Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950190    








Honlapkeszites

Tisztújító közgyûlést tart a Megyei Jogú Városok Szövetsége

A polgármesteri és az országgyûlési képviselõi tisztségek különválasztásával megújult közjogi környezetben kell dolgozniuk az önkormányzati vezetõknek, és más mechanizmusra lesz szükség az érdekérvényesítésben is - hangoztatta Papp László (Fidesz-KDNP), a vendéglátó város, Debrecen polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) kétnapos tisztújító közgyûlésének csütörtöki megnyitóján.


A polgármesterek ugyan "egy lépéssel" távolabb kerültek a törvényhozástól, de több idõt tölthetnek a településükön, és több idõt fordíthatnak a helyi problémák megoldására - mondta Papp László.
Debrecen polgármestere utóbbi kapcsán a tömegközlekedést emelte ki, amely szerinte komoly problémákkal küzd, s a megoldás megtalálásában szükség van a megyei jogú városok polgármestereinek együttmûködésére is.
Papp László a gazdaságfejlesztést nevezte a mások olyan fontos terültnek, ahol eredményesen segíthetik egymást a megyei jogú városok.
Kósa Lajos fideszes országgyûlési képviselõ, a szövetség leköszönõ elnöke megnyitójában gratulált az õszi önkormányzati választáson most elsõ alkalommal öt esztendõre megválasztott, illetve újraválasztott városvezetõknek.
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a tanácskozás elõtt az MTI-nek arról beszélt: felértékelõdött a megyeszékhelyek szerepe, a nagyvárosoknak a jövõben nagyobb szerepet kell vállalniuk térségük gazdaságának alakításában.
A kormányzatnak az a célja, hogy a most kezdõdõ európai uniós pénzügyi ciklusban a források szétosztása, felhasználása terén nagyobb szerepet kapjanak az önkormányzatok - tette hozzá az államtitkár, kiemelve azt a célt, hogy a megyei jogú városok a helyi gazdaság erõsítésével a tágabb térségük gazdaságát is erõsítsék.
Pogácsás Tibor fontos szándéknak nevezte, hogy a jelenlegi költségvetési periódusban olyan gazdasági fejlõdés, átalakulás jöjjön létre, amely fenntartható gazdasági potenciált eredményez, és garantálja, hogy az EU-támogatások végeztével Magyarország önmaga is képes legyen fejlesztési forrásokat elõállítani.
Az önkormányzati államtitkár az MTI érdeklõdésére elmondta azt is: az operatív fejlesztési programok kialakításánál figyelembe vették a megyei jogú városok programjait, s azokat beépítették a fejlesztési tervekbe.
Pogácsás Tibor emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban megfogalmazta: az önkormányzati hitelátvállalásokért cserébe elvárja, a helyhatóságok olyan gazdasági programokkal álljanak elõ, amelyek túl a saját és térségük fejlesztésén, az ország összteljesítményének erõsödéséhez is hozzájárulnak.
Az államtitkár szerint a pályázatokat várhatóan a jövõ év közepétõl fogadják be, "a nagyobb volumenû fejlõdés, a tényleges, látványos megújulás 2016-tól lesz látható".
Az MJVSZ kétnapos tisztújító közgyûlésén huszonhárom nagyváros polgármestere, a meghívott városvezetõk és szakértõk közvetlen tájékoztatást kapnak az érintett minisztériumok és szakmai szervezetek vezetõitõl a településeiket alapvetõen érintõ témákban - közölte az MTI-vel Papp Erika, a szövetség ügyvezetõje.
A szövetség új vezetõinek megválasztására péntek délben kerül sor - tette hozzá.

 

MTI - Kanizsa



2014-12-12 06:33:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül