Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949953    








Honlapkeszites

„Veszedelmes habok között látszatik életünk forogni”
Ezzel a címmel jelent meg Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese által szerkesztett kötet, mely a „Források a zalai cigányság történetéhez” alcímet viseli, s egyben a Zalai Levéltár sorozatának, a Zalai Gyûjteménynek 65. darabja.

Ferenc 15-16 éve kutatóként, történészként foglalkozik a cigányság történetével, forrásaival ezen belül a 18. század eseményeivel. „Adatok a Zala megyei cigányok történetéhez a XVIII. századból” címmel már megjelent egy tanulmánya a „Nagykanizsa elsõ okleveles említésének 750. évfordulója alkalmából rendezett helytörténeti-történettudományi konferencia elõadásai” címû tanulmánykötetben.

A mostani gyûjtemény egyik célja a cigánysággal kapcsolatos források közzététele, hiszen a magyar nyelvû szakirodalom nagyon kevés hasonló írással rendelkezik. A másik cél pedig a 18. századi romák bemutatása, akik akkoriban a kézmûiparban tevékenykedtek leginkább, illetve sokan zenéltek közülük. Egyik részük katolikus volt, a többiek az ortodox valláshoz tartoztak (õk a mai beások).
A források taglalják a megyei rendelkezéseket tulajdonról, házasságról, lótartásról, a cigányösszeírásokat 1762. és 1773. között. Külön fejezet szól a gyermekek helyzetérõl Mária Terézia és II. József korában. Bírósági írások szólnak különbözõ perekrõl, valamint kérvények, folyamodványok és menlevelek engednek bepillantást az utókornak a 18. századi romák életébe.
Régóta érlelõdött a források megjelentetése, de lehetõség csak a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Kollégiumnak pályázatával adódott. Két évnyi levéltári kutatás, fordítás, válogatás áll a kötet mögött. Terjedelmi okokból a forrásoknak csak töredéke kerülhetett bele a könyvbe, azonban tervben van már a következõ is. Az 500 példányban megjelent, majd’ 400 oldalnyi forrást tartalmazó gyûjtemény létrehozásában Ferenc segítségére voltak a levéltár munkatársai is: Molnár András igazgató, Kapiller Imre fõlevéltáros, aki a szerkesztésben is segített és Tóth Péter levéltáros, történész, aki a latin szövegek fordításában segédkezett. A következõ kötet – Kardos Ferenc tervei szerint – öt-hat év múlva jelenik majd meg.

S.E.

2009-04-20 08:43:18


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül