Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950452    








Honlapkeszites

Kézikönyv készült az önkormányzatiságról

Kézikönyvet készített a Belügyminisztérium az önkormányzati szereplõk számára.


Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára a Nagy Önkormányzati Kézikönyv címet viselõ kötet szerdai bemutatásán arról beszélt: a szakterület az elmúlt 24 évben sokat változott, össze kellett csiszolni a kormány és az önkormányzatok mûködését, kialakítani az embereknek nyújtott szolgáltatások, ellátások rendszerét.
A most kiadott kalauz egyebek mellett jogi, szakmai támpontokat ad az önkormányzati szférának és a polgármesterek képzésének alapja lesz - tette hozzá. Az államtitkár szavai szerint a képzések minden megyében elérhetõek lesznek majd a kormányhivatalokon keresztül.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára - korábbi önkormányzati államtitkár - azt mondta: a kötet gyakorlati példákat bemutatva ad ismeretet az önkormányzati vezetõknek, képviselõknek a helyi hatalomgyakorlás fejlõdésének történetérõl, az elõzõ rendszer mûködésérõl, a nemzetközi gyakorlatokról és a hatályos önkormányzati törvényrõl.
Az államtitkár felidézte a közjogi rendszer átalakításának fõbb elemeit, s kiemelte a települési önkormányzatok önállóságának megõrzését, valamint az intézményrendszer módosításait, amelyben optimalizálták a közszolgáltatások ellátását. A reformok fontos céljának nevezte, hogy a feladatok és hatáskörök igazodjanak a települések méretéhez, gazdasági teljesítõképességéhez, s ugyanolyan szolgáltatási színvonalban részesüljenek.
Tállai András kiemelte azt is, hogy az állam több mint 1400 milliárd forint adósságot vett át a településektõl, mentõövet dobva a szektornak. Hosszú távon azonban nem külsõ segítségre, hanem felelõs, fenntartható gazdálkodásra kell alapozni - jegyezte meg, kifejtve: ennek eszköze a feladatfinanszírozás, amelynek alakításában vannak még teendõk. Az államtitkár egyúttal méltatta a stabilitási törvényt is, jelezve, hogy az gátat szab az önkormányzatok újbóli eladósodásának.
Szentkirályi Szász Krisztina, a kézikönyvet kiadó Nemzeti Közszolgálati és Tankönyvkiadó Zrt. vezérigazgatója röviden ismertette a kiadó portfólióját, fontosnak nevezve annak dokumentálását, hogy mi történik egy-egy ágazatban. Elmondta, hogy a könyvet a Belügyminisztérium korábbi államtitkárával és helyettes államtitkárával készítették, s széles körben fogják terjeszteni, így például könyvesboltokban is elérhetõ lesz.

 

MTI - Kanizsa



2014-10-30 07:20:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül