Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949985    








Honlapkeszites

Elültették a jegyzõt, és elfogadták a munkacsoport javaslatát
A május 15-ére összehívott soron kívüli közgyûlés napirendi pontjai között szerepelt az önkormányzat 2009. évi költségvetésében szereplõ további beruházási kiadások engedélyokiratának elfogadására elõterjesztt javaslat, a 2009. évi költségvetésrõl szóló 10/2009. (III.21.) számú rendeletének módosítására elõterjesztett javaslat. A testület többek között tárgyalt az ez évi sportalap felosztásáról, az önkormányzat fejlesztési célú hitelfelvételérõl, a város víziközmû vagyonának 2009. évi tételes beruházási, felújítási tervének kiegészítésérõl, tagok delegálásáról a TISZK szakmai tanácsadó testületébe.

Nem volt éles vitáktól mentes ez a közgyûlés sem. Sokak felháborodását váltotta ki már a napirendi pontok tárgyalása elején Marton István kijelentése, amikor arra utasította a jegyzõt, foglalja el az általa kijelölt helyet a hivatal dolgozói között, mert ezentúl nem ülhet mellette. Amíg nem foglalja el a helyét, nem tudja elkezdeni az érdemi munkát. Végül technikai szünet következett, s az aljegyzõ is elvonult a többi hivatalnok közé. Dr. Kolonics Bálint képviselõ, az ÜJKB elnöke arra kérte a polgármestert, hogy megfelelõ alázattal és tisztességgel viselkedjen az eljegyzõvel és a jegyzõvel. Kérjen tõlük elnézést, és ültesse vissza a helyükre, mert szégyen és gyalázat, amit a város most végignéz.

Már a 2009. évi önkormányzati költségvetési hiány csökkentésére létrehozott képviselõi munkacsoport javaslatait tartalazó elõterjesztés megtárgyalása is vitát váltott ki, mivel az Érdekegyeztetõ Tanács nem tárgyalta meg az anyagot. Végül a tárgyalás elõl elhárultak az akadályok, az Érdekegyeztetõ Tanács összeült, és úgy döntött, folytathatja a testület a munkát. A javaslat együttes hatásaként a város 2009. évi költségvetésének bevételi és kiadási fõösszege 22.779.821 ezer forintra módosulhat. Cseresnyés Péter alpolgármester hozzászólásában arra kérte a testületet, hogy szavazzák meg a munkacsoport módosító javaslatát. A mostani tapasztalatok alapján jövõre, a különbözõ frakciókkal egyeztetve kellene elkészíteni a költségvetés-tervezetet, akkor talán nem lesz szükség ilyen munkacsoportra. Közel másfél hónapot dolgoztak ezen a javaslaton, és mintegy 250 millió forint mûködési hiányt tudtak megspórolni. A fejlesztési oldalon levõ kiadás 350 millió forinttal kevesebb többek között azzal, hogy eléggé feszes költségvetést sikerül összehozni abban az esetben, ha elfogadja a közgyûlés többsége. Természetesen ebbe az összegbe beleszámították azt is, amit Marton István polgármester az elmúlt alkalommal már javaslatként behozott, a mûködési költségek 90 millió forintos csökkentését. Mindenki megelégedésére nem lehetett összeállítani a módosító javaslatot, a fejlesztéseknél vannak olyan körzetek, amelyek kisebb-nagyobb kárt szenvedtek, de a munkacsoport tagjai megpróbáltak olyan fejlesztési elemeket kivenni a módosításból, amelyek nem igényeltek azonnali intézkedést. Véleménye szerint olyan munkát végeztek, amivel a költségvetési egyensúlyt jelentõsen javították, de azt is el lehet mondani, hogy egyetlen körzet sem szenvedett olyan sérelmet, amire azt mondhatná egy képviselõ, hogy az õ körzetében nem történik semmi. Azt viszont figyelembe kellett venni, nagyon nehéz helyeztben van az önkormányzat, és így is 440 millió forintos lesz a mûködési hiánya.
A határozati javaslatban megfogalmazottak szerint megbízta a közgyûlés a polgármestert, hogy folytasson tárgyalást a Bagolai Városszépítõ Egyesülettel a keretmegállapodás 3.1millió forinttal való csökkentésérõl, valamint felhatalmazta a polgármestert az ennek megfelelõ szerzõdésmódosítás aláírására. Marton István álláspontja szerint nem egyszerû a kérdés, mert érvényes szerzõdésük van, s ha ezt a közgyûlés megkurtítja, beperlik az önkormányzatot. Döntöttek arról is, hogy a Polgármesteri Hivatalban 2009. június 1. napjával 4 betöltetlen köztisztviselõi (ügyintézõi) álláshelyet megszüntet a testület, továbbá június 1. napjával szintén megszünteti a stratégiai elemzõ munkakör önkormányzati (politikai tanácsadó) álláshelyet. Ez utóbbit okafogyottnak ítélte meg a polgármester, szavazni sem lehet róla, mert az álláshely be van töltve. Dr. Fodor Csaba javaslatát a 20 milliós polgármesteri keretrõl elutasították a városatyák.
B.E.


2009-05-19 13:04:25


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül