Ma 2025. 2 5.
Ágota, Ingrid, Etelka napja van.
Látogatók száma : 57256998    








Honlapkeszites

Kenyérfesztivál és falumúzeumi nap Egerszegen

Változatos programokkal, gasztronómiai különlegességekkel, kemencében sült kenyérlángossal várják a vendégeket a kenyérfesztiválra és a falumúzeumi napra augusztus 20-án, Zalaegerszegen.


A Göcseji Falumúzeum negyvenhat esztendõvel ezelõtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A zalai skanzenben (a kenyérfesztivállal összekötve) több mint egy évtizede ünneplik meg az intézmény alapítását - ismertette Kostyál László igazgatóhelyettes..
A mûvészettörténész emlékeztetett rá; az új kenyér a paraszti világban az új élet kezdetét jelentette. A búza aratása Péter-Pálkor kezdõdött el, az új búzából sült (új) kenyeret Szent István napján szentelték meg és szegték fel, és ezen a napon kötötték meg az elsõ aratókoszorút is.
Kostyál László kiemelte; a falumúzeumi programokkal a népi hagyomány folytatása mellett arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy augusztus 20-a egyben az államalapítás ünnepe is. A programok közül kiemelte a Gyimesbükkrõl érkezõ Magyar Iskola ének és néptánccsoportjának fellépését.
A magyar államalapító királyról való megemlékezés az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe, ezért a székelyföldi diákok érkezése jelkép értékûnek számít - hangsúlyozta.
A hagyományõrzés kapcsán szólt a Skanzenben (augusztus 20-án) nyíló Pajtakiállításról is. A tárlaton Brassnyó Ágnes mintegy harminc alkotása lesz látható: az amatõr festõmûvész vásznain a zalai dombság öreg szõlõpincéit örökítette meg.
Molnárné Raposa Irén a múzeum munkatársa kiemelte; a szervezõk arra törekednek, hogy a fesztivál hasznos, tartalmas idõtöltést jelentsen a családoknak. Kézmûves kirakodóvásárral, játszóházakkal, várják a látogatókat, a kovácsmûhelyben munkabemutatókat tartanak, bemutatják a régi mesterségek - csipkekeverés, ólomöntés fémfaragás - fortélyait, a kemencében pedig ízletes kenyérlángosok sülnek majd. A tészták formázását egyébként a gyermekek is kipróbálhatják.
A Göcseji Falumúzeumban valamennyi kenyér, péksütemény házi rétes, hagyományos technológiával, kovásszal készül. Az asztalokra garantáltan tartósítószer nélküli (mangalicazsírral ízesített, paprikával díszített) termékek kerülnek - ismertette a zalaegerszegi Korona pékség vezetõje.
Buzsáky Ferenc hozzáfûzte; a rendezvény fõ célja azonban nem csak a kóstoltatás, hanem segíteni szeretnének a vásárlóknak abban, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a hagyományos, egészséges élelmiszereket.

MTI - Kanizsa



2014-08-18 06:12:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül