Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950094    








Honlapkeszites

Régi és új köztéri alkotások az Erzsébet téren
Régi és új köztéri alkotások az Erzsébet téren címmel, Deák Varga Dénes városi fõépítész tartott elõadást a Thúry György Múzeumban. Az intézmény népszerû, Múzeumi esték címû elõadássorozatára ezúttal is sokan voltak kíváncsiak.

A fõépítész elöljáróban elmondta, azért esett a választás a címben szereplõ programra, mert az önkormányzat tervezi a város központjának, fõterének megújítását a belvárosi rekonstrukció kapcsán. Készültek, és rendelkezésre állnak különbözõ tervek, amelyek élénk érdeklõdést, vitát és kritikát váltottak ki – hangsúlyozta. A kritikák hangjai között kicsengett, sokan nincsenek tisztában a tervekkel annak ellenére, hogy eddig sem voltak titkosak, és különbözõ fórumokon már bemutatták õket. Ezért nem árt, ha több helyen és több alkalommal beszélnek a szándékokról. A legsúlyosabb kritika az volt, hogy a térnek nincs szobrászati koncepciója. Más városokban is tapasztalhatjuk, hogy társadalmi igény van arra, hogy a régi, megszeretett és tisztelt alkotások visszakerüljenek az eredeti helyükre.

A tervek szerint hét régi és új alkotás díszíti a teret. A meglévõ, régi alkotások között szerepel a Szentháromság szobor, a Török kút, és a 20-as Honvédek emlékmûve. Új alkotás lesz a városmakett, a testvérvárosok kútja, a zenepavilon, és a restaurálás elõtt álló Erzsébet királynét ábrázoló szobra, továbbá felújítják a meglévõ szökõkutat. Elõadását az ország és a világ városaiból vett példákkal is illusztrálta Deák Varga Dénes.

B.E


2009-02-20 08:22:54


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül