Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950185    








Honlapkeszites

Megalakult Kanizsa új közgyûlése

Alakuló közgyûlésre került sor a Vasemberház Dísztermében, ahol az újonnan megválasztott polgármester, a tizennégy fõs képviselõtestület, az alpolgármesterek és a bizottságok tagjai letették esküjüket, valamint aláírták a megbízási szerzõdéseket.

A választási bizottság elnökének dr. Nemes Pálnak a tájékoztatása szerint a választásra jogosultak 30 százaléka ment el szavazni október 12-én, és a szavazattal élõ polgárok több mint fele Dénes Sándorra voksolt. Az alpolgármestereket titkos szavazáson választották meg. A polgármester fõállású alpolgármesternek Karádi Ferencet, míg társadalmi megbízatásúnak Tóth Nándort javasolta. A képviselõtestület nem egyhangúlag, de támogatta Dénes Sándor javaslatát.


A közgyûlés döntése alapján négy bizottságot állítottak fel. A hét fõs Pénzügyi Bizottság élén Bizzer András áll és a szintén hét tagú Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság vezetõje dr. Erdõs László. A Humán Bizottság és a Városfejlesztési- és üzemeltetési Bizottság kilenc-kilenc taggal állt fel, elõbbit Balogh László, míg utóbbit Gyalókai Zoltán vezeti.

A polgármester programja: Nagykanizsát szolgáljuk

E program készítésének célja, hogy kijelölje azokat a feladatokat, amelyeket az önkormányzat a következõ idõszakban a legfontosabbnak tart, aminek a megvalósításán dolgozni kíván. Programom az egyéni elképzelés mellett egy csapatmunka eredménye. Nézzük meg azokat a célokat fõ vonalakban, amelyeket az elkövetkezendõ öt évben szeretnénk elérni.
Munkahelyteremtés:
Kiemelt feladatunk, a vállalkozás- és gazdaságfejlesztõ forrásokból minél többet megszerezni, ezáltal a munkahelyteremtést elõsegíteni. A tõkebefektetõ vállalkozások idetelepülését kiemelten kell kezelni. Az itt befektetni szándékozóknak látniuk kell, hogy Nagykanizsa várja õket, viszont minden esetben körültekintõen, a város vagyonát nem kockáztatva kell eljárnunk. Alapvetõ érdekünk a helyi gazdálkodó szervezetek és vállalkozások támogatása. Törekedni kell a helyi vállalkozókkal való folyamatos kapcsolattartásra és jelzéseik, javaslataik, észrevételeik meghallgatására. Mindeközben minden lehetséges módon elõ kell segíteni a helyi kis - és középvállalkozói szféra megerõsödését, hiszen csak ez teremtheti meg a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági fejlõdés biztonságos alapjait. Az új befektetõk letelepedéséhez infrastruktúrával ellátott, beépítésre alkalmas ipari területeket kell kialakítanunk, mivel a meglévõk lassan elfogynak. Ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy megfelelõ létszámban álljon rendelkezésre szakképzett munkaerõ, melyhez elengedhetetlen a piaci igényekhez alkalmazkodó szakképzési struktúra.
A szakképzett munkaerõ folyamatos biztosíthatósága érdekében az önkormányzatnak továbbra is kiemelt szerepet kell vállalnia a munkaadók, a kamarák és a szakképzõ intézmények közötti együttmûködés hatékonyságának növelésében. Felelõsséggel kijelenthetõ, hogy Nagykanizsára a magas hozzáadott értéket képviselõ, s ennek következtében felkészült szakembereket igénylõ gazdasági társaságokat kell letelepíteni.

Városfejlesztés, közlekedés:
Mindannyiunk biztonságérzetét és hangulatát határozzák meg, a város megtartó erejét erõsítik, azok a szolgáltatások, amelyek a városüzemeltetés és fejlesztés területét érintik. A közlekedési felületek, a parkok, a csatornahálózat, a közvilágítás, a hulladékgazdálkodás, a víz- és szennyvízszolgáltatás, a tömegközlekedés és városi létünk megannyi fontos alapfeltétele tartozik e feladataink körébe.
Az úthálózat fejlesztése az elkövetkezõ idõszak terveinek egyik sarkalatos pontja, ezért erre a területre is igen nagy hangsúlyt kell fektetni. Nagyon fontos azonban, hogy ezek a munkák szabályos mûszaki tervek alapján, szakszerûen készüljenek el. Az új utak építésén kívül az önkormányzat kezelésében lévõ burkolt utak karbantartása, kátyúzása elkerülhetetlen. A kerékpárút hálózat további fejlesztése is indokolt a város bel- és külterületén egyaránt. A lakótelepi környezet játszóeszközeinek, kerti bútorainak, zöldterületeinek karbantartása, fejlesztésére is figyelni fogunk. Minden lehetõséget megragadunk, hogy intézményeink felújításában, energetikai megújításában sikereket érjünk el. Célunk Kanizsa természeti, építészeti, közösségi értékeinek különös odafigyeléssel való megbecsülése. Fontos, hogy gyermekeink biztonságos és európai színvonalú körülmények között tudják eltölteni a szabadidejüket. Ezért szükségesnek tartjuk, hogy új játszóterek épüljenek városunkban. Folytatjuk a játszóterek EU-s szintû játékokkal való felszerelését, a régi, korszerûtlen játékelemeket lecseréljük. A felszíni csapadékvíz elvezetését biztosító árkok, csatornák rendszeres tisztítása elodázhatatlan feladatunk lesz. Mindent megteszünk azért, hogy a Principális csatorna medrének mélyítése, a 61-es elkerülõ út megépítése a leggyorsabban megtörténjen. A Csengery utca egész hosszában található iparterületek vállalkozásainak jelentõs munkahelyteremtõ fejlesztései indokolttá teszik, hogy a zóna közlekedési feltételeinek javítása a délkeleti elkerülõ út mielõbbi megépítésével megoldott legyen. Ezzel a beruházással a Zrínyi Miklós, az Ady Endre, a Szemere Bertalan, a Kisfaludy Sándor és a Csengery utcák teherforgalma jelentõsen csökkenthetõ lenne.
Közrend, közbiztonság, bûnmegelõzés:
Mindannyiunk biztonsága érdekében lépéseket kell tennünk közbiztonságunk megerõsítéséért. A rendõrség, a polgárõrség, a közterület-felügyelet a közrend letéteményesei, így nagy szükség van a szervezett együttmûködésre. A bûnmegelõzési tevékenység érdekében a pályázati rendszer maximális kihasználásával tervezzük még több térfigyelõ kamera elhelyezését, mellyel még inkább megelõzhetõek lesznek a szabálysértések és a bûncselekmények. Tapasztalatok szerint, ezek visszatartó ereje magas fokú. A szükséges területeken bõvítjük a közvilágítást.
Egészségügy, szociális ellátás:
Az ellátás színvonalának megõrzése és fejlesztése városunk vonzerejének és a lakónépesség növekedésének egyik fontos összetevõje. Kötelességünk az egészségügyi és szociális ellátó rendszer fejlesztése, hogy városunk támogassa az itt élõket, a betegeket, a rászorulókat, a fiatalokat, az idõseket és a családosokat egyaránt. Folytatjuk az alapellátás egységeinek korszerûsítését és a város által fenntartott orvosi rendelõk felújítását, melyek szolgálják a betegek gyógyítását és az egészségügyi dolgozók munkafeltételeinek javulását. Önkormányzatunk a jövõben is kiemelt feladatának tekinti, hogy tevékenyen segítse az idõsügyi klubok, szervezetek mûködését, az idõs emberek boldogulását, társadalmi aktivitásuk megõrzését, szükség esetén a róluk való gondoskodást.
Oktatás:
Nagykanizsa Megyei Jogú Város továbbra is kiemelt feladatot kíván betölteni a térség, a régió közoktatási feladatainak ellátásában. Fontosnak tartjuk Nagykanizsa iskolaváros jellegének megtartását, erõsítését, a „tanuló város” kihívásnak való megfelelést. Nagykanizsa elkötelezett amellett, hogy anyagi és szellemi erõforrásait hatékonyan használva, eredményesen szolgálja a gyermekek és fiatalok fejlõdését, személyiségük gazdagodását és az egész életen át tartó tanulásra való felkészülést. Biztosítjuk bölcsõdéinkben, óvodáinkban és iskoláinkban a mûködésükhöz szükséges feltételeket. Különösen fontos a szakképzési rendszer megújítása, a munkaerõpiac kínálati és keresleti oldala egyensúlyának a megteremtése. Az egyik legfontosabb versenyképességi mutató a szakképzett munkaerõ megléte. A stratégiai cél megvalósítása érdekében javítani kell az iskolák és a gazdasági irányítók közötti információáramlást, erõsíteni a képzõk és a gazdaság szereplõi közötti kapcsolatot.
A Kanizsa TISZK küldetése a város és a régió képzéseinek, szakmacsoportjainak összehangolása, a szak- és felnõttképzés integrált fejlesztése. A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszával továbbiakban is szoros együttmûködésre törekszünk az oktatás, a tehetséggondozás és a jövõ gazdaságát meghatározó kutatás-fejlesztés és innováció területén.

Kultúra:
Alapvetõ feladatunk, hogy Nagykanizsa kulturális életében mindenki megtalálja a számára legvonzóbb kikapcsolódási lehetõséget. Fontos, hogy a Kanizsai Kulturális Központ a város és térsége legnagyobb közmûvelõdési intézményeként egész évben minõségi programokat nyújtson az itt élõknek, az idelátogató vendégeknek. Azon dolgozunk, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be a város mûvészeti életébe, legyen az színház, képzõmûvészet, zene vagy tánc. A Thúry György Múzeum páratlanul gazdag helytörténeti, képzõmûvészeti, néprajzi, régészeti gyûjteményét minden kanizsai gyermek ismerje meg a tanulmányai során. A felnõttek felelõssége abban van, hogy a diákok milyen élménnyel gazdagodnak, és visszatérnek-e késõbb, lesz-e belõlük múzeumlátogató, mûvészetek iránt nyitott felnõtt. A Halis István Városi Könyvtár sokrétû információ- és kultúraközvetítõ szolgáltatásait szintén gyermekkorban kell megismertetni, és segíteni a fiataljainkat abban, hogy rájöjjenek arra, hogy nem kell, hanem jó a könyvtárba járni. Támogatjuk azon civil szervezetek közösségformáló, kultúraépítõ tevékenységét, akik munkájukkal hozzájárulnak városunk szellemi életének sokszínûségéhez. Segítjük és támogatjuk a történelmi egyházak szolgálatát, karitatív munkájukhoz, fejlesztési törekvéseikhez anyagilag is hozzájárulunk.

Sport:
A sport az egészségmegõrzés egyik legfõbb eszköze, a közösségi élet egyik legfontosabb területe. Lehetõség szerint növeljük a Sport Alapot a helyi sportegyesületek támogatására, mûködési feltételeinek javítására. Patronáljuk a tömegsportot és az egészséges életmódot népszerûsítõ rendezvényeket. Kiemelt támogatást biztosítunk az óvodai és iskolai sporttevékenységek mûködéséhez, pályázatokat nyújtunk be a létesítményi feltételek folyamatos javítására, egyben örömmel jelentem be, hogy a 2014. évben megpályázott 4 darab ovifoci pálya a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával még ebben az évben megépül.
Turizmus:
Nagykanizsa turisztikai vonzerejét is erõsíteni szeretnénk, melyet csak térségben gondolkodva képzelünk el. Gyújtópontjában a programturizmus, a kulturális turizmus és az aktív turizmus állnak, ugyanakkor a gazdasági fellendülés okán szerepet kell, hogy kapjon az üzleti és konferencia turizmus is. Támogatjuk a színvonalas szállodai kapacitás fejlesztését és ez által a konferencia turizmus feltételeit is megteremtjük. Tovább kell bõvíteni a kialakult turistatájékoztató táblarendszert, turistabarát, színvonalas kiadványokat kell kiadni minden évben a jobb tájékoztatás érdekében. Át kell gondolnunk a Városi Uszoda és a Sétakert fejlesztésének koncepcióját, pályázati forrásból történõ bõvítésének lehetõségét. Városunk hírnevét öregbítik a Csónakázó tónál szervezett rendezvények. A tó és környezete nagyon sok kanizsai polgár pihenését, tartalmas kikapcsolódását, sportolását szolgálja, ezért fejlesztése odafigyelést érdemel.
Közös munka:
Hiszek a közös munka, a közös gondolkodás erejében. Együtt könnyebb és hatékonyabb. Sok feladat áll elõttünk, de Önökkel közösen dolgozva, minden területen tovább közelíthetünk az általunk megálmodott kanizsai jövõkép felé. Azért dolgozunk nap, mint nap, hogy városunk dinamikusan fejlõdõ, példaértékû település legyen, melyre valamennyi itt élõ büszke lehet. Csak így tehetjük lehetõvé, hogy Nagykanizsa otthont teremtsen minél több polgár számára, akik munkát, megélhetést találnak, gyermekeket nevelnek és gyarapítják a várost. Célunk, hogy Nagykanizsa virágzó ipari, kereskedelmi, oktatási és kulturális központ, vonzó és befogadó város legyen. Ezen célokat csak közös munkával, a kormánnyal, a parlamenti képviselõvel, a megyével, az önkormányzattal és Nagykanizsa polgáraival együttmûködve tudjuk elérni. Nekünk Nagykanizsa egyszerre a múlt, a jelen és a jövõ, a biztos pont. Küldetésünk: szeretett városunk szolgálata, e szolgálathoz kívánok sok erõt, jó egészséget és kérem Isten áldását.
 

További képek a galériában.



2014-10-22 14:26:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül