Ma 2025. 2 5.
Ágota, Ingrid, Etelka napja van.
Látogatók száma : 57257454    








Honlapkeszites

Nemzetek kultúrája, gasztronómiája a Göcseji Falumúzeumban

A lengyel, a mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várják az érdeklõdõket - mondták el a szervezõk szerdán, sajtótájékoztatón.


A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek, családok lesznek. A más nemzethez tartozó fiatalok Göcsejben "elvesznek, mert nincsenek kapcsolataik", ezért örültek a lehetõségnek, hogy találkozhatnak a régebb óta itt élõ honfitársaikkal, akik segíthetik õket a beilleszkedésben - mondta el a kezdeményezésrõl Molnárné Raposa Irén osztályvezetõ.
A hagyományos nemzeti ételek egy részét a helyszínen sütik-fõzik, míg a bonyolultabb, idõigényesebb gasztronómiai remekeket konyhakész állapotban viszik majd el a falumúzeumba. A lengyelek - mintegy kapcsolódva a göcseji alma évéhez - kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok pedig marhahúsból készítenek speciális húsgombócot.
Az oroszok káposztával töltött pirogot sütnek - ismertette Udvarenko Ruszlán. Az orosz és ukrán konyha "szakértõje" szerint az orosz konyha nagyon összetett, de az egyik legõsibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel - fõtt tojással, gombával, darált hússal - megtölthetik. Az ukránok borscs levest fõznek, amit ugyancsak változatos módon lehet elkészíteni. Pontos receptje nincs, a céklás, káposztás, tejföllel ízesített ételbe a szakács fantáziája szerint kerülhet krumpli, vagy akár hús is. Ehetõ hidegen, melegen, de ha gazdag alapanyagot használ a szakács, akár egytálétel is lehet - magyarázta Udvarenko Ruszlán.
Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkora már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egésznap lesz frissen fõzött, meleg tea.
A programot kirakodó vásár, kézmûves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket - például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket - szólaltatja meg.
A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs mûvészetet.
A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthetõ meg a Göcseji Falumúzeumban.

MTI - Kanizsa



2015-05-27 15:00:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül