Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950527    








Honlapkeszites

Kreatív-díjasokat köszöntöttek
Kulturális mûsorral kísért ünnepség keretében adták át a 2008. évi Kreatív Díjakat a Honvéd Kaszinó tükörtermében. Az év Kreatív Menedzsere Díjat Halmos Ildikónak, a Honvéd Kaszinó igazgatójának, az év Kreatív Közössége díjat az Orff Ütõegyüttesnek ítélte oda a Kreatív Klub közössége. Köszöntõjében Cseke Zoltán, a klub elnöke kiemelte:

– Tizenöt évvel ezelõtt Nagykanizsa néhány polgára úgy döntött, a Római Klub mintájára létrehoz egy hasonló klubot. Bizonyára nagyon sokan tudják – folytatta az elnök –, hogy az 1968-ban megalakult Római Klub a világ negyven országából összegyûjtötte azt a száz szellemi embert, akik hajlandóak voltak együtt gondolkodni azért, hogy Földünk élete élhetõbb és tovább élhetõ legyen. A Római Klub tagjai – beleértve a Nyugat, a Kelet, valamint a harmadik világ országait –, a tudományt, az oktatást, az üzleti életet, valamint kormányokat és nemzetközi szervezeteket képviselnek. A klub célja, hogy elõsegítse az általa “világproblematikának” nevezett világméretû problémák megértését a döntéshozók és a közvélemény körében. Tanulmányok elkészítésére ad megbízásokat, találkozókat szervez, tanácskozásokat tart, és tagjai személyes kezdeményezései révén nemhivatalos tevékenységet folytat.

Nagykanizsán úgy döntöttek, hogy ezzel a korlátozott számú, de talán számottevõ szellemi erõt képviselõ kis csoporttal segíteni tudják Nagykanizsa városát, ajánlásokat téve arra, hogyan lehetne élhetõbb a városunk. Önkritikusan bevallotta Cseke Zoltán azt is, hogy hosszú évekig nagyon jól mûködött a klub, sok hasznos szellemi terméke volt, amit ráadásul a klub finanszírozott meg, de divatos szóval élve, törekvésükkel csak vízgereblyézést folytattak. Kesze-kusza értékvilágunkban egy dolgot azonban fel tudott mutatni a klub. Olyan értékes embereket és értékes tevékenységeket, akik talán követhetõk, akiket példaként állíthatunk a város lakossága elé.
A 2008. év Kreatív Menedzsere Díjat Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója vette át. A Honvéd Kaszinó egyedi kulturális intézménye a városnak. Egyedülálló a tulajdonlást illetõen, hiszen civil szervezet, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány mûködteti, de jellegzetes a tevékenységét tekintve is. A ház az egykori Kereskedelmi Kaszinó, majd Tiszti Klub hagyományait ötvözve a kor és Nagykanizsa város lakossága egy részének igényeit kielégítve tevékenykedik. Halmos Ildikó tizenkét éve irányítja az intézményt. A kezdetektõl jó érzékkel talált rá a nagyméretû színházteremmel nem rendelkezõ patinás épület kettõs funkciójára; bensõséges kamararendezvények, valamint kiscsoportos foglalkozások otthona lett a ház. A tükörterem az elõdök példája nyomán hangulatos bálok gyakori helyszíne.
Jó érzékkel, áttekintõképességgel, emberséggel és nagy munkabírással megáldott vezetõ, ami azért is fontos, mert nincs diplomás munkatársa. Egy „mindenes” szakmai munkatárssal és összesen két fõ ügyviteli-technikai dolgozóval tölti meg programmal az épületet, és szerzi meg a mûködéshez szükséges bevételt. Ez jelentõs fenntartói támogatás nélkül Nagykanizsán egyedülállóan nagy teljesítmény.
A 2008. év Kreatív Közössége Díjat Bücs Angéla, az Orff Ütõegyüttes vezetõje vette át.
A nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola Orff Ütõegyüttese 1994-ben alakult tíz taggal. Bücs Angéla zenetanár nyolc-tíz éves gyerekekkel hozta létre az együttesét és kezdte el ezt a városunkban még nem ismert hangzásvilágú muzsikálást. A város egyik legnépszerûbb együttese a tudatos utánpótlásnak köszönhetõen harminchét fõs létszámmal 8-26 év közötti tagokkal büszkélkedhet. Külön dicséretes, hogy négy zeneiskolai növendékgeneráció zenél együtt és nyújt maradandó zenei élményt városunk lakosságának. Mára komoly hangszerállománnyal rendelkeznek; xilofonok, marimbák, vibrafonok, harangjáték, kongák, dobok, szintetizátorok, gitárok és különleges hangzású idiofon hangszerekkel tudnak a tenger zúgásától a béka brekegéséig sokféle hangot megszólaltatni. A fennállásának 15. évfordulóját tavasszal ünneplõ együttes szép sikereket tudhat magáénak, tevékenységüket számtalan díjjal ismerték el. A Bücs Angéla karnagy által szerkesztett hangulatos interaktív mûsoraikban a népdaltól a klaszszikus zenéig, az afrikai törzsi ritmusoktól a könnyûzenén át a jazzig, sokféle zenét élvezhet a közönség.
Az estet Baráth Yvette és Horváth István Radnóti-díjas versmondó, valamint az Orff Ütõegyüttes mûsora tette hangulatossá.
A kitüntetettek tiszteletére adott állófogadást követõen „TISZK – új formában a szakképzés Nagykanizsán” címmel, Merksz Andor, a TISZK ügyvezetõje tartott elõadást.
Bakonyi Erzsébet

2009-02-16 08:17:03


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül