Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950473    








Honlapkeszites

Legszebb konyhakertek program idén is

Idén immáron harmadszor csatlakozott az önkormányzat a Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere ötletgazda által létrehozott A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz. Városunkban is meghirdették programot, melynek részleteit Dénes Sándor polgármester és dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó ismertették.


– Az elmúlt években szép eredményeket értünk el az országos versenyen, úgy gondolom, ezt folytatni kell. Az, hogy saját magunknak termeljük a zöldséget és gyümölcsöt, nagyon fontos, mert az egészséges életmódot szolgálja. Amit saját magunk állítunk elõ, annak nincsen párja. Sokaknak pedig jövedelem-kiegészítést is jelent – hangsúlyozta elöljáróban a polgármester. Kiemelte, a helyi termékeknek a népszerûsítése, a termelõi vásár is sikeres Nagykanizsán.
A részletes programot dr. Szabados Gyula ismertette.. Hangsúlyozta, az önkormányzat támogatja a programba való bekapcsolódást, ugyanis idén 94 darab 300-350 négyzetméteres rekreációs célú földterületeket, hobbikerteket lehet bérelni kedvezõ áron. Így az is nevezhet, akinek nincsen saját kertje. Ahogy megtudtuk, a program célja, a lakosság ösztönzése arra, hogy a város lakói minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt termesszenek maguk és családjuk számára.

V.M.

Nevezési kategóriákat:
- Balkon: erkélyen kialakított
- Mini: 10-50 m2
- - Normál: 50 m2 felett
- - Zártkert 1.: Zöldség
- - Zártkert 2.: Gyümölcsös
- - Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
- - Közösségi: Csoportok, szervezetek által megmûvelt kertek

Jelentkezési határidõ: 2015. április 30.
Jelentkezés módja: A Jelentkezési lap kitöltése és leadása.
Jelentkezési lap kérhetõ: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Polgármesteri Kabinet I/1. és I/4. számú irodájában, vagy a szabados.gyula@nagykanizsa.hu e-mailen, illetve letölthetõ a www.nagykanizsa.hu honlapon a Felhívások menüpontban található linkrõl.
Jelentkezési lapok leadhatók: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) Polgármesteri Kabinet I. emeleti 1. számú irodájában, vagy a portaszolgálatnál, illetve a Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa, Kálvin tér 5.) kölcsönzõ pultjánál nyitvatartási idõben.
Jelentkezhet a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megmûvelõje.
Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszünk fotók készítését a balkonról, kertrõl, mely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz.

Elvárások és egyben a bírálat szempontjai:
1. A kertben minimum 5, az erkélyen/balkonon 5 edényben elhelyezett, 3 különbözõ konyhakerti növény termesztése történjen.
2. A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelõen.
3. A megmûvelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelõen gondozott, gyommentes, és egyben hasznos.
4. A kert rendezett környezetben helyezkedjen el.
5. A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minõsége megfelelõ legyen.
6. Vegyszerhasználat esetén kötelezõ a naprakészen, szabályosan vezetett Permetezési napló.
7. Elõnyt jelent a komposztálás, a bio/öko módszerek alkalmazása és öntözés esetén a csatorna/esõvíz használata.
8. Külön elõnyt élvez, ha a kert madárbarát: található benne madáretetõ, madáritató, és madárodú. (A kertet madárbaráttá lehet minõsíteni – de nem kötelezõ – a www.mme.hu oldalon található útmutatás alapján.)

A kerteket két alkalommal (május 1-je és augusztus 15-e között) történik elõzetes idõpont egyeztetés alapján. Eredményhirdetés: a zsûri döntését követõen 2015. szeptember 15-ig.
 



2015-02-23 11:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül