Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950083    








Honlapkeszites

„Tudással a jövõért!”
Hátrányos helyzetû családok felnõtt tagjainak fejlesztésére és felzárkóztatására nyílik lehetõség annak a programnak köszönhetõen, amelyet a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közmûvelõdési Nonprofit Kft. indít el júliusban három zalai helyszínen. A 70 millió forintos támogatással megvalósuló kezdeményezés részleteirõl Horváthné Bagó Mónika projektvezetõ, a Kft. ügyvezetõje számolt be a helyi sajtó munkatársainak a minap.

 Hosszú ideje kapcsolatban vagyunk a térség lakosságával, s mivel cégünk fõ szolgáltatási területe a munkaerõ-közvetítés, nap mint nap tapasztaljuk, hogy sokszor milyen reménytelen küzdelmet folytatnak az emberek azért, hogy munkába állhassanak. Akik piacképes szakmával, vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, valamennyivel könnyebb helyzetben vannak, mi azonban azoknak az embereknek is szeretnénk segítséget nyújtani, akik különbözõ hiányosságaik, generációkon keresztül „öröklõdõ” hátrányaik miatt esetleg még sehol sem tudtak elhelyezkedni. A fejlesztõ programokat három helyszínen valósítjuk meg: Zalakomárban (a projekt fõ helyszínén), Galambokon és Kerecsenyben. Az összesen hat hónap idõtartamú fejlesztési programot másfél év alatt négy alkalommal indítjuk el, összesen nyolcvan fõ részére. A kurzusok tematikájában többek között önismereti tréning, kommunikáció-, kulcskompetenciák fejlesztése, konfliktuskezelés, tanulástechnika módszertana, álláskeresési technikák elsajátítása szerepel. Egy-egy modulban igény szerint minden résztvevõnek lehetõsége lesz hosszabb idõt eltöltenie (például ha az olvasás tanulása több idõt vesz igénybe, akkor a modul egyénenként módosítható, ismételhetõ). Egy-egy program 200 órát tesz ki, a résztvevõk havi hat-hét alkalommal látogatják a kurzusokat. A programok köztes idõszakában esetmenedzserek (szociális munkás és szociálpedagógus) foglalkoznak személyesen és intenzíven a résztvevõkkel, akik igény szerint pszichológus segítségét is igénybe vehetik. A fejlesztõ programok elvégzése után minden résztvevõ számára – akik munkajogi kérdésekben tájékozódni szeretnének – ingyenes munkajogi tanácsadást biztosítunk helyi jogász segítségével. Az elsõ foglalkozás 2009. októberében indul Zalakomár községben. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a hátrányos helyzetû családok körében egyfajta átértékelõdési folyamat indulhasson el. Elengedhetetlenül szükséges, hogy a felnövekvõ generáció tagjai tudatos fejlõdési folyamaton menjenek keresztül a szülõk, illetve a tágabb környezet szemléletváltozásának köszönhetõen. A programtól mint megvalósítók azt reméljük, hogy sikerül csökkenteni a magas inaktivitást a térségben és felkutatni azokat az embereket, akik hosszú évek óta kiestek az elsõdleges munkaerõpiacról. Továbbá, hogy sikerül csökkenteni a magas inaktivitást a térségben és felkutatni azokat az embereket, akik hosszú évek óta kiestek az elsõdleges munkaerõpiacról. A nyolcvan fõs célcsoport a képzés keretében személyi és társas kompetenciáinak növelésével „piacképes helyzetbe” kerül, felkészül arra, hogy munkát vállaljon, valamint lehetõséghez jut, hogy befejezze az általános iskolát és további képzésekre jelentkezhessen.

Horvátné Bagó Mónika elmondta, a program hiánypótló szerepet tölt be a Nagykanizsai és a Zalakarosi kistérségekben, mivel jelenleg nem mûködik olyan szolgáltatás, amely az alternatív munkaerõ-piaci szolgáltatásokat megelõzõen azokra a problémákra fókuszálna, amelyek a munkavállalást alapjaiban gátolják.
Nonprofit szervezetként nem tudták volna a programot finanszírozni, ezért uniós forrásokat vettek igénybe. A TÁMOP 5.3.1-08/2. azonosító számú, „Elsõ lépés” - alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezõk képessé tevõ és önálló életvitelt elõsegítõ programjai támogatására kiírt pályázaton nyert a szervezet támogatást. A fejlesztõ és felzárkóztató programot 2009. július 1. napjától 2010. december 31-ig valósíthatja meg a Kft. A 18 hónapos projekt támogatását az ESZA Nonprofit Kft. biztosítja.
 Azon túl, hogy a térség hátrányos helyzetû lakosságát tudjuk segíteni különbözõ fejlesztõ programokkal, szervezetünk a projekt teljes idõtartamára két diplomás álláskeresõnek tud munkalehetõséget biztosítani, ezzel is segítve a munka világába történõ visszatérésüket. – tette hozzá az ügyvezetõ.

S.E.

2009-07-02 13:03:13


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül