéjas (hideg) répalevest is kóstolhatott a chéf-ekbõl, gasztro-kibicekbõl álló szakmai zsûri, csakúgy, mint répafelfújtat, répás sajttortát, marcipános répafánkot, leveles tésztás répás hajtikát, répás rétest vagy répakockát. A felhozatallal ezúttal sem volt probléma: mi több, a szervezõ egyesület elnöke, Dömötörfy Sándor és Prikryl József mesterszakács szerint olyan ételekkel örvendeztették meg a vendégeket (és természetesen a zsûrit) a versenyzõk, melyek akár egy étteremben is megállnák a helyüket. A Miklósfai Répafõzõ Fesztivál értékmegõrzõ jelentõségének vitathatatlanságáról Cseresnyés Péter is megosztotta gondolatait rendezvénynyitó, ünnepélyes beszédében. A polgármester rámutatott: a Magyar Kultúra napjának közelségében megtartott esemény jóval több egy tányér ételnél. Ugyanis az oldott hangulatú versengés hagyományteremtõ szándékkal született meg anno, ahogy azóta– nemcsak szûkebb pátriánkban, hanem országosan is- beleivódott, beleépült a magyarság kulturális tudatát erõsítõ tradíciók sorába. Majd Kodály Zoltán gondolatait emelte ki zárszavában Cseresnyés Péter, mely a közösségben találkozó, eggyé olvadó emberi-népi értékekre helyezi a fõ hangsúlyt – a répafesztivál esetében is. A polgármester üdvözlõ szavai után helyi mûvészeti, kulturális csoportok, a sztárvendég, egykori Európa Szépe, Laky Zsuzsi beszélgetéssel egybekötött fellépése töltötte be a pódiumot. Ezt követte a répás ételek nagyközönség számára szervezett kóstolója, ahol – csakúgy, mint a zsûriben-egy Svájcból érkezett, magyar származású kutatóorvossal is találkozhattunk, akit a néphagyományok iránti érdeklõdés sodort Miklósfára, a fesztivál idejére. „, Büszke vagyok hun gyökereimre és kultúrámra, de a kerekrépáról (és a rendezvényrõl) a közelmúltig nem is hallottam. Ám Lucerne-ben, ahol dolgozom, a hivatásom mellett- egyfajta hobbiként, kikapcsolódásként- a néprajz megszállottja vagyok, és a világháló, valamint könyvek jóvoltából hozzám is eljutott a kerekrépa, no meg a fesztivál híre, ezért érkeztem egy nap erejéig a településre, hogy személyesen is feltérképezhessem mindazt, amit eddig csak a net jóvoltából tudhattam.”- mondta Dr. Vietoris Zoltán.
Fajsz sincs ugyan a szomszédban, de a Bács-Kiskun megyébõl érkezett, hobbiszakács-cukrász Imrei Györgyöt- a rokoni szálakon túl- a gasztro-megmérettetés már hosszú idõ óta Miklósfára invitálja, ahova ezúttal is ételkülönlegességet hozott, a marcipános répa fánkot, melynek íze a sokak által ismert ördögpirula és túrófánk „vadházasságát” idézte meg. A fõzõ-sütõ verseny másik egyedi étel kreálmánya a murakeresztúri Ivanovics István karamell öntetes kerekrépás felfújtja volt, mely amellett, hogy az elsõ helyezést érdemelte ki, a zsûri szakmai különdíját is magáénak tudhatja. Az elismerések átadására a vacsora után került sor. A „hagyományos” kategóriában, a kerekrépás-húsos ételek sorában, elsõ a Mindenki Háza csapata, második a helybéli Rajnics Zoltánné, harmadik a dr. Kotnyek István Kertbarát kör lett. A „különleges” ételek sorában a már említett murakeresztúri versenyzõ vitte el a pálmát, „ezüstérmes”-ek a 4 Mamik lettek vörös áfonyás-répás rétesükkel, a „bronz-fokozattal” pedig a Szõlõskert Junior csapata büszkélkedhet leveles hajtikájának köszönhetõen. A közönségdíjat Imrei Ferencné, a különdíjat pedig Drávecz Józsefné kapta. A fesztivált ezúttal is báli mulatság zárta, ahol mindenki kiengedhette az evés-ivás, no és a hétköznapok fáradt gõzét, ám még az „ereszd el a hajamat” hangulat közepette sem sikerült megtudnunk, mi is a kiváló, híres miklósfai répa készítésének, egyedi savanyításának titka…

Sz.Zs.

További képek a galériában.



2013-01-21 09:52:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül