Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950314    








Honlapkeszites

DRVSZ: A cselekvõ szeretet irányítja munkánkat

A Demokratikus Roma Vezetõk Szövetségénél az év vége közeledtével sem csökken a programok, tennivalók száma. A DRVSZ elnökével, Nagy József Györggyel a valódi együttérzésrõl, segítségnyújtásról beszélgettünk az egyesület Zrínyi utcai épületében.

- A karácsonyt megelõzõ idõszakban is intenzív munka folyt önöknél. Rendezvényt szerveztek, gyerek programokat bonyolítanak, karácsonyi csomagokat osztanak.
 

- A karácsonyi várakozás, készülõdés, a karácsony ünnepe számomra az egyik legkedvesebb ünnep. Ilyenkor mindenki kicsit elcsendesül, a hétköznapok rohanásából és küzdelmeibõl kiszakadva a tiszta érzésekre, értékekre figyel. Én is örömmel pihenek meg ilyenkor családom körében az ünnepi asztalnál. Azonban nem mindenkinek adatik meg a gondtalan ünneplés.Az õ számukra szeretnénk mostani programjainkkal örömtelivé tenni az ünnepeket.


Ezeket úgy állítottuk össze, hogy kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és felnõtteknek egyaránt lehetõséget nyújtson az önfeledt idõtöltésre, az összetartozás és az ünnepi hangulat megélésére. Kézmûves foglalkozások, színházi bemutató, bûvész elõadás, zenei produkciók váltják egymást ezen a néhány napon. Nem feledkeztünk meg a karácsony hangulatát felidézõ ízekrõl, illatokról sem, hiszen mákos és diós bejglivel, forró csokival vártuk, várjuk a velünk ünneplõket. Persze azt is tudjuk, hogy az otthoni családi ünnepeket semmi nem pótolhatja, ezért kisebb ajándékként élelmiszer csomagot is átadunk a rászoruló családoknak.
- A hátrányos helyzetû családok támogatása jelentõs szerepet kap a DRVSZ tevékenységében.
- Az egyesület nem csak az ünnepek idején igyekszik kifejezni ezt az együttérzést és segítségnyújtást. Úgyis mondhatnám, hogy nálunk a cselekvõ szeretet és nem a szavakban megnyilvánuló szeretet és tenni akarás van jelen. A hétköznapokban és ünnep idején egyaránt figyelünk a családokra, programjaink az év valamennyi napján az õ megsegítésükre irányulnak. Az egyesületnek számos futó projektje van, mely éppen sokszínûsége miatt több oldalról is támogatja a családokat. Oktatási, foglalkoztatási és szociális gazdaság típusú programjaink egymást erõsítõ hatásai révén valóban hatékony támogatást nyújthatnak a hátrányos helyzetû családoknak.
- Milyen lehetõségeket lát a hátrányos helyzetû családok megsegítésére?
- Évek óta igyekszünk komplex módon megközelíteni a problémákat, és ezekre komplex megoldási lehetõségeket kínálni a hozzánk fordulóknak. Az Országos Roma Önkormányzat képviselõjeként magam is üdvözöltem az ORÖ és a kormány között létrejött keretmegállapodást, mely számos lehetõséggel bõvítette a tevékeny segítségnyújtást. Olyan folyamatok indultak el a foglalkoztatás, az oktatás, a családi gazdálkodás terén, mely a mindennapokban is érzékelhetõek. A DRVSZ ennek a folyamatnak a részeként tud tanodát és tehetségmûhelyt mûködtetni, foglalkoztatási projektben részt venni, a családok megsegítését biztosító szociális gazdaságot megvalósítani.
- Milyen terveik vannak a jövõre vonatkozóan?
- Most leginkább az ünnepek körül megvalósuló programjainkra figyelünk, az új esztendõben pedig a jelenleg is mûködõ projektjeink sikerességét szeretnénk biztosítani, de természetesen új támogató programok beindítását is tervezzük 2014-ben. Addig is a DRVSZ és a magam nevében nagyon szép, meghitt és áldott ünnepeket kívánok mindenkinek.
 

Kanizsa



2013-12-24 08:23:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül