Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57032727    








Honlapkeszites

A citrusfélék gyakori fogyasztása növelheti a melanóma kockázatát

A grapefruit és a narancslé gyakori fogyasztása összefügghet a rosszindulatú bõrrák, a melanóma magasabb kockázatával - állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.


A több mint 100 ezer amerikai lakos étkezési szokásainak elemzése azt mutatja, hogy 36 százalékkal magasabb volt a melanóma kockázata azok közt, akik legalább napi 1,6-szor fogyasztottak grapefruitot vagy narancslét, mint akik heti két alkalomnál kevesebbszer ettek ilyet - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztõ portál a Journal of Clinical Oncology szaklapban közzétett tanulmányt.
    Semmilyen más, bõrrákon kívüli daganatfajta kockázatának növekedése sem mutatott kapcsolatot a citrusfogyasztással.
    A szerzõk szerint az összefüggés a citrusokban talált furokumarinok számlájára írható. Ezek a vegyületek - korábbi tanulmányok szerint - a bõrt érzékenyebbé teszik a napfény és annak melanómát okozó ultraibolya (UV) sugarai iránt.
    "További kutatások nélkül nem ajánlhatjuk, hogy bári kevesebb citrusfélét egyen, de akik sok grapefruitot és narancslét fogyasztanak, különösen óvakodjanak attól, hogy hosszú idõt töltsenek a napon" - mondta Shaowei Wu, a tanulmány vezetõ szerzõje, a Brown Egyetem orvosi karának PhD-hallgatója.
    A kutatók 63 810 nõ és 41 622 férfi adatait elemezték. A táplálkozásról szóló kérdõívet legalább négyévenként töltették ki a résztvevõkkel, életmódjukról és egészségügyi adataikról kétévente kértek adatokat.
    Egy adag citrusféle alatt fél grapefruitot, egy narancsot vagy egy kis pohár (1,7 deciliter) grapefruit- vagy narancslét értettek. Nem vehetett részt a kutatásban olyan, akinek korábban rákja volt.
    Az akár 26 évig is tartó követési idõszakban a résztvevõk 1,7 százalékánál (1840 embernél) állapítottak meg melanómát. Mind a nõknél, mind a férfiaknál összefüggött a rosszindulatú melanóma magasabb kockázata és a nagyobb citrusfogyasztás, leginkább a teljes grapefruit esetében, ezután következett a narancslé.
    Érdekes módon sem a grapefruit leve, sem a teljes narancs fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a melanómával. Az összefüggést nem befolyásolta sem az életkor, sem az életmód olyan tényezõi, mint a testmozgás, a dohányzás, az alkohol és a kávé fogyasztása vagy a C-vitamin szedése. Erõsebben befolyásolta a melanóma kockázatát, hogy gyerekként és serdülõként érzékenyek voltak-e a résztvevõk a napégésre, valamint az, hogy mennyi idõt töltöttek közvetlen napsugárzásnak kitéve.
    
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150701093854.htm
 

MTI - Kanizsa



2015-07-19 05:44:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül