Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950286    








Honlapkeszites

Mûholddal figyelik a vaddisznókat a Balaton-felvidéken

Mûholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) ellátott nyakörvet tesznek a befogott vaddisznókra a Balaton-felvidéken a szakemberek, hogy rájöjjenek, miért szoktak be az állatok a lakott területre - tájékoztatta a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete munkatársa az MTI-t.


Tari Tamás elmondta, hogy a projektet a Bakonyerdõ Zrt. és az intézet 2012 októberében indította: ekkor jelölték ki a befogóhelyeket, ahová a befogó udvarokat telepítették. Az erdészet munkatársai folyamatosan ellenõrizték a befogókat, így pontos információk álltak rendelkezésre az esélyekrõl: így sikerült kedden éjjel Örvényesnél két kocát befogni és GPS-nyakörvvel ellátni.
A nyakörvekkel óránként meghatározható a vaddisznó tartózkodási helye, akkumulátoruk két évig biztonsággal mûködtethetõ. Az eszköz, a vizsgálati periódus lejárta után automatikusan vagy rádiójel segítségével leoldódik és leesik az állatról - magyarázta a szakember.
Évente körülbelül 8000-9000 pozíció áll majd a rendelkezésünkre, amelyeket kiegészítenek a területrõl gyûjtött - például mezõgazdasági-, erdei- és lakott területi - adatokkal, a táplálék kínálatával, a kerítések helyeivel és típusaival, illetve az ott jellemzõ emberi tevékenységrõl szóló turisztikai, vadászati és közlekedési információkkal - tette hozzá. Az így megszerzett információk segítségével meghatározható lesz a vaddisznók mozgáskörzete, aktivitása és élõhely-használata, s elemezhetõk lesznek a különbözõ hatásokra adott viselkedési válaszok.
A vizsgálat eredményei várhatóan választ adhatnak több olyan kérdésre, amelyek jelenleg még nem tisztázottak: például melyek a lakott területen történõ megjelenés okai, milyen tényezõk és hogyan befolyásolják a vaddisznó jelenlétét és a károkozását, illetve milyen védekezési megoldások lehetnek hatékonyak - sorolta Tari Tamás.
Az intézet és a Bakonyerdõ Zrt. a tervek szerint a kutatás alapján olyan technológiai fejlesztési javaslatokat és élõhely-kezelési eljárásokat dolgoz ki, amelyek ajánlásával és alkalmazásával csökkenthetõ a vaddisznók lakott területi károkozása és az ezzel együtt járó konfliktusok is mérsékelhetõk - emelte ki.
Az intézet közel tíz éve végez GPS-telemetriás vizsgálatokat az ország több területén, a kutatások során elsõként gímszarvasra kerültek GPS-jeladók, ezt követte idõben a dámszarvasok viselkedésének vizsgálata.
Magyarországon a vaddisznókkal elsõ ízben a Balaton-felvidéken elindult ilyen típusú kutatás - tájékoztatott Tari Tamás.

MTI - Kanizsa



2013-05-16 08:57:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül