Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950209    








Honlapkeszites

Gulyás Gergely: Magyarország nem hagyja magát! – Védjük meg a rezsicsökkentést!

Elfogadta az országgyûlés a harmadik rezsicsökkentésrõl szóló törvényt, mely szerint idén három lépcsõben olcsóbb lesz a gáz, az áram és a távhõ. Április 1-jétõl a gáz 6,5, szeptembertõl a villany 5,7, októbertõl pedig a távhõ ára lesz 3,3 százalékkal kevesebb. A részletekrõl tegnap este tartott lakossági fórumot Gulyás Gergely országgyûlési képviselõ, a Fidesz frakcióvezetõ helyettese és Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, városunk polgármestere.


A fórumot megelõzõ sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter megjegyezte, fizetés-, vagy nyugdíjemelést nem, de mindenképpen jelentõs könnyebbséget jelent a lakosságnak.
Gulyás Gergely kiemelte: valóban fontos intézkedés és döntés volt. A kormány egyértelmûen elkötelezte magát a rezsicsökkentés mellett, ráadásul úgy, hogy a döntés nem jelent plusz terhet az állam számára. Hogy olcsóbb legyen a rezsi, azoknak a monopolhelyzetben lévõ gazdasági társaságoknak kell bizonyos mértékben lemondani a profitjukról, akik nincsenek versenyre kényszerítve. Emögött van az a kormányzati filozófia is, ami az állam szerepét mutatja a gazdaságban. A verseny természetesen helyes és jó, de elengedhetetlen, hogy legyen beavatkozási lehetõsége a kormánynak a hatósági árak érvényesítésére. Már a rendszerváltás utáni elsõ kormánynak az volt a kõbevésett ígérete – emlékeztetett a Fidesz frakcióvezetõ helyettese, hogy az inflációnál nagyobb mértékben nem növekedhetnek az árak. Noha utána a szocialista kormány azt ígérte, hogy nem lesz gáz- és rezsiár emelés, ehhez képest az áram kétszeresére, a gáz háromszorosára növekedett. Ugyan az infláció 2002 és 2010 között 18 százalék volt, a szolgáltatások ára az infláció többszörösével nõtt. Ráadásul az sem a polgári oldal felelõssége, hogy ezen a piacon ezek a cégek zsebelhették be az elmúlt 15 évben az ezermilliárd forintot meghaladó profitot, a 90-es évek közeli privatizáció is nagyon káros hatással járt. Azt láthattuk– magyarázta az országgyûlési képviselõ –, a francia cégnek megérte Magyarországon közmûszolgáltatásba befektetni, akkor valószínû, a magyar államnak is megérte volna. Tapasztalhatjuk, Európában is mindenki próbál a hatósági árak eszközével élni, van aki bátrabban, van aki kevésbé bátran. Ott, ahol saját nemzeti tulajdonban lévõ cégeket hoznak nehezebb helyzetbe az ilyen döntések, lehet, hogy még fájdalmasabb is. Mi azt tudjuk mondani, hogy Magyarországon sajnos olyan nagy mértékben vannak külföldi kézben ezek a szolgáltatók, hogy még csak nem is magyar cégek profitjából kell mérsékelni. Versenyhelyzet pedig nincs. A 3. rezsicsökkenés eredményeként összességében a 2012 decemberéhez képest egynegyedével olcsóbb lesz a közmûszolgáltatások ára. Ez a rezsicsökkentés fenntartható – szögezte le a politikus, majd a sajtótájékoztató zárásaként hozzátette – jogi értelemben még nincs, csak a jövõ héten kezdõdik a kampány –, azt szeretnék, ha a jelenlegi kormánykoalíció pártjai újabb 4 évet kapnának a választóktól. „Nehéz 4 év van mögöttünk, nagyon rossz helyzetbõl indultunk.”
A sajtótájékoztatót követõ fórumra megtelt érdeklõdõkkel a HSMK színházterme. Mielõtt Cseresnyés Péter átadta a mikrofont politikustársának a színpadon, e szavak kíséretében mutatta be a résztvevõknek: ha a Fidesz nevet kimondjuk, két dolog juthat eszünkbe. Az egyik a hûség, a másik a fiatalság. Amikor a Fidesz 1988-ban megalakult, tényleg a fiatalok pártja volt, aztán az a korosztály szépen belekorosodott az életbe. Dr. Gulyás Gergely a fiatalosságot képviseli, aki egyébként tapasztalt politikus. Több bizottság munkájában vesz részt elnökként, alelnökként és idõszakos bizottságban is dolgozott. Nagyon sokat tett az alkotmánymódosítás érdekében, és sokszor õ vitatkozott az ellenzéki képviselõkkel.

B.E.

További képek a galériában.



2014-02-07 11:28:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül