Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950285    








Honlapkeszites

Elsõkézbõl a polgármestertõl

„Elsõ kézbõl Cseresnyés Péter polgármestertõl” címmel idõrõl idõre beszámolunk a város életét leginkább érintõ eseményekrõl. Most a Demokrata címû hetilap írását idézzük, amelyben a városvezetõ maga világít rá, miért volt szükség bizonyos döntések meghozatalára a nagykanizsaiakat leginkább érintõ kérdésekben.

– Milyen koncepciók mentén haladt a városfejlesztés az elmúlt években?

– A folyamatra visszatekintve látható a tudatos fejlesztés. Megpróbáltunk úgy dolgozni, hogy elõbb koncepciót alkottunk, megfogalmaztuk, hogy Kanizsának mire lenne szüksége, és ezt követõen kerestünk ezekhez forrást, pályázati lehetõséget. Elõször 2008-2009-ben, a Pannon Egyetemmel közösen dolgoztunk ki egy városfejlesztési stratégiát. Ez egyfajta állapotfelmérés volt, a lehetséges fejlõdési irányokat akartuk meghatározni. Ezután a Fidesz-frakció elhatározta, hogy végig viszi a belváros rekonstrukcióját.


Ehhez elkészült egy integrált városfejlesztési stratégia, majd ennek egy továbbfejlesztett változata, amely már nemcsak a belvárosra, hanem Kanizsa teljes közigazgatási területére koncentrál. Megnéztük, Nagykanizsa mely részei alkalmasak a beruházásokra, és milyen jellegû fejlesztésekre van szükség. Ha gyorsmérleget vonunk: elkészült a belvárosi rekonstrukció elsõ üteme, amelynek leglátványosabb eleme a megújult Erzsébet tér, tart a 11 milliárd forintos csatornázási program, és több gazdaságfejlesztési beruházáson is túlvagyunk. Most az EU 2014-2020-as költségvetési idõszakára vonatkozó fejlesztési terven dolgozunk, amely nemcsak Nagykanizsára, hanem az egész térségre vonatkozik. Nagyon fontos, hogy nem csak Kanizsában gondolkodunk. Komoly együttmûködés alakult ki Kaproncával, és testvérvárosunkkal, Csáktornyával, valamint Zalakarossal is egyre szorosabb a kapcsolatunk. Zalakaros egy európai hírû fürdõváros, amely sok kanizsainak ad munkát, viszont mivel egy kétezer fõs településrõl van szó, ezért Nagykanizsa, mint megyei jogú város, a közös pályázás során jelentõs segítséget tud nyújtani.

– Melyek az idei év legfontosabb beruházásai?

– Befejezõdött a belváros rekonstrukciója. Még számomra is meglepõ, hogy a nagykanizsaiak mennyire megszerették az új teret. Külön öröm számunkra, hogy turistavonzó látványosság lett, és ez is volt az egyik célunk. Zalakarosról a német és osztrák vendégek már nem csak a város határában lévõ hipermarketekbe mennek el, hanem bejönnek a városközpontba, fényképezkednek a szökõkútnál, és szerencsére pénzt költenek a helyi vállalkozásoknál, szolgáltatóknál. A határon átnyúló együttmûködésben is megcéloztuk azokat a pályázatokat, amelyekben a turizmus került elõtérbe. Most nyertünk egy olyan pályázaton, ami négy várost, Nagykanizsát, Kaproncát, Csáktornyát és Zalakarost összekötõ kerékpárútról szól. Lesznek kerékpáros bázisok és Nagykanizsán létrejön egy biciklis versenypálya is. Ez körülbelül két millió euró összegû beruházás. A kórházfejlesztés is elindult. Örömmel mondhatom, Nagykanizsa az egészségügyi rendszer átalakításából nyertesen fog kikerülni, mert ez a négymilliárdos beruházás nem csak az épület megújításáról szól, hanem ezáltal az egészségügyi ellátás is magasabb színvonalú lesz. A csatornaberuházás másfél év hosszadalmas munkája után legkésõbb június 30-án befejezõdik. Ez egy tizenegymilliárdos fejlesztés, amit Nagykanizsa, mint térségi központ, tizenkét másik településsel együtt valósít meg. A minap egy közgyûlési ülésen az egyik képviselõ panaszkodott, hogy Nagykanizsa megy lefelé a lejtõn, és már nem is érdemes itt élni. Ezen nem csak én, de több képviselõ és több kanizsai ember is felháborodott, hiszen ebben a válságos idõszakban nem sok település tud ilyen munkahelygyarapítást, ilyen fejlesztéseket felmutatni.

– Milyen a város iránti befektetõi érdeklõdés?

– A General Electric Nagykanizsát a LED technológia európai gyártóbázisává fogja fejleszteni, ami azt jelenti, hogy Kanizsa lesz a LED lámpák gyártóközpontja. A GE két éve jelentette be, hogy Nagykanizsán közel másfél ezer embert fog elbocsátani a hagyományos lámpatestek gyártásának leállítása miatt. Ez a beruházás biztosítja a munkahelyek megtartását, sõt, a bõvítés esélyét hordozza. A GE tehát fantáziát lát a városban. Akárcsak egy olasz cég, a DAB, amely közel egymilliárd forintos beruházást valósít meg az ipari parkban, amellyel 140-150 új munkahelyet teremt. Ezt fõleg azoknak az olasz vállalkozóknak köszönhetjük, akik Nagykanizsán dolgoznak, és jól érzik magukat a városban, jónak tartják azt a környezetet, amit Kanizsa és az ország tud biztosítani. Azok az olaszok, akik ebben a régióban új befektetési célpontokat keresnek, elõször Nagykanizsát „fedezik fel”. Az elmúlt idõszakban jelentkezett két újabb vállalkozó is, akik munkahelyteremtõ-beruházásban gondolkodnak, és esélyesek vagyunk arra, hogy nálunk telepednek le. Ellentétben a már említett pesszimista képviselõvel, bizakodóan tekintek a jövõbe. A DAB ugyanis opciós jogot kért egy újabb terület megvásárlásra az ipari parkban. Örülök annak, hogy azok a kis- és közepes vállalkozók is megtalálnak bennünket, akik stabil munkahelyet tudnak kínálni az itt élõknek. Mindezek következményeként stabilizálni tudtuk a foglalkoztatást, ami a válság idején nagy szó.

– Miért volt elõnyös a városnak a Saubermacher Pannónia megvásárlására?

– Az osztrák hulladékgyûjtõ cégnek most járt le a szerzõdése az önkormányzattal. Már több mint egy éve közöltem a tulajdonossal, hogy a szerzõdést a város ebben a formában nem kívánja meghosszabbítani, mert akkor is úgy gondoltam, hogy ebbe az üzletágba az önkormányzatnak tulajdonosként be kell lépnie, hogy jobban tudjuk felügyelni a folyamatokat. A kormányzati szándék is az volt, hogy a közszolgáltatás lehetõleg állami vagy önkormányzati kézbe kerüljön, és a hulladékgazdálkodási törvény is annak szellemében készült, hogy hulladékgyûjtést csak olyan cég végezhessen, amelyikben többségi tulajdonos az állam vagy az önkormányzat. Ezért döntött úgy a helyi Fidesz-frakció, hogy támogatja azt a tervemet, ami a cég megvásárlását tûzte ki célul. A Saubermacher Pannonia nem csak lakossági szolgáltatást végez, hanem más tevékenységgel is jelen van a piacon, és nyereségesen mûködik. Meggyõzõdésem, hogy hosszútávon ez mind a város, mind pedig az itt élõ emberek javát szolgálja. Azt a pénzt, amit ebbe invesztált a város, a cég ki tudja termelni. Azt is meg kell említeni, hogy a város tulajdonszerzésével a munkahelyek megtartását is biztosítani tudjuk, ami a tulajdonszerzés nélkül bizonytalan lett volna.
„Nagy álmok, nagy lehetõségek, Nagykanizsa” – így szól a város új szlogenje. Miért volt szükség új arculatra?
Nem volt egy olyan egységes arculatunk, amit általánosan lehetett volna használni. A korábbi jelképünk - emberek egymás kezét fogva egy kaput formáltak - nem teljesen fejezte ki azt, mit is gondolunk a városról. Az elsõdleges célunk az volt, hogy az új jelkép vidámságot és önbizalmat sugározzon, hogy érdemes ide jönni, jó itt élni, mert Nagykanizsa a lehetõségek városa. Olyan jelképet kerestünk, amit egy óvodás is könnyen le tud rajzolni, és a jelmondat könnyen megjegyezhetõ. Mi ugyanis hiszünk abban - és az utóbbi évek eredményei is azt igazolják -, hogy Nagykanizsa kiváló lehetõséget teremt az itt élõknek és az ide érkezõ befektetõknek egyaránt. No és persze a szív forma sem véletlen...

– Miért vezették be az ebrendészeti hozzájárulást?

– Törvény született arról, hogy januártól minden négy hónaposnál idõsebb kutyát egyedi azonosítóval kell ellátni. Annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a kóbor kutya, mi továbbgondoltuk ezt a rendelkezést. Elõször is, az állatorvosokkal kötött megállapodás értelmében, kedvezményt adunk a kutyatulajdonosoknak a chip beültetéséhez. Másodszor, sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy néhány gazda nem úgy tartja a kutyáját, ahogy kellene. Ezért döntöttünk úgy, megpróbáljuk ösztönözni a felelõs állattartást, amihez – anyagi lehetõségeinkhez mérten – az eszközöket is próbáljuk biztosítani, például azt tervezzük, hogy hulladékgyûjtõ zacskókat helyezünk ki a közterületeinkre. Tehát az ebrendészeti hozzájárulásra azért volt szükség, hogy a kutyatartással kapcsolatos körülményeket javítsuk és erõsítsük a felelõs állattartást. Így a befolyt összegbõl fogjuk támogatni a kutyák chippel való ellátását, kiépítjük a hulladékgyûjtõ rendszert, növeljük a kutyamenhelynek jutatott forrásokat, és tervezzük, hogy kijelölünk kutyafuttató területeket, amellyel többek régi vágya teljesülhet.

demokrata.hu



2013-02-07 16:13:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül