Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950475    








Honlapkeszites

Principális csatorna medertisztításáról

A Principális csatorna medertisztításával kapcsolatban intézett kérdést Cseresnyés Péter polgármesterhez a legutóbbi közgyûlésen Tóth Nándor önkormányzati képviselõ.

A városatya arra volt kíváncsi, történik-e érdemi intézkedés, és milyen munkálatokat végeznek el a tavaszi hóolvadásig a kiskanizsai kertek alatt húzódó csatornánál.


A medertisztítási munkálatokról az önkormányzat az elmúlt években számos fontos kérdésre kiterjedõ, kimerítõ levelezést és egyeztetést folytatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, mint a vízfolyás kezelõjével, valamint több magasabb szintû illetékes szervvel – olvasható a polgármester válaszában. Álláspontjuk szerint ugyanis a gyakori és komoly károkat okozó árvizek elsõdleges oka, hogy a mederben elburjánzott növényzet kritikus mértékben megakadályozza a víz szabad lefolyását, ennek megoldása pedig elsõdlegesen a kezelõ feladata lenne.
A tárgyalások eredményeként az igazgatóság kidolgozott egy intézkedési tervet, amely az anyagi lehetõségek figyelembe vételével több ütemben kívánja megoldani a problémát. Az idei évben megkezdõdtek, és a közmunkaprogram keretében jövõ évben is folytatódnak elsõsorban a fenntartást jelentõ munkák, a növényirtás, a tisztítás. Reményeik szerint már ez is sokat segíthet a télvégi, tavaszi áradások megakadályozásában vagy enyhítésében.
Az ütemterv szerint mindemellett 2013 decemberében elkészül a csatorna 9 kilométer hosszú szakaszának átfogó mederrendezési terve, amely 2014 elsõ felében kaphat vízjogi engedélyt. Az elõkészítõ munkákat követõen az igazgatóság pályázati forrás bevonásával kívánja megvalósítani a kivitelezési munkát, a mederkotrást, az iszapolást. Ezek a beavatkozások biztosítják a meder megfelelõ vízszállító képességét, és várhatóan hosszabb távra megoldják az árvizek problémáját.
A lakosság a fenti intézkedésekrõl legutóbb a 2013. szeptember 12-én megtartott sajtótájékoztatón elhangzottak alapján értesülhetett.

B.E.

 



2013-10-25 08:25:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül