Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949667    








Honlapkeszites

Közlemény a Mindenki Háza közösségi tér önkormányzati támogatása ügyében

A miklósfai Mindenki Háza épülete a hozzá tartozó földterülettel együtt, 1995. aug. 25-én kelt megállapodás alapján, térítésmentesen került átadásra Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata részérõl a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület számára.
Az akkori megállapodás 7. és 8. pontja a következõket tartalmazza:


7. Az Egyesület tudomásul veszi, hogy az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségek a birtokba adás napjától õt terhelik, annak költségeihez önkormányzati támogatás kötelezõen nem jár.
8. Az Egyesület kötelezettséget vállal arra, hogy az épületben a közösségi funkciókat megtartja, illetve önkormányzati rendezvényekhez a kért helyiséget térítésmentesen biztosítja.

Önkormányzatunknak – a mindenkori politikai hovatartozástól függetlenül – fontos volt a helyi közösségek támogatása.
A megállapodás tartalmával ellentétben az alábbi mértékben támogatta a házban mûködõ egyesületet Nagykanizsa Megyei Jogú Város költségvetése 2006. óta:

2006-ban 2 830 000 Ft. Képviselõ: Sajni József
2007-ben 2 210 870 Ft. Képviselõ: Karádi Ferenc
2008-ban 2 335 000 Ft. Képviselõ: Karádi Ferenc
2009-ben 7 700 000 Ft. Képviselõ: Karádi Ferenc
2010-ben 12 498 000 Ft Képviselõ: Karádi Ferenc
2011-ben 3 495 000 Ft Képviselõ: Sajni József
2012-ben 3 150 000 Ft. Képviselõ: Sajni József
2013-ban 2 730 000 Ft. Képviselõ: Sajni József
Összesen: 36 948 870 Ft.

Természetesen a saját bevételek és az egyéb, a városvezetés által kezdeményezett vállalkozói támogatások nincsenek a felsorolt tételek között, amelyek további 12-13 millió Ft-ot tehetnek ki hozzávetõlegesen 2006 óta.
A közel 50 millió forint bevétel ellenére, az egyesület jelenlegi elnökének Dömötörffy Sándornak folyamatosan az a követelése, hogy az általa folytatott, vélhetõen felelõtlen gazdálkodás hiányait, esetenként a fedezet nélküli kötelezettségvállalások adósságait rendezze a város. Most, 2014 év elején újra pénzhiányra hivatkozva próbálhat zsarolni minden döntéshozót a ház bezárásának lebegtetésével.
Jól látható a fenti számok alapján, hogy minden tekintetben megalapozott a városvezetésnek az az elvárása az egyesület vezetése felé, hogy a közpénz elköltésének, esetenként felelõtlen és következmények nélküli módja, a milliós nagyságrendû jogerõsen kiszabott bírsággal együtt, nem folytatható tovább Miklósfán. Minden tekintetben meg kell felelni az egyesület mindenkori vezetõjének annak a feltételnek, hogy az elszámolások a támogatói szerzõdésekben leírt idõben és tartalommal kerüljenek benyújtásra, valamint egyesület gazdálkodása és pénzkezelése minden szempontból legyen átlátható és feleljen meg a vonatkozó jogszabályoknak.

Ha ezeket a szempontokat az egyesület képviselõje személye elleni támadásként, vagy az egyesület belsõ életébe történõ beavatkozásként értékeli, magánemberként megteheti, de azokat a képtelen állításokat, amelyekkel a jelenlegi városvezetõket Miklósfa ellenségeinek szeretné feltüntetni, kategorikusan visszautasítjuk. Egy civil egyesület elnöke a tagság nevében ilyen, nyilvánvalóan politikai indíttatású, valótlan nyilatkozatokat nem tehet.
Cseresnyés Péter polgármester úr a 2014. febr. 12-én kelt levelének végén az alábbiakat írta válaszként a legutolsó, személyeskedésektõl sem mentes elnöki ultimátumra:
„A Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület 2014. évi szakmai programjainak megvalósításához a 2014. évi kulturális keretbõl igényelhet támogatást, amelyre biztatom. 2013-ban is az önkormányzati támogatások tették lehetõvé, hogy a Mindenki Házát egész évben sikerült mûködtetniük, ami az önkormányzatnak is úgy érdeke, mint az egyesületüknek."

Az önkormányzat továbbra is partnernek tekint minden civil szervezetet, amely az egyesület alapszabálya szerinti tevékenységet végez Nagykanizsán. Azon szervezet, amelynek vezetõje fõ feladatának a zavarkeltést, vagy a politikai állásfoglalást tekinti az egyesület nevében tett nyilatkozatai során, sokak véleménye szerint nem méltó közpénzekbõl nyújtott támogatásra.
Amennyiben a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület választott vezetõje a jövõben nyitott egy higgadt, elõremutató beszélgetésre, ahol az esetleges vitatott kérdések, problémák feltárhatók és az egyesület céljainak szellemében megfogalmazható hosszú távú mûködés biztonságáról egyeztetés folytatható, az önkormányzat illetékes képviselõje készen áll egy higgadt álláspont kialakítására.

Karádi Ferenc alpolgármester

Nagykanizsa, 2014. 02. 28.
 



2014-02-28 09:57:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül