Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950422    








Honlapkeszites

Új állampolgárunk: Lõrincz Éva

Családtagjai, barátai kíséretében, egy erdélyi hölgy, Lõrincz Éva tett esküt Cseresnyés Péter polgármester elõtt a házasságkötõ teremben. Új állampolgárunk Hargitán nevelkedett, Székelyföldön járt iskolába és élt, majd, a gyermekeit követve érkezett Magyarországra.


– A határon túli magyarnak azt jelenti a haza, mint a sivatagi embernek a víz. Egy sivatagi embernek a víz – lelkiállapot. E sorok Kaszás Attilától származnak, aki e nemzet felvidéki születésû tagjaként átélte e szomjúság minden cseppjét. Így ezt sosem feledve tudta, érezte, és színészi nagyságán keresztül közvetítette, hogy értékeink törékenységük okán válnak igazán pótolhatatlanná – ezzel az idézettel köszöntötte új honfitársunkat Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ.
Kiemelte, hazánk pótolhatatlanságát is ez a törékenység, ez a lelkiállapot jelenti. Történelmi szétszakítottságunk hozta felszínre és érlelte ki azt az akaratot, mely az összetartozást, a hazához való tartozást tekinti legfõbb értékének, az életet jelentõ forrásának.
– Ön ide tartozik! Ön hazaérkezett! És kérjük arra, hogy e lelkiállapotot és a haza, az összetartozás iránti vágyát – melyért állampolgársági esküt tett – soha ne feledje el! Sõt, figyelmeztesse azon nemzettársait, akik számára mindez, az összetartozás érzése már elhalványodott, akik már nem éreznek ily’ erõs büszkeséget ezer éves örökségünk és értékeink iránt. Sokak gondolják úgy, hogy az állampolgársági okirat – akár a házassági levél vagy a születési anyakönyvi kivonat – nem több egy papírnál, csupán egy formaság. Azonban az Ön esküje a tanúbizonyság arra, hogy ez valódi tartalmat jelent, mely a büszkeséget, az akaratot és az egymás iránti elkötelezettséget jeleníti meg, és mutatja fel – hangsúlyozta a polgármester. Majd hozzátette, a felelõsséget is jelenti, melyet éreznünk kell egymást iránt, így nemzetünk még erõsebbé válik, folytatva azt az utat, amin az elmúlt években elindult.
Ahogy Cseresnyés Péter mondta, a 2010-ben megalakult országgyûlés is e felelõsséggel alkotta meg a határok feletti nemzetegyesítést és a jövõ virágzását megteremtõ magyar állampolgárság könnyített megszerzésének lehetõségét. Amely egyik elsõ és az elsõk között talán a legfontosabb döntésük volt, folytatta. Mindez a nemzetrészek összetartozásának fontos pillére lett, mellyel Lõrincz Éva most itt él, õrizve közös kultúránk és történelmünk értékeit.
– Ezen ünnepi pillanatok alatt egy magyar ember vált most hivatalosan is magyar állampolgárrá. Ön, közjogi értelemben bár egy másik állam földjén, Erdélyben született és élt, mindig is magyarnak tartotta magát. És mostantól magyarságáról hivatalos dokumentummal is rendelkezik. Remélhetõleg egy sokat próbált életút, az ön életútja állapodik meg most itt Nagykanizsán. Erdélyi gyökerei, hargitai neveltetése, székelyföldi iskolái és élete után, a gyermekeit követve immáron magyar otthona örömmel fogadja önt. Azt kívánom Önnek – és egyben kérem is -, hogy legyen büszke és felelõs magyar. Legyen ereje és hite ahhoz, hogy, esküjéhez híven védje és szolgálja közös hazánkat. Ehhez kívánok jó egészséget és töretlen hitet a jövõbe, hogy akár a vadvirág, ott nyíljon, ahová tartozik – tehát itt Magyarországon! – zárta Cseresnyés Péter.

V.M.



2014-05-22 11:19:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül