Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57032460    








Honlapkeszites

Egységes szempontok alapján ellenõrzik majd a közétkeztetési rendelet elõírásait

Országszerte egységes szempontok alapján ellenõrzik majd a közétkeztetési rendelet elõírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenõrzéshez az útmutatót - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala az MTI-vel.


Azt írták, a szeptember 1-jétõl alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkõ a hazai közétkeztetésben, annak nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljanak.
A közlemény szerint hamarosan megkezdõdik a rendeletben foglaltak hatósági ellenõrzése, a vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd.
Ennek érdekében az OGYÉI - az Országos Tisztifõorvosi Hivatal szakmai egyetértésével - elkészítette a hatósági ellenõrzéshez az útmutatót, amelynek tartalmát a tisztifõorvosi hivatalban csütörtökön szakmai konferencián ismertetik az ellenõrzésben részt vevõ tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelõkkel.
Emlékeztettek arra: a hamarosan induló ellenõrzésekben részt vevõ szakembereknek is iránymutatást ad az az európai uniós program, amelynek célja a megújuló közétkeztetés folyamatának megismertetése. A programot a táplálkozás-egészségügyi elõírások életbelépésével párhuzamosan indította el a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az OGYÉI.
Hozzátették, a konzorcium korszerû tudással segíti a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Emellett összegyûjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat és azokat széles körben megismerhetõvé teszik. A szolgáltatók segítésére készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyûjtemény is, a gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is eleme a programnak, ennek érdekében nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel kockázataira, a tej- és tejtermékekre, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának elõnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következõ hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.
Az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" címû kiemelt projektre európai uniós forrásból csaknem 500 millió forintot költenek.

 

MTI - Kanizsa



2015-09-13 06:30:00


További hírek:


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül