Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950262    








Honlapkeszites

Dömötörffy, Sajni: Diszkrimináció Miklósfán

Dömötörffy Sándor, a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke és Sajni József önkormányzati képviselõ sajtótájékoztatót tartottak, melynek témája a nagykanizsai fideszes vezetés részérõl a Miklósfai városrész és az egyesülettel szemben gyakorolt diszkrimináció volt.


A Miklósfai Mindenki Házában tartott tájékoztató aktualitását egy nemrég kapott levél jelentette. Az elnök kiemelte, a társadalmi igazságosság érvényesítéséért vívott harcot békésen szeretné érvényesíteni. Meggyõzõdése, hogy az ország elõre haladását csak jobb és bal együtt tudja szolgálni.
A levél értelmében, ahogy azt Dömötörffy Sándor ismertette, az önkormányzat nem köt megállapodást a városrésszel további feladatok ellátása céljából, mivel a városban az önkormányzat fenntartásában mûködõ közmûvelõdési intézmények biztosítani tudják az egész város lakossága számára a közösségi színtereket. – Már évek óta harcolunk azért, hogy a város kössön velünk közmûvelõdési megállapodást. Az egyesület 1995-ben vette át a Mindenki Házát, és azóta az önkormányzat fõsoron támogatta az egyesületet egészen 2010-ig. Ezt követõen eltûnt a Marton Istvánnal, az akkori polgármesterrel kötött egyezmény a hivatalból. Ez pontosan rögzítette az egyesület feladatait, annak jogát és a támogatás mértékét is. Továbbá azt, hogy fõsoron kapjuk a támogatást, nem pedig polgármesteri keretbõl, vagy a kulturális alapra való pályázás lehetõsége révén – ismertette az elõzményeket az elnök.
Ezt követõen kérték a megállapodás újbóli megkötését, mivel azzal jobban tudnák az évet tervezni, de három éve nem történt az ügyben változás. Fontos lenne, számukra, hiszen átkerültek jelenleg a kulturális alapba, így pedig tavaly már mûködési költségre sem tudtak pályázni.
– 2010-ben 3,9 milliót, egy évvel késõbb 3,3 milliót, míg 2012-ben 2,5 milliót kaptunk. 2013-ban a polgármesteri keretbõl, a közbenjárás hatására 1,5 millió forintot juttattak számukra októberben – mondta Dömötörffy Sándor. Ahogy hangsúlyozta, innentõl csak a kulturális alapra pályázhatnak, melybõl finanszírozhatják a rendezvényeiket. Így mûködési költség, támogatás híján a mûvelõdési centrumot áprilistól be kell zárniuk. Az alkalmazottakat pedig fizetés nélküli szabadságra kellett küldeniük.
Összehasonlításképpen, a diszkrimináció érzékeltetésére említette, hogy a kisebb lakosságszámú Iharosberény 12 milliót, Kiskanizsa pedig 20 millió forintot kap mûködésre, míg a városban mûködõ VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház 3,5 milliót.
A közmûvelõdési megállapodás azért lenne fontos, hogy fõsoron kapják a támogatást márciusban, mert így nem lehet tervezni az éves mûködtetést. És rengeteg pályázati lehetõségtõl a szerzõdés hiányában elesnek. Utolsó lépésként az elnök nyílt levelet küld Cseresnyés Péter polgármesternek, a jegyzõnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek.
Ezt követõen Sajni József önkormányzati képviselõ két szlogenre emlékeztetett: „annyian vagyunk, hogy azt csinálunk, amit akarunk” valamint a „Miklósfát ezért a választási eredményért megbüntetjük”. Utóbbi egy kanizsai politikus szájából hangzott el. – Ha ezt a kettõt egymás mellé teszem, ennek az eredménye a mai helyzet. Az országban és Nagykanizsán is úgynevezett ”kézbõl etetés” mûködik – mondta a képviselõ. Emlékeztetett, Dömötörffy Sándor mandátuma március 27-én jár le, és a pozíciót olyan ember kapja meg, akit „tovább lehet kézbõl etetni”.
– Ha folytatódik a diszkrimináció, feltételezem a polgári engedetlenség is lesz a városrészben. De nem hiszem, hogy erre sor kerülne… – zárta a tájékoztatót Sajni József.

Kanizsa



2014-02-28 13:02:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül