Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950313    








Honlapkeszites

Minden magyar felelõs minden magyarért

- Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlése a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kérésére partnerként jelentkezik az „Európai mozgalom a nemzeti régiók védelmében” címû polgári kezdeményezéshez, hozzájárul, hogy a mozgalomhoz történõ csatlakozásról a mozgalom honlapján is hírt adjanak, segíti testvér-települési kapcsolatai révén a mozgalom megerõsítését, más európai önkormányzatok bevonását, és szükség esetén tevékenyen járul majd hozzá az e célt szolgáló aláírások összegyûjtéséhez. – határozott Önkormányzatunk szeptember végi soros ülésén.


Azóta a http://www.nemzetiregiok.eu/tamogatok.php oldalon Nagykanizsa címere is jelzi, számunkra fontos jelkép, hogy a Városháza homlokzatán székely zászló lobog.
De nem csak a Kárpát-medence önkormányzataihoz fordult felhívással augusztusban az SZNT. Október 27-re meghirdetette a szolidaritás-napot. Gábor Áron születésnapján egy ötven kilométeres menetoszlop fogja összekötni az ágyúöntõ szülõfaluját, Berecket halálának színhelyével, Kökössel. Ezzel tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási felosztása ellen, melynek égisze alatt Székelyföldet - Hargita, Kovászna és Maros megyéket, melyek lakosságának 75%-a magyarnak vallotta magát a népszámláláson - egy román többségû óriásrégióba tagolnák be. Elfogadhatatlan a kettõs mérce. Ami az Európai Unió régebbi tagállamaiban magától értetõdõ, új belépõknél miért ne lenne elfogadott? Székelyföld autonómiát akar.
Harmadik felhívásával az SZNT a nagyvilág magyar közösségeihez fordult. Azt kéri, szervezzenek tüntetéseket Románia külképviseletei elõtt egy idõben a Székelyek Nagy Menetelésével. Izsák Balázs, az SZNT elnöke hangsúlyozta: „A nemzetközi jog nem védi meg annak az egyénnek vagy közösségnek a jogait, amely hallgat a jogsérelemrõl. Tehát ha nem tesszük nyilvánvalóvá, hogy súlyos jogsértés történik, akkor erõszakot tudnak elkövetni ellenünk.”
Ezért Nagykanizsa is részt vesz vasárnap Budapesten, a Hõsök terétõl a Román Nagykövetséghez vonuló szolidaritási tüntetésen. Városunk támogatásával ugyanúgy kisbusz indul, mint júniusban. Akkor az árvíz felett gyõzött az összefogás ereje. A jelszó most sem változott: „Gátat föl nem adunk.”

Kanizsa



2013-10-24 10:34:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül