Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950528    








Honlapkeszites

Horvát hét Nagykanizsán
Néprajzi kiállítással nyílt meg november 17-én, hétfõn a Horvát Hét, a nagykanizsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat 10 éves jubileumi megalakulásának alkalmából megrendezett ünnepségsorozat. A kiállítást Tislér Jolán, nyugalmazott iskolaigazgató nyitotta meg.

A tárlat a Zala megyei Mura-menti horvátok régi életébe enged bepillantást. Tótszerdahely és környéke a 18. században népesült be, odatelepültek a sûrûbben lakott Muraközbõl. Akkor a terület a kanizsai uradalomhoz tartozott. 1900-ban Zala megyében nyolc helység vallotta magát többségében horvát ajkúnak: Tótszentmárton, Tótszerdahely, Molnári, Petrivente, Semjénháza, Murakeresztúr, Fityeház és Bajcsa. A horvát kultúra három kiemelkedõ jellemzõje a bútorzat, a népviselet és a szõttesek. A szobákban még az I. világháború táján is ott állt az élénk színekkel festett tulipános bútor: az ágy, a sarokpad, a kispad, a tálas, a tulipános láda és a sublatláda.

Vargovics Józsefné, a HKÖ elnöke lapunknak elmesélte, hogy a Horvát Kisebbségi Önkormányzat tíz évvel ezelõtt azzal a céllal alakult meg, hogy a környezõ falvakból a városba költözött horvát ajkú népességet összefogja, közösséggé szervezze. A horvát kultúra megõrzése származásukat tekintve mindannyiuk számára sokat jelent. Elsõ lépésként énekkart szerveztek, amely az akkori hat, majd nyolc fõbõl mára harminckét fõssé nõtte ki magát. A horvát nyelv életre keltését is célul tûzték ki maguk elé mind a fiatalokat, mind az idõsebbeket arra buzdítva, hogy frissítsék tudásukat, vagy sajátítsák el a nyelvet. Évek óta ezért ingyenes nyelvtanfolyamokat is szerveznek. Az állandó programok közé tartoznak versenyek, kirándulások, az anyaország megismerése elõadások, illetve kisebb-nagyobb utazások által. A legnagyobb eredménynek azt tekinti Vargovics Józsefné, hogy a csoport erõs, egy tag sem vált ki az évek során, s hogy a Rozgonyi Óvodában horvát tagozatos csoportba járhatnak a kisgyerekek.

Kedden csuhéból készíthettek használati tárgyakat, szerdán pedig lakodalmi bokrétakészítésre várták az érdeklõdõket a programsorozat részeként. Lapzárttánkor még tart a Horvát Hét, csütörtökön délután hímzõszakkörre, pénteken pedig táncházra – a „kolo” elsajátítására – invitálják a kedves vendégeket. Szombaton délután Blaz Horvat esperes szentmisét celebrál a Kórház kápolnában, a rendezvény este a Vasemberház Dísztermében Horvát kulturális esttel zárul, ahol fellépnek a Rozgonyi Óvoda horvát csoportja, a Kanizsai Horvát Tamburazenekar, a Kanizsai Horvát Kórus és a Kanizsai Horvát Tánccsoport.
S.E.


2008-11-20 10:43:31


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül