Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950039    








Honlapkeszites

Segítség gombnyomásra - Jelzõrendszeres házi segítségnyújtás
- Nagykanizsán négy évvel ezelõtt indult el a jelzõrendszeres házi segítségnyújtás negyven készülékkel, akkor Nagykanizsa Város és a Vöröskereszt közös, nyertes pályázatának köszönhetõen. – árulta el lapunknak Antal Istvánné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének nagykanizsai területi vezetõje.

Most az Új-Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszerének keretei között lehetõség nyílt újabb 800 jelzõkészülék elhelyezésére. A szolgáltatást a Nagykanizsai, a Zalakarosi és a Zalaszentgróti Kistérség hetven településén azok a személyek vehetik igénybe, akik önellátók, a napi életvitelük során állandó jellegû szakápolást, gondozást nem igényelnek, azonban egyedül élnek, egészségi állapotuk megromlott, vagy más okból segítségre szorulhatnak váratlan esetekben.

Az ellátásban részesülõ a testen is hordható jelzõkészüléken lévõ gomb megnyomásával vészhelyzetben riasztást küldhet, melyet egy folyamatosan – 24 órán át – mûködõ diszpécserközpont fogad. A diszpécser a segítséget kérõ nevének, címének és egyéb információknak a közlésével értesíti a készenlétben lévõ szociális gondozót, aki 30 percen belül meg kell, hogy érkezzen a helyszínre. Ott elvégzi a szükséges intézkedéseket, s ha kell, további segítséget (például mentõt) hív.
- Mint minden szolgáltatásért, ezért is térítési összeget kell fizetni. – tette hozzá Antal Istvánné. – Azonban ez csupán a havi jövedelem maximum 2%-a lehet havonta. Már az elõzõ pályázaton nyert készülékekkel is több emberéletet sikerült megmenteni, tehát végig kell gondolni, mi éri meg jobban. Havi 1000-2000 forint – attól függõen, mennyi az illetõ nyugdíja – nem olyan nagy összeg, ha azt vesszük, hogy ha baj van, azonnal ott a segítség.
A szolgáltatás a Vöröskeresztnél, a települési önkormányzatoknál, illetve a szociális intézményeknél kapható, „Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez” elnevezésû, kitöltött és háziorvosi igazolással ellátott nyomtatvánnyal, jövedelemigazolással együtt kérvényezhetõ. Az adatlapot és az igazolásokat a Vöröskereszt nagykanizsai szervezeténél (Sugár utca 28.) lehet leadni. További információ kérhetõ a 93/311-322-es telefonszámon.
S.E.


2009-07-07 14:17:59


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül