Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949847    








Honlapkeszites

Ünnepeltek a vasutasok (galériával frissítve)

A MÁV Zrt. vezetése megbízásából az ország vasutasságának jeles ünnepét, a 63. Vasutasnapot a Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház szervezte meg városunkban. Az ország hét települése – Békéscsaba, Budapest, Miskolc, Pécs, Szolnok és Záhony – mellett, Nagykanizsára is számtalan városból érkeztek vasutas családok, nyugdíjasok.

Az ünnepség helyszínén, a MÁV NTE 1866 Sportpályán felállított nagysátorban Kámánné Szép Terézia a mûvelõdési ház igazgatója köszöntötte a kanizsai juliális résztvevõit. Megnyitó szavaiban Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vasutasnap szlogenjére utalva kiemelte: a vasút mi vagyunk, mert amit az utasok így hívnak az nem a MÁV, hanem mi vagyunk. Húzzák ki magukat a vasutasok, és legyenek büszkék arra, hogy a MÁV-nál dolgoznak – mondta.


Ünnepi beszédében Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ többek között megjegyezte: örül annak, hogy itt van Dávid Ilona vezérigazgató, mert ez azt jelenti, hogy Nagykanizsa a vasút szempontjából egy kiemelt hely, úgy, ahogy az elmúlt több mint 100 évben volt. Városunk többek között annak köszönheti fejlõdését, hogy az elsõk között ért ide a vasútvonal Budapest irányából, és az elsõk között érte el rajtunk keresztül a tengert. Az elnök-vezérigazgató szavaira utalva megjegyezte, Nagykanizsa a késõbbiekben is kiemelt helyszíne lesz a vasúti fejlesztésnek: folyamatban van a Balaton déli oldalán a pályaépítés, ez pedig azzal a reménnyel tölt el bennünket, hogy Nagykanizsa újra egy kiemelt helye lesz a vasutasok közösségének, a vasutas társadalomnak.
A hangulatról vendégmûvészek, kulturális, gasztronómiai és sport programok gondoskodtak. A megnyitó idejére javában készültek a bográcsokban a finomabbnál finomabb ételek. Koósz Miklós, a forgalomirányítók murakeresztúri fõszakácsa nagy szakértelemmel kóstolgatta a vargányás marhalábszárból készült pörköltjük minõségét. A vasutas férfiak mozdulatain már messzirõl látszott, hogy pályafutásuk során elvégeztek egy fõzõtanfolyamot is. Akár a pesti gyors, olyan pontosan kezdte hívogató zenéjét a Nagykanizsai Fúvószenekar. A mûvelõdési ház fafaragó szakkörének bemutatóján ugyan nem láttunk fából faragott mozdonyt, de egy másik sátornál felfedeztünk egy modonyvezetõ-palántát. A hat éves szombathelyi Eichinger Attila mozdonyt alakított, festett, – egyelõre papírból. A számtalan szórakozásra lehetõséget kínáló forgatagban Szõcs Éva, a tapolcai mûvelõdési ház igazgatója készmûves technikákra, párnácskák varrására tanította a gyerekeket. Nemcsak lányok, fiúk is csatlakoztak a varráshoz. A két Krisztián, a kanizsai és Zimányból érkezett unokatesója a vasutas nagyszülõk helyett új társaságot kerestek maguknak. A tûvel, a cérnával és természetesen a varrogató kislányokkal is barátkoztak. Míg a Fejér megyei Tácról érkezett nagypapa ebédet fõzött, Lajos fia és a 4 éves Ricsi unoka, a két cowboy figyelemmel kísérte a színpadon zajló eseményeket.

B.E.

További képek a galériában.



2013-07-14 11:29:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül