Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949810    








Honlapkeszites

Eredményekrõl, társadalmi kitekintéssel
A múlt héten tartotta éves küldött közgyûlését a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete. Elsõ napirendi pontként Fehér Imre elnök beszámolt az elnökség 2008-ban végzett munkájáról.

Az elmúlt esztendõ a szervezet életében kiemelkedõ eredményeket hozott – hangsúlyozta elöljáróban, de sajnos azt is tapasztalniuk kellett, hogy a meglévõ társadalmi, gazdasági helyzetben a nyugdíjasokat érintik a legnagyobb megszorító intézkedések. Egyre távolabb kerül tõlük az Országos Idõsügyi Tanács által megalkotott, négy fontos területet megjelölõ „Idõsek Magyarországi Kartája” – Részvétel a társadalom tevékenységében; Az idõskori élet anyagi feltételei; Egészségügyi és szociális ellátás és gondoskodás; Az idõsek jogainak védelme – megvalósítása, pedig e területen jelentkezõ feladatok egy része jogszabályokban is elõ van írva. Az elhangzott társadalmi kitekintést azért tartotta fontosnak, hogy ennek tükrében vizsgálhassák tevékenységüket és határozzák meg jövõbeni feladataikat.

A társadalmi körülményeken kívül Fehér Imre szólt a mûködésük egyéb fontos feltételeirõl is. A rendelkezésükre álló irodában jelentõs felújítást végeztek, megoldották a technikai eszközök, iratok biztonságos tárolását is.
Helyi szinten együttmûködési megállapodást kötöttek az Idõsügyi Tanáccsal és a Civil Kerekasztal Idõsügyi Munkacsoportjával. Sajátos és egyre bõvülõ, tartalmas kapcsolatban állnak a Fejér Megyei Nyugdíjasok Baráti Szövetségével. Hagyományos kulturális és szakmai programjukon a legnagyobb részvételi lehetõséget biztosítják a számukra. Idén velük is együttmûködési megállapodást kötöttek. A Magyar Szabadidõsport Szövetség támogatásával és szakmai útmutatásával szervezik és bonyolítják le a hagyományos Világ Gyalogló Nap helyi rendezvényét.
A tagszervezetek a múlt év során számos rendezvénnyel, ismeretterjesztõ- és egészségügyi elõadással, e témákhoz kapcsolódó vetítésekkel, mûszeres hallás-, vércukorszint vizsgálattal, vérnyomásméréssel álltak az idõs társak szolgálatára. Aktívan részt vettek falunapok, városi ünnepségek rendezvényein. A megyében élõ idõsek alig tíz százaléka vesz részt tagként a nyugdíjas klubok tevékenységében, viszont a települések lakosságát érintõ rendezvényekbe szinte minden mozgásképes idõs ember bekapcsolódik.
A 2009-es esztendõ kiemelt feladati között szerepel: Segíteni kell újabb civil szervezetek megalakulását, a nyugdíjas klubok hálózatának kiszélesítését, a határon túli kapcsolatok kiépítését Tótszerdahely és Letenye tagszervezetek közremûködésével. Eredményesen kell mûködtetni a pályázatfigyelést és írást, valamint a határidõre történõ benyújtást és elszámolást. Fontos feladat a választott tisztségviselõk és a tagszervezet vezetõinek képzése, továbbképzése, még akkor is, ha az anyagi helyzet takarékos gazdálkodásra késztet mindenkit. Plusz odafigyelést igényel még egy esemény, hisz ebben az évben a zalai szervezetre várnak a Nyugat-dunántúli Régió soros elnökségi feladatai is. Az érdekvédelmi munka társadalmi feltételei között elhangzott egy figyelemre méltó megjegyzés: a társadalmi közbeszédben a „hárommillió nyugdíjas országa” kifejezést gyakran az idõsellenesség legújabb kifejezéseként érzékelik.

B.E.

2009-04-20 09:53:47


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül