Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949652    








Honlapkeszites

Miklósfai fórum (képviselõi levél)
Csütörtökön is és pénteken is lakossági fórumon volt szerencsém részt venni Miklósfán. Mindkét esetben a tehenészeti telep bõvítésének várható hatásait ismertették a szervezõk a lakosokkal, egyúttal a kérdéseikre is választ kívántak adni az állattenyésztésben nagy gyakorlattal rendelkezõ szakértõk segítségével.

A Miklósfai Mg. Zrt. részérõl természetesen a beruházás környezettudatos, modern technológiájának alkalmazása kapta a legnagyobb hangsúlyt, a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület részérõl, pedig pontosan ez az állítást vonták kétségbe.

Polgármester úr, alpolgármester úr fõépítész úr és mi képviselõk is sokan jelen voltunk a Mindenki Házában mindkét napon, remélve azt, hogy a szeptemberi közgyûlésen az aktuális döntéshez segítséget kapunk a vélemények meghallgatásával.
Az én döntésemet biztosan nem az ott kiabálók, a leghangosabbak, néha önmaguknak is ellentmondók, sajátos monológjai fogják befolyásolni, hanem elsõsorban a rendkívül felkészült, professzorok elõadásai, és Dr. Buzás Judit által elmondottak.
Aki szerényen, halkan csak kérdezni szeretett volna, annak nem sok esélye volt ebben a hangulatban a megszólalásra.
Sajnos két volt miklósfai képviselõ is most látta elérkezettnek az idõt arra, hogy a tehenek ürügyén támadásba lendüljön egy ilyen százfõs hallgatóság elõtt. Õri Sándor az egyesület elnökét vádolta meg egy soha meg nem történt esettel, Sajni József pedig most látta elérkezettnek az idõt arra, hogy kijelentse, én vagyok a délkeleti elkerülõ út megépítésének ellenzõje, annak ellenére, hogy majdnem minden közgyûlésen errõl a beruházásról kérdezem a fõépítész urat, aki írásban rendszeresen válaszol is nekem. Azt természetesen Sajni úr nem hangsúlyozta ki, hogy a jelenlegi tiltó állattartó határozatot õk dolgozták ki, és fogadták el, sõt a helyi építési szabályozást is õk módosították úgy, hogy a telepen csak kereskedelmi és szolgáltató létesítmény valósítható meg.
Azt hiszem, hogy azzal a kiabálva elõadott véleménnyel aztán végképp nem tudok egyetérteni, hogy akinek nem tetszik a büdös, az költözzön el, senki nem hívta, és egyébként is a lovassportot támogatja a zrt. pénzzel, ezért építsen amit akar.
Ha egy kicsit a számtan oldaláról nézem a fórumokat, a 100 megjelentbõl a képviselõk, az rt vezetõi a szakértõk, a nem miklósfaiak kb. 20-an voltak, a maradék 80-bó kb. háromnegyed-egynegyed lehetett a támogatók javára az arány, így a 60 támogató vélemény áll szemben az ötszáz tiltakozó aláíróéval.
Én valami fényt azért látok az alagút végén, mert talán az általam is támogatható megoldás felé lehet a zrt. vezetõit terelni. Hallhattuk, hogy a tervek módosítása folyamatban van. Csak 1200 tehén lesz Miklósfán, a többit Bajcsán fogják tartani, az épületek elrendezését megváltoztatják, és a lakott területek körül nem lesz hígtrágya kihelyezés. Ezeket a részeredményeket a fellebbezést benyújtó egyesület kezdeményezése nélkül nem lehetett volna érvényesíteni. Ha valóban nem csak szóban hangzanak el ezek a változtatások, hanem a tervekben is visszaköszönnek, akkor jelentõsen megváltozik a lakosság véleménye a beruházásról.
Sokan elfelejtik, hogy ez nem egy miklósfai rendeletmódosítás, ami a beruházás megvalósulásának elsõ feltétele, hanem a város egészét érintõ szabályozás. Lehet majd nagy létszámú állatot tartani Szabadhegyen, Palinban, és a többi városrészben is. Tudom, hogy már Kiskanizsa határában is kezdeményezte az üzemeltetõ a baromfitelep százezres létszámúra történõ bõvítést, amely az érvényben lévõ tiltó rendelet szerint szintén nem valósulhat meg.
Nem lényegtelen, következmények nélküli döntést kell meghoznunk szeptemberben, én magam még ezerszer átgondolom, hogy mik lehetnek a várható hatások, és talán tudok úgy dönteni, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
Karádi Feren


2008-07-29 11:51:55


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül