Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949653    








Honlapkeszites

Amikor a nagyok is táncolni tanulnak…
Amikor a nagyok is táncolni tanulnak címmel Dr. Gaál Zoltán, a Pannon Egyetem tanára, Nagykanizsa díszpolgára tartott elõadást a Kreatív Klub legutóbbi nyilvános összejövetelén.

A téma felvezetéseként Cseke Zoltán, a Kreatív Klub elnöke többek között kiemelte:
– Az 50-es években Amerikában irányult figyelem a kreativitásra. Kiderült, hogy aki az IQ tesztekben magas pontszámot ér el, nem valószínû, hogy hasonló kreatív teljesítményt produkál. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az intelligencia és a kreativitás viszonylag függetlenek egymástól. Az is kiderült, hogy a kreativitás elõfeltétele a legalább közepes szintû intelligencia. Hogy hogyan mûködik a kreativitás? – A tudomány elõrehaladása számos területen megmutatta, hogy a nagy fejlõdési lépések, a társadalmilag jelentõs változások legtöbbször nem a megtanult eljárások új alkalmazásából fakadnak. Vannak keresõ emberek, akik képesek széles sávban, a megszokottól eltérõen másként látni, így soha nem észlelt jelenségeket ragadnak meg, s ezeknek értelmezésében új, eddig nem sejtett összefüggéseket ismernek fel. Nem alkalmaznak, hanem létrehoznak, nem megtanulnak, hanem rátalálnak vagy kitalálnak. A gondolkodás kalandos útját járják be térkép nélkül, saját belsõ iránytûjükkel. Gondolkodásukban divergensek, ötletesek, leleményesek, találékonyak: nem igazodnak, hanem leágaznak, talán nem a valósnak, hanem a lehetségesnek a kategóriáiban gondolkodnak. Tehát a kreatív ember különös észjárású, divergens gondolkodású, ötletgazdag a megoldhatatlannak tûnõ helyzetekben. Ahol nincs járt út, nem lehet a régit alkalmazni, ott talál új utat, meglepõ alkalmazásokat. Innovatív személyiség a gondolkodásában és a cselekedetében, aki tudja, ahol erõs akarat van, ott út is van. Az elõadásra azért került sor – folytatta, mert helyzet van, s ebben a helyzetben az IQ-t is át kell értelmezni.

Cseke Zoltán a 70-es évek vége felé hallotta Dr. Gál Zoltántól azt az értelmezést, hogy az IQ tulajdonképpen nem más, mint újítás és minõség. Újat hoz és minõséget produkál valaki. Elõadásában a professzor az újításról, az innovációról beszélt. Napjainkban is kreatív gondolkodásra, újításra van szükség, mert a régi utak nem járhatók. A megváltozott feltételekben valami újat kell kitalálni.
– A Kreatív Klub A jövõkép ereje címmel, egy három részbõl álló elõadássorozatba kezdett. Az elsõ elõadás tavasszal volt, amikor egy pszichológus az egyén és a közösség jövõképének erejérõl beszélt. A mostani, a második elõadás az innováció témakörérõl szólt. Az innovációs menedzsment fontosságáról beszélt bõvebben az elõadó. A különös címmel arra utalt, hogy a legnagyobb gazdasági hatalmaknak is meg kell tanulniuk alkalmazkodni az új helyzethez. Most van igazán szükség kreativitásra, új utakat keresõ innovatív menedzsmentre. December 12-én a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság vezérkara lesz a vendége a Kreatív Klubnak. A harmadik elõadás a tranzit és logisztika Magyarország (Nagykanizsa) jövõképében címet viseli. Az elõadássorozat zárására Chikán Attilát, a Corvinus egyetem tanárát kérték fel.
B.E.


2008-11-18 14:37:20


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül