Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949959    








Honlapkeszites

Az idõseket köszöntötte a polgármester

Városunk polgármestere, Cseresnyés Péter az Idõsek Világnapja alkalmából sajtótájékoztató keretében köszöntötte a szépkorúakat, a nyugdíjasokat. Azt a nemzedéket, mely kemény és kitartó munkával építette Nagykanizsát és Magyarországot, hogy a ma aktív korosztály tanulhasson, dolgozhasson.

– Nagykanizsán évek óta egy hétig tartó rendezvénysorozattal emlékezünk meg az Idõsek Világnapja alkalmából a szépkorúakról, és hívjuk fel a figyelmet arra, mennyire fontos az, hogy az egyes korosztályok nagy megértésben éljenek és mennyire szükségszerû, hogy meg is értsék egymás problémáit és segítsék egymást – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, az elmúlt három évben jelentõs intézkedéseket hoztak helyben és hozott a kormányzat is annak érdekében, hogy ez a korosztály biztonságban érezhesse magát, érezhesse, hogy a társadalom odafigyel rájuk. Nem kell anyagi visszalépéstõl, az életminõségük romlásától tartaniuk.
A városunkban folyó tudatos, idõsbarát munkát már többször elismerték az Idõsbarát Önkormányzat díj odaítélésével is, továbbá az Idõsügyi Tanács jelentõs mértékben növelte aktivitását.


– A kormány – Európa számos országával szemben – a válság ellenére megõrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, sõt, még növelte is azok összegét. Infláció fölötti nyugdíjemelést tudtunk végrehajtani: a tavaly novemberi 1,6 százalékos nyugdíj-kiegészítés után idén további 5,2 százalékkal magasabb nyugdíjat kapott közel 3 millió ember – részletezte. Nemcsak összegében, hanem vásárlóerõben is többet ér a nyugdíj a rezsicsökkentésnek és az 1970-es évek óta nem látott rekord-alacsony inflációnak köszönhetõen. Ezeken az intézkedéseken kívül a teljesítették azon ígéretüket, hogy 40 év munka után nyugdíjba mehetnek a nõk. Ezzel a lehetõséggel több mint 108 ezer nõ, édesanya élt.
Emlékeztetõül kiemelte, januártól tíz százalékkal alacsonyabb a földgáz, az áram és a távhõ ára, júliustól a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja csökkent. Novembertõl pedig már a tavalyi árnál húsz százalékkal kell kevesebbet fizetni az áram, a gáz és a távfûtés áráért. A kistelepülésen élõ, rászoruló idõsekrõl sem feledkeztek el, hiszen nekik a szociális tûzifa program segít, amelyre idén kétszer akkora forrás jut, mint tavaly.
– Fontos azt is leszögezni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány nem hagyja büntetlenül az idõsek sérelmére elkövetett bûncselekményeket sem. A júliusban életbe lépett új Büntetõ Törvénykönyv minõsített esetté tette az idõsek sérelmére elkövetett rablást, fizikai bántalmazást, kifosztást, sikkasztást és csalást – emelte ki.

V.M.



2013-10-03 13:04:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül