Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950443    








Honlapkeszites

Igényükké kell, hogy váljon a kulturált szórakozás

Közgyûlési interpellációjában Gábris Jácint önkormányzati képviselõ a Medgyaszay Ház elõtti 56-os Emlékkertben (Károlyi kertben) tengõ-lengõ diákokra hívta fel a figyelmet. Azt kérte, hogy az önkormányzat a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) és egyéb ifjúsági szervezetek bevonásával dolgozzon ki olyan szabadidõs programokat, melyeknek kialakításában figyelembe veszik a diákok véleményét is. A képviselõ kérdésére az alábbi választ adta Cseresnyés Péter polgármester:


– Az elmúlt évben többféle módon is megtörtént mindez. A 2013. évi Diákparlament egyik témája a diákokat érintõ szabadidõs programok véleményezése volt, ahol a küldöttek megfogalmazhatták javaslataikat az õket érintõ rendezvényekkel kapcsolatban. Emellett a KKK munkatervének összeállításához szintén kikérik az érintettek véleményét az intézmények diákönkormányzatot segítõ tanárain keresztül. Az elmúlt évben például külön igazgatói értekezletek témája volt a hasonló programok összeállítása, melyben részt vettek a köznevelési intézmények igazgatói, a KKK igazgatója és a Városi Diákönkormányzat pedagógus képviselõje is.
Városunkban számos program áll a fiatalok rendelkezésére. A KKK, a Nagykanizsai Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ, a Városi Diákönkormányzat és a Thúry György Múzeum az ifjúságot érintõ mûsorok kialakítása során figyelembe vette a különbözõ fórumokon kialakított véleményeket. Mindezeken kívül az oktatási intézmények is számos összejövetelt szerveznek a saját diákságuk számára.
A polgármester megjegyezte: „sajnos az ön által is említett fiatalok köre számára ezek az ajánlatok kevésbé vonzóak és nem azért töltik szabadidejüket a Károlyi kertben, mert a városban nincs a fiatalok számára kulturált szórakozási lehetõség, hanem azért, mert ez a hely a fiatalok egyik találkozási pontjául szolgál”.
Egy konkrét példaként Cseresnyés Péter megemlítette, a KKK munkatársai az elmúlt évben péntek esténként rock koncertet szerveztek a Medgyaszay Házban, de ezeken alkalmanként mindössze 10-20 fõ jelent meg, míg ugyanebben az idõben a Károlyi kertben tömegek voltak jelen. A közmûvelõdési szakemberek kimentek a fiatalok közé, de személyes invitálásuk ellenére sem voltak hajlandók a fenti programokon részt venni.
„Természetesen a negatív tapasztalatok ellenére sem mondhatunk le arról – hangsúlyozta a városvezetõ –, hogy a városban mûködõ intézmények a programok széles skálájával álljanak az ifjúság elé. A köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok szerepe és felelõssége pedig az, hogy a tanulóifjúságot megismertessék a kultúrált szórakozás lehetõségeivel annak érdekében, hogy igényükké váljon az ehhez hasonló rendezvényeken való részvétel.”
 

B.E.
 



2014-05-21 12:31:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül