Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950106    








Honlapkeszites

Török-kút: az új helyérõl még egyeztetnek

A belváros lakói nagy többségének örömére szolgál, hogy elkezdõdik a kanizsai városrehabilitáció második üteme, a belvárosi élet újjáélesztése. Ebben azonban jelenleg még nincs hivatalos helye a most raktárban lévõ Török-kút másolatának - mondta közgyûlési interpellációjában Balogh László önkormányzati képviselõ, az OKISB elnöke, aki arra kérte Cseresnyés Péter polgármestert, hogy még idõben, a rekonstrukció megkezdése elõtt tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az alkotás méltó helyre kerüljön.


A városatya véleménye szerint jobb lenne, ha a Kossuth térre kerülne, ugyanis ott a Szentháromság szoborcsoport elszállítása egy kevésbé látványos foghíjat, üres teret hagyott maga után. A Deák téri elhelyezés ráadásul a belvárosi rekonstrukció második ütemének újratervezését és engedélyezését tenné szükségessé.
Cseresnyés Péter egyetértett Balogh László javaslatával, hiszen õ is fontosnak tartja, hogy mielõbb megtörténjen az országos viszonylatban is az egyik legrégebbi díszes köztéri kút felállítása.
A város 1879-ben állította fel a köztéri alkotást Geiszl Mór építész tervei alapján a Deák tér közepére, ahonnan 1934-ben helyezték át az Erzsébet tér északi, parkosított részére, mivel a ’48-as gyalogezred emlékmûve került a helyére. Az idõk során az erõsen megrongálódott kutat a Városvédõ Egyesület kezdeményezésére 1994-ben áthelyezték a egy védõtetõ alá a múzeum udvarában, s a helyére egy újrafaragott alkotást állítottak. Az új kút lebontására és ideiglenes raktárba helyezésére az Erzsébet tér 2012. évi rekonstrukciója keretében került sor, miután tervezõi javaslat és közgyûlési döntés alapján a Szentháromság- szobrot szállították a helyére.
A Török-kút legmegfelelõbb elhelyezésének kérdése még nem dõlt el. A 2007-2008-ban készült városrehabilitációs terv szerint a Deák térre kerülne vissza, de a Petõfi szobor miatt nem az eredeti helyére, hanem a tér északkeleti részére, ahol jelenleg az ivókút áll. A 2014-ben esedékes városrekonstrukció II. ütemében a Deák tér belsõ térfelületének felújítása – a pénzügyi korlátok miatt – még nem szerepel. További probléma, hogy nem igazán érvényesülne a tervezett helyen. Az ottani elhelyezése inkább esetleges, és esztétikailag vitatható.
2011-ben már felmerült a kút Kossuth téri elhelyezésének a gondolata, mivel már tudott volt a Szentháromság szobor költöztetésének terve.
Válaszában a polgármester kitért arra is, hogy Dr. Károlyi Attila ÜJKB-elnök a májusi soros közgyûlésen elõadott interpellációjában a Török kút eredeti helyén, a Deák téren történõ újrafelállítását javasolta. De a véleménye aggályokat vetett fel egyrészt a szobor áthelyezésének költségvonzata, másrészt a lakosság kegyeleti érzésének megsértése miatt.
Tájékoztatását Cseresnyés Péter azzal fejezte be, hogy 2014 elején egy külön egyeztetés összehívását tartja kívánatosnak az érdekelt személyek, a város szakemberei és a városrehabilitáció tervezõinek bevonásával.

B.E.



2014-01-03 14:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül