Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949939    








Honlapkeszites

„Hídszerepben” a keleti városrész és a belváros között
A 6-os számú választókerület lakókörzete összekötõ kapocs a keleti városrész és a belváros között. A lakótömböket szépen gondozott parkok övezik és közösségi összefogással mindig újabb eredményeket érnek el az itt élõk a városrész fejlesztésében dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ irányításával.

- Kezdettõl fogva komolyan vettem a fogadóóráimat, mert nagyon fontos dolog, hogy az emberek számíthatnak arra, hogy minden második hét szerdáján délután öt órakor megjelenik a képviselõ a Kõrösi iskolában – véli dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ.

- Itt tartunk mindig egy fórumot. Elõfordult, hogy nem fértünk be a terembe, annyian voltunk a Bartók út 1. szám alatti tízemeletes épület kilakoltatása ügyében. Külön megköszöntük az IKI igazgatójának Kámán László úrnak és Marton István úrnak, továbbá mi is közremûködtünk abban, hogy a napokban az utolsó lakó is elhagyta a házat. A jóisten is segített bennünket, hogy az épület kiköltöztetése zökkenõmentes volt és mindenki megfelelõ elhelyezést kapott. A jövõben valószínûleg megváltozik a Bartók út 1. szám alatti épület arculata. Elõször mondom ki most, hogy szeretném, ha például ebbõl az épületbõl egy motel lenne, elõre is gondolva arra, hogy 2009. szeptember 20-án eldördül a MOTOGP startpisztolya Sávolyon és szeretnénk, ha egy olyan vállalkozó venné meg az épületet, aki esetleg – két-három szintet visszabontva belõle, lévén ez egy irdatlanul nagy épület - egy motelt építene. Abban a pillanatban már megváltozik a struktúrája és funkciója az épületnek. Mindez olyan változást is magával hozhat például, hogy a Thúry-szobrot is át kellene helyezni a tér egy frekventáltabb pontjára. Eddig sem a legjobb helyen volt ez a szobor, mert kissé eldugott helyen áll, és talán jobb lenne a tér másik oldalára áthelyezni.
Jól ismerem a városrész lakóinak gondjait, mert elmegyek a fogadóórára és elmondják, ha nem világít a lámpa, vagy ha a járdát kell megjavítani. Vagy, ha nincs buszváró, vagy ha az idõs nénik bent állnak a sárban, akik virágot árulnak. Még azt is, ha nincs vécé a Thúry téri játszótéren. Gondját-baját viseljük ezeknek az embereknek azért, mert ha én vállalkoztam arra, hogy képviselem az itt élõk érdekeit - és akár a közgyûlésben is felvetem a gondjukat - mindezt azzal hálálják meg, hogy eljönnek a következõ fogadóórára is.
- Milyen eredményekkel büszkélkedhet ez a városrész?
- Mondhatom, hogy egyenesen nõ a fûszál a 6-os számú választókerületben. Ez nem azt jelenti, hogy háromnaponként lenyírják, hanem azt, hogy gondozott, szép és virágos a lakókörzet. A tereket és utcákat karbantartják, és azok a kis mûtárgyak, amelyeket e két év alatt elhelyeztünk a buszvárótól a fogadalmi kereszt kerítéséig, mind azt bizonyítják, hogy az ott élõ emberek közösségnek érzik ezt a választókerületet. Nemrég voltam a Kodály utcai idõsek házában egy kis ünnepségen és ott is érezte az ember a felé sugárzó szeretetet.Oda például egy klubszobát rendeztem be bútorral. Mi a mi eredményünk? Az, hogy a mi választókerületünkben minden rendben van! Ugyanakkor a lakosság részérõl nagyon nagy igény egy közösségi ház kialakítása, amely a Kõrösi iskola felújításával megtörténik. Számomra központi kérdés a tanmedence és az iskolafelújítás. Nem akarom úgy abbahagyni ezt a négyéves ciklust, hogy nem újítjuk fel a Kõrösi iskolát és nem építjük meg a tanmedencét. A város lakossága is ragaszkodik hozzá, mert ez nemcsak a Kõrösi iskola és a Csokonay utca tanmedencéje lesz, hanem az egész keleti városrész tanuszodája kell, hogy legyen. Ezért lobbizunk, méghozzá kormányszinten,, tehát ez nagyon komoly dolog: 4-500 milliós beruházás. Emellett például egy járdát is kell építeni, ami átszeli a Thúry teret. Apró dolgokat csinálunk, de mindegyik azt hirdeti, hogy ott egy közösség él, a képviselõ pedig a közösségért. Tehát, ha ez a két beruházás indul – az iskolafelújítás a tanmedencével, és a motel építtetése - mindez nemhogy a választókerületnek, de még Nagykanizsának is úgymond nagy falat. És ezért harcolunk – szögezi le a képviselõ.
- Valamikor a Szemere utcában laktam a bútorgyár mellett és onnan kerültem a Bartók Béla utcába, ahol immár két évtizede lakom – mondja Tóth József nyugdíjas. – Miért jó itt lakni? Kérem szépen, rendezett a terület, jó a társasági-közösségi élet. Amíg dolgoztam, akkor is közösségi ember voltam, és ezt a tevékenységet nem hagytam abba, mert hetvenhét éves korom ellenére aktívan bekapcsolódok a közéleti munkába. A lakosság érdekeit képviselem és a felmerült problémákat közvetítem dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ felé, aki egyben a választókerület képviselõje.
- Mi foglalkoztatja leginkább a lakótelepen élõket?
Részben a helyi közlekedés, továbbá azt tapasztalom, hogy az ott lakók is szeretik a szépet, hogy kultúrált környezetben éljenek. A buszváró áthelyezése hosszú ideig nem történt meg, de a képviselõ úr segítségével megoldódott a buszváró áthelyezése a víztorony mellett a Teleki utcába. De említhetek egy másik példát is: a Rózsa utcában az úttest mellett a pázsiton árulták a nénik a virágot. A képviselõnk elintézte, hogy imár gyönyörûen kikövezett részen, kulturált módon árulhatják a virágot és nem kell nylon takarót leteríteni a fûre, attól tartva, hogy tönkremennek a virágok. Korábban a Thúry-szobor egy „dzsungelben” volt, de a környékét kitisztították, úgyhogy most már méltó környezetben lehet ott ünnepségeket tartani, ezáltal is emelve a város színvonalát. Vagy itt van egy másik példa: a Rózsa és Attila utcák sarkán van egy kereszt. Egy hölgy a saját pénzén lefestette, de a keresztet egy rozoga kerítés vette körül. Ekkor szintén a képviselõ úrhoz fordultam, aki azt mondta: Józsi bátyám november elsejére el lesz intézve. S, a mikor november elsején elsétáltam arrafelé, láttam, hogy a tájba és az emlékkereszthez illõ kerítés lett „odavarázsolva”.
- Az itt élõk mennyire óvják lakókörnyezetüket?
Egyesek szeretik a szépet, mások pedig nem igazán törõdnek a renddel: eldobják a cigarettavéget, a szemetet, de jómagam is azon fáradozom, hogy a lakók még szebb környezetben éljenek.. Találkoztam egy nénivel, aki a templomba igyekezett, és azt mondta: jártam arrafelé, ahol van a kereszt. Hát, micsoda szép lett! Majd virágot is viszek oda. És tényleg, azóta már virágokkal van körülvéve az egész feszület, úgyhogy tényleg nagyon szép az emlékkereszt közvetlen környezete is.
Kókainé Hámorszki Éva, a Kõrösi Csoma Sándor Általános iskola igazgatója szerint összekötõ kapocs ez a körzet a keleti városrész és a belváros között.
- Az utóbbi idõben több változás is történt: az egyik, hogy itt megszûnt a buszjárat, kivitték a Teleki útra. Elõször tartottunk ettõl a megoldástól, de úgy tûnik, hogy mégis beválik. Nekünk jobb így, mert csendesebb lett az iskolánk környéke. Az iskolával kapcsolatos továbbá, hogy – a képviselõ úrnak köszönhetõen – az intézmény elé készült egy védõkorlát, ami megakadályozza azt, hogy a gyerekek kiszaladjanak az utcára, ahol elég nagy a gépjármûforgalom. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy iskolánk voltaképpen ennek a lakókörzetnek úgymond a kulturális központja is. Olyan ígéretet kaptunk a képviselõ úrtól, hogy - a mi elképzelésünket figyelembe véve – bead egy pályázatot az iskolafelújításra. Azt az információt kaptam tõle, hogy ezt - úgy tûnik -, hogy a város is támogatja, és elkülönítettek már egy alapot az iskolafelújításra. Úgy tervezzük, hogy – mivel már most is e városrész kulturális központja az iskolaépület -, ha sikerül a felújítás, akkor nagyobb közösségi terek jöhetnek létre, ahol a körzetben lakók akár könyvtári szolgáltatást, akár különbözõ kis pódiumelõadásokat meghallgathatnak, akár kisebb zenekarok bemutatkozhatnak, továbbá kiállításokra adhatunk majd lehetõséget. Az egyik változat szerint a két épületet kötnénk össze egy tetõvel, mivel itt van egy U-alakú rész az udvaron, és az lehetne egy közösségi tér, ahol esõ esetén is tudnánk elõadásokat, ünnepélyeket és különbözõ kulturális rendezvényeket tartani. Ez lenne a kisebb beruházás, ha kevesebb pályázati pénzt nyernénk, míg végsõ célként a nagyobb beruházás egy tetõtér ráépítés lenne.
Gelencsér Gábor




2008-12-05 09:57:15


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül