Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949863    








Honlapkeszites

Tizenöt éves az érsebészet Nagykanizsán
A jubileum alkalmából tudományos ülésen emlékeznek meg november 21-én a Kanizsai Dorottya Kórházban az eltelt tizenöt év eredményeirõl. Szabó Gábor, a kórház sajtóreferense elõzetes tájékoztatásul ismertette a részletes programot.

Az ülésre meghívást kaptak az egykori felkészítõ, de a ma is meglevõ kitûnõ együttmûködésben résztvevõ kollégák Zalaegerszegrõl és Budapestrõl. A kórház vezetõi, és az Általános Sebészeti Osztály orvos munkatársai mellett az osztály nõvérei, a mûtõs dolgozók és az aneszteziológiai asszisztencia tagjai, valamint a háziorvosok jelenléte is emeli majd az ülés színvonalát.

1993. március 1-én indult az általános sebészet keretei között mûködõ érsebészeti ellátás az akkori Kanizsai Kórházban. A szakirányú tevékenység elõször egy orvossal Dr. Vizsy Lászlóval indult, majd 2002-tõl csatlakozott a munkához Dr. Petõházi Antal is. Az elsõ évben még csak 20 ütõeres mûtétet végezve jutottak el a most már évenkénti százas átlaghoz. A 15 esztendõ alatt összesen négyezerre tehetõ az általuk elvégzett mûtétek száma, melyhez hozzá kell számítani a mûvese állomásnak végzett beavatkozásaikat is. Érdekes adat, hogy az ütõeres rendszert érintõ rekonstrukciós érmûtéteik 53%-a utolsó öt évben történt. Ennek magyarázata lehet, hogy a háziorvosok és a betegek is ennyi idõ alatt "szokták meg "a létezésüket, valamint a két orvos és a már összeszokott mûtõscsapat bátrabban vállalkozhatott a kockázatosabb mûtétek elvégzésére is.
Ezekrõl, és az eltelt 15 év legfontosabb történéseirõl számolnak majd be a Kanizsai Dorottya Kórház tudományos üléseinek következõ rendezvényén november 21-én 14-órakor, az I. emeleti Tanácsteremben.
Az ülésre meghívták az egykori tanítómestereket a Zalaegerszegi Kórház érsebész kollektíváját mai, és régi vezetõjükkel Dr. Csordás Józseffel, és Dr.Tarsoly László fõorvossal együtt, valamint Dr. Acsády György professzort az SE Ér és Szívsebészeti Klinika igazgatóját. Természetesen jelen lesznek és beszélnek majd a kezdetektõl a máig elért eredményekig az Általános Sebészeti Osztály vezetõi, munkatársai Dr. Bátorfi József professzor, és nem utolsó sorban a két jubiláló: Dr. Vizsy László és Dr. Petõházi Antal.
Valamint a tudományos ülések eddigi rendjétõl eltérõen meghívást kaptak az osztály nõvérei, a mûtõs dolgozók és az aneszteziológiai asszisztencia tagjai is.
A fejlõdõ, a több mint százezres ellátottsági területén egyre jobban elfogadott tevékenységgel mûködõ érsebészet külsõ publikációi is említésre méltóak. Egy idegen nyelvû könyvrészlet mellett, nyolc közlemény, és a fõleg országos fórumokon tartott huszonöt elõadás megkoronázásaként, elnyerték 2003-ban a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság és az Érbetegségek folyóirat közösen alapított legjobb publikációért járó díját.
Természetesen az eddigi munkában résztvevõk elismerése mellett, sor kerül majd az ülés végén a segítõ, felkészítõ külsõ kollégák kitüntetésére is. Õk a kórház által alapított Dr Babocsay József emlékérmet vehetik át Dr Kovács Józseftõl a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatójától.
K.H.


2008-11-20 11:06:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül