Fish burger, répatorta, zabpelyhes keksz, csoki krém és házi málnaszörp. Csak néhány a Piarista Canteen kínálatából. A büfét Csöndör Judit álmodta meg és hozta létre hosszas elõkészületeket követõen tavaly októberben a Piarista Iskolában, ahol azóta már fõzni is megtanulhatnak a diákok.
– A Piarista Iskolába jártam és érettségiztem, azonban késõbb elköltöztem innen. Kalandos idõszakot követõen költöztem újra Kanizsára. Ekkor jött a büfé ötlete, ugyanis a kishúgom, amikor megéhezett az iskolában, rendszeresen küldte az üzeneteket, hogy „Judit hozz valami kaját” – emlékezett vissza Csöndör Judit, a Piarista Canteen üzemeltetõje.
Elsõ körben Nyeste Pál igazgató véleményét kérte ki, aki az elsõ kérésre igent mondott. A kiszemelt hely pedig a régi Hely Klub lett, amelyet akkor már 15 éve csak raktárnak használtak. Romos volt, a falakat penész fedte és mindenütt kémcsövek voltak. A lépcsõ, mely a büféhez vezetett, munkavédelmi szempontból nem felelt meg, így azt is újra fel kellett építeni. Hosszas átalakítást követõen tavaly októberben nyílt meg a büfé, mely már teljesen új arculattal, barátságos környezetben, egészséges ételekkel várja a diákokat.
– Emlékeszem, az elsõ vásárló a sok édesség és szendvics mellett egy sárgarépát kért az anyukájától – mondta Judit. Hozzátette, a sárgarépa azóta is az állandó kínálat közt szerepel a különbözõ gyümölcsökkel együtt. Azt mondja, a gyerekek szeretik és megeszik a gyümölcsöt és a zöldséget, csak eléjük kell tenni. És Judit eléjük teszi a szendvicsekkel, a csokis, zabpelyhes kekszekkel, a házi lekváros linzerrel, a házi tortákkal, vanília krémmel, tejberizzsel, salátákkal, gyümölcs mixekkel, a házi málnaszörppel és a 100 százalékos gyümölcslevekkel együtt. A lista még így sem teljes. De látszik a kínálatból, hogy sem cola, sem chips és még csokoládé sem kapható.
A pult alatt egy latin felirat található : mens sana, in corpore sano, tehát ép testben, ép lélek. Az vagy, amit megeszel.
– Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ezt megtanulják. Mindez az alapanyagoknál kezdõdik, hogy mit készítünk mibõl. Jó példa erre a tejberizs. Nálam vaníliaöntettel és málnaszósszal kapható. Otthon igen könnyen elkészíthetõ, töredékébe kerül mint a bolti és nincs tele tartósítószerrel – hangsúlyozta Judit, majd hozzátette, nem tesz a diákok elé olyan ételt vagy italt, melyet ne tenne a húga elé.
A Canteen mûködése alatt világossá vált számára az is, hogy a gyerekeknek hatalmas igénye van arra, hogy részt vegyenek a konyhai munkákban. Így úgy döntött elindítja a Kölyökkonyhát, ahol a konyhai mûveletekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek (ovistól egészen 18 éves korig).
– Megtanulhatják az egyes ételek készítését és az azt követõ folyamatokat is. De a terveim közt szerepel az is, hogy rendezvényekre, állófogadásokra veszek fel megrendeléseket. Természetesen oda is helyi termelõktõl beszerzett alapanyagokból összeállított termékeket szállítok – zárta beszélgetésünket Csöndör Judit.
V.M.
MAGAZIN ROVAT >>>