Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950064    








Honlapkeszites

Célokról, eredményekrõl Miklósfán

Lakossági fórumot hívott össze a miklósfai Mindenki Házában Sajni József, a terület önkormányzati képviselõje. A fórumon részt vett Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ, Dr. Molnár József rendõrkapitány, Kassai Zoltán a Dél-Zalai Vízmû vezérigazgatója, Horváth Balázs, a Saubermacher Kft. igazgatója, Kámán László, a Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Szilágyi István, a helyi Mezõgazdasági Zrt. képviselõje, Szabó István, a VIA Kanizsa Kht. fõmérnöke, valamint Tárnok Ferenc, a polgármesteri hivatal osztályvezetõje.

A közel harmincfõs fórum elsõ és utolsó kérdezõje hölgy volt. A kisbabájával érkezõ Püschl Németh Zsófia arra volt kíváncsi, mikor lesz játszótere Miklósfának. Miután Cseresnyés Péter polgármestertõl megkapta a megnyugtató választ, hogy legkésõbb, a nyár végére teljesül a kérése, máris hazaindult az otthon lévõ gyermekéhez. A komplett játszótér még nem készül el, de egymillió forint értékben olyan játékok érkeznek, amelyeket a 4-5 éves gyerekek használhatnak.


Az utolsó kérdezõ, Köteles Józsefné azt szerette volna elérni, hogy méltányosságból kaphasson kedvezményt a mintegy másfél millió forint bírság kifizetésére kötelezett Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület. Mint az közismert, ugyan közcélból, de építési engedély nélkül fogtak hozzá a Mindenki Háza bõvítéséhez, szépítéséhez. Kérdésére nem kapott kedvezõ választ a polgármestertõl, mivel jogszabály írja elõ a büntetés megfizetését. Méltányosság, jogorvoslat nincs ebben az esetben. – A büntetés meg nem fizetése pedig kényszerbontással jár – erõsítette meg Cseresnyés Péter válaszát a rendõrkapitány.
A több mint két órás összejövetelen Sajni József képviselõ értékelte az elõzõ fórum óta eltelt idõszak eredményeit, és 10 pontban vázolta fel a megoldásra váró feladatokat.
Ilyen volt többek között: a temetõhöz vezetõ és a temetõben lévõ belsõ út sürgõs felújítása, a Mindenki Háza mûködési költség-igényének biztosítása az önkormányzat által, a mûködési anomáliák helyi rendbe tétele mellett. Nagy a látogatottsága az intézménynek és udvarának, sokat tett megszépítéséért önerõbõl a lakosság. Bízik benne, hogy mûködését támogatni fogja az önkormányzat egy megfelelõ összeggel. A tavalyi segítséget a képviselõ megköszönte Cseresnyés Péternek. – Könyvári, mozgókönyvtári szolgáltatás van a városrészben, ugyan csekély látogatottsággal. Pályázatokkal még lehetne javítani az internet-hozzáférésen. A templomba járást segíthetné, ha a közelébe tervezett buszmegálló – melynek a tervei megvannak –, megépülhetne. A képviselõ megemlítette az egyre magasabb ivóvíz- és csatornadíjakat, a csõtöréseket. A díjemeléssel kapcsolatos felvetését némi derültséget okozva azzal a megjegyzéssel igazította ki Kassai Zoltán vezérigazgató, hogy idén még nem volt áremelés. A belterületi utak és járdák felújítása régi igény, a zártkerti utak is sürgõs beavatkozást igényelnek a szentgyörgyvári és mórichelyi hegyhátakon egyaránt. Szükség lenne a helyi sport nagyobb mértékû támogatására, a megelõzés érdekében közbiztonság javítására, valamint az idõskorúak megsegítéséhez szükséges felmérésre. A közterületek, parkok karbantartását közmunkások ugyan ellátják, de semmiféle fejlesztés nincs ezen a téren. Szükség van a Volán menetrend ésszerû átdolgozására, mivel a mostani módosítással nem oldódtak meg a csatlakozási problémák. Esõzések idején folyamatosan anyagi károkat okoz a domboldalakról lezúduló víz, és borzolja a kedélyeket a szemétszállítási díj megemelése is. Ebben az esetben is türelmet kért a lakosságtól Cseresnyés Péter. Mint mondta, az energia árak csökkentésén túl a kormány szakértõi csoporttal kidolgoztatja a hulladékszállítási-, a víz-, és csatorna, valamint a kéményseprõi díjak csökkentésének a lehetõségét. – A közlekedõk hiányolják a korábbi években megszokott felfestett felezõvonalat az úttestrõl, és a kerékpárút kivilágítását, melynek megvalósítására egy pályázat megoldást adhat.
A megjelentek között kérdést, véleményt, javaslatot fogalmazott meg Németh József, Németh Géza, Hans József, Gárdonyi József, Tóth Imre, Dömötörffy Sándor és Imics László. A legtöbb kérdést a hulladékszállítással és díjaival, az illegális szemétlerakással és a lomtalanítás idõpontjával kapcsolatban fogalmazták meg. Annak ellenére, hogy a közbiztonsággal túlságosan sok probléma nincs, szóba került a térfigyelõ kamerák kiépítése is, melyet az is indokol, hogy a település hat felõl nyitott, könnyen el lehet „illanni”.
Sokan kérték a hegyi utak kátyúinak kijavítását, az útpadka rendbe tételét, és a tíz évvel ezelõtti, nem megfelelõen végzett csatornázás következményeinek rendbe tételét. A fórum végére nem maradt megválaszolatlanul egy kérdés sem. A hivatal szakemberi ígéretet tettek rá, bizonyos kérdésekben hamarosan a helyszínen is tájékozódni fognak. A miklósfaiaktól úgy köszönt el Cseresnyés Péter polgármester, hogy a város szereti Miklósfát. Az utolsó szó jogán a házigazda Sajni József még hozzátette: és errõl a szeretetrõl reméljük az idén is tanúbizonyságot tesz.

B. E.

További képek a galériában.



2013-03-08 12:05:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül