Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950442    








Honlapkeszites

Hamarosan szemrevételezik a kerteket

Már most biztos, nem lesz könnyû dolga a városatyákból és a szakértõkbõl álló zsûrinek, akik a Magyarország legszebb konyhakertjei versenyre jelentkezõk kertjeit értékelik. Hiszen mintegy 101, országosan is rekordszámú nevezés érkezett Nagykanizsáról arra a programra, melyet Karcag város vezetése hirdetett meg a közelmúltban.

A megmérettetésen nemcsak helyi- és környékbeli kerteket, balkonokat, zöldség- és gyümölcsös zárkerteket tekint meg a hét, csoportonként legalább háromfõs zsûri. Ugyanis a versenyre jelentkezõk között akadnak olyanok, akik Õrtilosban, a Balaton parton vagy a Mórichelyi halastavak környékén mûvelik birtokaikat.


Természetesen a nevezõk között élén járnak a Nagykanizsa városrészein élõk, a kiskanizsai, a palini és a miklósfai kerttulajdonosok. Ám a verseny ötletgazdái azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek nagy területû, mûvelhetõ földterülettel, így a programban – a már említett kategóriák jóvoltából – a városlakók is részt vehetnek.
- Éppen ez a lényege a Magyarország legszebb konyhakertjei programnak, hogy mindenki – lakóhelytõl függetlenül – megmunkálja, ezáltal hasznosítsa a tulajdonában lévõ kertet, balkont – üdvözölte Dénes Sándor alpolgármester a verseny célját a minap megtartott egyeztetésen, ahol a kertek értékelésének menetét és fõbb paramétereit beszélte meg a zsûri. Mint Dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó elmondta, az indulók kertjeit 5 kategóriában értékelik majd. A képviselõtestület szinte egyhangúlag részt vesz a zsûrizésben, személyesen felkeresve azokat a kertbarátokat, akik jelentkeztek a versenyre. A zsûri azonban kiegészülhet – amennyiben tagjai kérik – szakértõkkel is, Szabó Ágnes kertészmérnökkel, Kovács Gyula VOKE Nyugdíjas Klub Kertbarát csoportjának vezetõjével, Kálovics Andrea városgondnokkal és Boa Sándor egykori agrármérnökkel az Idõsügyi Tanács részérõl. Az értékelõk legkésõbb július 15-ig minden jelentkezõ kertjét személyesen megtekintik és fotók révén dokumentálják is õket - ismertette Dr. Szabados Gyula, aki egyben köszönetét is fejezte ki minden nevezõnek, szervezõnek, illetve a zsûrinek, hogy csatlakoztak a Cseresnyés Péter polgármester által közzé tett felhíváshoz. A verseny második fordulójára, az ún. középdöntõre augusztus 15-tõl 25-ig kerül sor, ahol – a szemlét követõen – kiválasztják a legszebb kerteket. A hivatalos végeredményre, hogy melyik kert tûnik ki a többi közül, melyik a legigényesebben megmunkált, legkésõbb szeptember ötig kiderül. Mind közül a legkitûnõbb kertet a Budapesti EXPO-n is értékelik majd, az ország több szegletébõl és a határon túlról nevezettekével együtt.
Hasonló program a jövõben is lesz városunkban, ugyanis õsztõl Nagykanizsán is elindítanak egy helyi programot, célként megfogalmazva a helyi lakosság egészséges életmódjának, jövedelem kiegészítésének elõsegítését, valamint közösségfejlesztését.

Sz.Zs.

 



2013-06-21 18:00:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül