Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949927    








Honlapkeszites

Örökségvédelmi elismerés a nagykanizsai civileknek

Kõszegen, a Jurisics Vár Lovagtermében rendezte meg a Belügyminisztérium, az Emberi Erõforrások Minisztériuma, a Lechner Lajos Tudásközpont, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ illetve a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága a Kulturális Örökség Napjai országos nyitóünnepségét. Ennek keretében adták át az örökségvédelem terén végzett kiemelkedõ munkát elismerõ „A Mûemlékvédelemért” Forster Gyula-díjat és érmeket, valamint „A régészeti örökségért” Schönvisner István-díjakat és érmeket. E rendezvény hirdették ki a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére újonnan felvett hazai örökségelemeket is.


Az ünnepségen Huber László Kõszeg polgármestere mondott köszöntõt, majd Halász János államtitkár (EMMI, Kultúráért Felelõs Államtitkárság) és Dr. Csonka-Takács Eszter igazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság) adták át a Forster Gyula-díjat, és a Forster Gyula-emlékérem kitüntetéseket.

Õket követte Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár, aki a Schönvisner István-díjat, és Schönvisner István-emlékérmeket adta át a kitüntetetteknek.

A Kulturális Örökség Napjai országos nyitóünnepségnek nagykanizsai meghívottjai is voltak Budavölgyi Kálmán ügyvezetõ elnök, és Lengyák István soros elnök személyében, mert a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületet Forster Gyula-emlékéremmel tüntették ki.

A díj odaítélésének indoklásában többek közt az alábbiak szerepeltek:

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület több mint egy évtizede végez kiemelkedõ örökségvédelmi tevékenységet a Nyugat-dunántúli térségben. Munkájukra a különbözõ társadalmi rétegek-, az alternatív pénzforrások-, a nagy létszámú önkéntes bevonása, és a közösségi összefogással történõ értékmegõrzõ folyamatok menedzselése a jellemzõ. Mûemlék- és örökségvédelmi tevékenységük minden esetben a fiatalok bevonásával történik, ami így kiegészül e korosztály környezeti és hazafias nevelésével is.

Kiemelt mûemlékvédelmi, természeti- és épített örökségvédelmi tevékenységeik között kell felsorolni:
- A Zala megye hét csodája - megyei szintû, és a Nagykanizsa hét csodája – városi szintû örökségvédelmi programokat, ahol több mint 85 ezer fõ részvételével került megválasztásra Zala megye illetve Nagykanizsa város 7 épített, és 7 természeti csodája. E program keretében több száz megóvandó örökségre hívták fel a megye lakóinak, önkormányzatainak figyelmét. E csodákat ma egy-egy márvány vagy bronz tábla jelöli.
- Fiatal aktivistáik kezdeményezésére közösségi összefogással újították fel a nagykanizsai Vasúttörténeti parkját és muzeális értékû jármûveit, melyet a megújításban résztvevõ középiskola diákjai azóta örökbe fogadtak, s vállalták további védelmét, gondozását.
- Ugyancsak széleskörû összefogással újították fel a látóhegyi kápolnát, és indították el a Sétakert nevû millenniumi park rehabilitációját, megmentését, mely munkájukat a késõbbiekben más városi parkok, zöldterületek megújításával folytatták.
- Meghirdették Nagykanizsa természeti és épített értékeinek örökbefogadását, melynek során a város több mint 20 épített és természeti értékét fogadták örökbe nagykanizsai iskolák, oktatási intézmények, civil szervezetek, és magánszemélyek.
- Mûemlék és örökségvédelmi aktivitásukat olyan színes kiadványok jelzik, népszerûsítik, mint a Szeretem Kanizsát, vagy a Zala 7 csodája, amely más megyék érdeklõdését is felkeltette az örökségekre figyelõ akcióik iránt. Kiadványaik bemutatják az általuk létrehozott, közösségekre épülõ, alternatív mûemlék- és örökségvédelmi, értékmegõrzõ, megújító, és környezeti nevelési projektjeik protokollját. Azóta az errõl szóló vetített képes elõadásokkal jártak már Magyarország számos régiójában, hozzájárulva hogy az ilyen kezdeményezések máshol is elindulhassanak..
- Mûemlék és örökségvédelmi munkálkodásuk különösen fontos azért, mert jó példával szolgálnak arra, milyen eredményeket lehet elérni ezeken a területeken jól szervezett közösségi összefogással.

A kitüntetõ éremmel kapcsolatban a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület képviselõi hangsúlyozták, ez az elismerés mindazokat illeti, akik munkájukkal, kitartásukkal, áldozat-készségükkel, támogatásukkal részt vállaltak az általuk szervezett megóvó és megújító munkákban, mint például a parképítõ óvódások, általános és középiskolások, a jármûújító Cserháti iskola diákjai és a MÁV munkatársai, az oltárt restauráló Tarnóczky tanár úr, az értékeinket örökbe fogadó Kossuth Óvoda, Piarista iskola, a kápolna, a templomok, az egyházi épületek megújítását segítõ hívõk, diákok, vállalkozók, adakozók, a zalai és kanizsai „csodák” megválasztását javaslataikkal és szavazataikkal elõmozdító emberek, az elismerõ táblákat felajánló szponzorok, a parkokba fákat, virágokat ajándékozó kertészek, de azok a média szakemberek is, akik mindezeket a nagyszerû megmozdulásokat híreikkel, beszámolóikkal segítették. És a felsorolást még nagyon sokáig lehetne folytatni. A Forster Gyula - Emlékérem Nagykanizsa civil közösségének kitüntetése - olvasható a Nagykanizsai Civil Kerekasztal közleményében.

Kanizsa



2013-09-23 08:39:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül